Petković: Predsednikov „istorijski“ govor kamen međaš nacionalnih crvenih linija

Foto: Petar Petković/Kancelarija za KiM

„Jučerašnji predsednikov govor, ali i odgovori poslanicima svojevrsni su kamen međaš naših nacionalnih crvenih linija u kojima nema mesta priznanju Kosova i Metohije, niti poniženju naše države i naroda, ali ima mesta za dijalog, kompromis i dogovor, kao preduslovima dugoročnog mira i bezbednosti, ali i našem razvoju i prosperitetu, bez kojih nam nema ni ostanka i opstanka na prostoru Kosova i Metohije“ rekao je u saopštenju direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, reagujući na obraćanje predsednika Srbije narodnim poslanicima u Skupštini.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je juče u Skupštini Srbije „istorijski“ govor zasnovan na „racionalnom, odgovornom, ali pre svega državotvornom promišljanju i odnosu prema pitanju Kosova i Metohije, ali i srpskom nacionalnom pitanju uopšte“.

Petković ističe da će u periodu pred nama, „dalekosežnost i ozbiljnost“ Vučićevih poruka pokazati pun potencijal i značaj za očuvanje srpskog nacionalnog bića, posebno na prostoru Kosova i Metohije.

Govoreći o kapitalnim ulaganjima koje država Srbija sprovodi na Kosovu i Metohji, Petković naglašava da jedino ekonomski snažna Srbija može pomoći srpski narod u južnoj pokrajini. Ali da ipak treba da se prihvati realno stanje na terenu.

„Zbog toga je bilo teško, ali preko-potrebno, čuti sve demografske projekcije i realno stanje na terenu, nasuprot samoobmanama i bajkama kojima smo decenijama uljuljkivani. Jedino takvim hrabrim porukama, po kojima je predsednik Vučić poznat, gledajući problemima direktno u oči, možemo prevazići sve izazove koji su pred nama“, poručuje Petković.

Iako mnogi neodgovorni pojedinaci priželjkuju zamrznuti konflikt, koji je, kako Petković kaže „tinjajući sukob koji može da eksplodira, a u koji bi, oni koji danas napadaju Srbiju, da guraju svu decu, osim svoje“.

„Zbog toga su razni Jeremići, Đorđevići, Tadići i Đilasi juče morali da hvataju beleške iz govora predsednika Srbije, a ne da kukavički napadaju predsednika na društvenim mrežama i u njihovim medijima“ rekao je Petković.

Najvažnije je, smatra Petković, da je „istorijski govor“ sa velikom pažnjom i razumevanjem dočekan i podržan među srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

Na jučerašnji govor predsednika Srbije u Skupštini, pristižu reakcije. Dok su gromoglasnim aplauzima prekidali Vučićev govor juče u skupštini, nastup kritikuju opozicioni prvaci.

Reagovali su predsednik Narodne stranske Vuk Jeremić i lider Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Vuk Jeremić je naveo da je jučerašnja izjava predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, u parlamentu da „velike sile nikada neće odustati od nezavisnosti Kosova“ zapravo pokriće za buduće ustupke, a da je „stolica Prištine u UN jedini veliki ustupak sa naše strane koji je ostao na stolu, što ne može biti postignuto bez saglasnosti Srbije“.

Kako je Jeremić istakao tokom jučerašnjeg zasedanja Skupštine niko se nije osvrnuo na period od osam godina dijaloga u Briselu i „činjenice da je Srbija za to vreme predavala jedan po jedan atribut državnosti, pre svega na severu Kosova i Metohije, od policije preko sudstva i telefonskog pozivnog broja, a nedavno i elektroenergetskog sistema, a da nije dobila ni mršavo definisanu Zajednicu srpskih opština“.

S druge strane, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac smatra da je neodgovorno i nedopustivo da posle toliko godina razgovora s Prištinom, predsednik Srbije ne zna šta je to kompromisno rešenje za koje se zalaže.

Prema njegovim rečima Srpska napredna stranka (SNS) je podršku birača dobila na platformi „ne damo Kosovo“, a podršku Zapada na platformi „priznaćemo nezavisno Kosovo“.  Ovom režimu, istkao je Lutovac, Kosovo i cela Srbija služe samo za pranje novca.

„Vučić je juče u nelegitimnoj Skupštini rekao da Srbija na godišnjem nivou izdvaja za Kosovo i Metohiju 750-800 miliona evra. Sa obzirom na to da se takva ulaganja ne vide na terenu, a da se to ne može videti ni u finansijskim izveštajima dostupnim javnosti, postavlja se pitanje: Da li Kosovo vlastima u Beogradu služi za pranje para?“, rekao je Lutovac. 

I bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kaže da je Vučićev izveštaj  pokazao da on ne zna šta je kompromisno rešenje i da u stvari nema rešenja za Kosovo. Kako je ocenio jutros u Danu uživo na TV N1, u izveštaju je svega bilo, ali najmanje o pregovorima. „Nismo mogli da čujemo šta su srpski zahtevi, šta su naše crvene linije, dokle smo stigli u pregovorima… Čuli smo da su svi drugi krivi sem njega, ništa novo nismo mogli da čujemo, i sve je to bilo u nekim frazama“, ocenio je Bogdanović.

Povezane vesti:

Marinković o Vučićevom govoru u Skupštini: Iznenađuju tonovi defetizma ili možda realnosti?

Lutovac: Kosovo i cela Srbija režimu služe za pranje novca

Jeremić: Srbija nikad ne sme priznati Kosovo, a strane sile menjaju stavove

Vučić: Ne terajte Srbiju da uradi ono što ne može, pomozite joj da uradi ono što može

Kamberi: Srbija umorna od Kosova; Dijalog put ka okončanju vekovnog neprijateljstva dva naroda

Vučić u skupštini: Na jednog Srbina 15 Albanaca na KiM, za naš narod samo ove godine dajemo 800 miliona evraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.