Marinković o Vučićevom govoru u Skupštini: Iznenađuju tonovi defetizma ili možda realnosti?

Marinković Miodrag
FOTO: KoSSev

Ono što je očigledno je da je svrha obraćanja bila priprema javnosti na određene ustupke koje će Srbija morati da učini u naporima za postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom, u izjavi za KoSSev prokomentarisao je jučerašnje obraćanje Aleksandra Vučića poslanicima u parlamentu Srbije, direktor Centra za afirmativne društvene akcije, Miodrag Marinković.

„Govor u suštini nije doneo niti otkrio ništa novo. I pre njega smo znali da postoji pritisak na Srbiju za priznanjem Kosova, da su evropske integracije u tesnoj vezi sa postizanjem sveobuhvatnog sporazuma, da je situacija teška“, kazao je Marinković.

Međutim, ono što ga iznenađuje u predsednikovom govoru su „tonovi defetizma ili možda realnosti, zavisi iz koje se pozicije gleda“:

„Dakle, govor lišen uobičajenih populističkih floskula koji su u nekim ranijim prilikama bile dominantne“.

Marinković smatra da je možda na to uticala činjenica da je govor održan u „kontrolisanom okruženju“, pred poslanicima „koji nemaju kapacitet, niti nameru kritičkog odnosa“ prema predsedniku Vučiću ili je to možda intenziviranje pritisaka iz Evropske Unije.

„U svakom slučaju, govor je neuobičajeno realan u odnosu na ono što smo ranije mogli čuti sa iste adrese“, dodao je Marinković.

Obraćanje ujedno vidi i kao pripremu javnosti na ustupke koje će, kako kaže, Srbija morati da učini u naporima za postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom.

„Celokupni govor, ima takav ton, svaki argument ili statistički podatak koji je predsednik izložio služio je toj svrsi“, poručio je.

Marinković kaže i da se čini da je pritisak iz Evropske unije sve intenzivniji, te da su SAD svoju ulogu u dijalogu „podredile savezništvu sa EU“, čime je, kako dodaje, nestao prostor za „nekonvencionalna“ rešenja poput teritorijalne razmene, koji je postojao u vreme Trampove administracije.

„Kako je taj plan bio i primarni pregovarački cilj Beograda, tako sa njime nestaje i optimizam predsednika da će moći da postigne rešenje koje se javnosti može predstaviti kao pobeda. Nedostatak tog optimizma danas je bio očigledan“, ocenjuje.

Iz govora takođe naslućuje da je, kada je reč o pregovaračkoj strategiji Beograda, principijalno zalaganje za rešavanje pitanja Kosova kompromisom i dalje glavna strategija Beograda i u uslovima „povećanog pritiska“.

„Taj isti princip podržavaju i EU i SAD i Beograd, svi osim Prištine“, podcrtao je.

Sa druge strane, ocenjuje da postoje neslaganja oko toga šta je to kompromis.

„Čini se da EU i SAD kompromis definišu kao ostvarivanje veće autonomije za kosovske Srbe unutar nezavisnog Kosova, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština. Sa druge strane Beograd iza principa kompromisa i dalje vidi i priželjkuje teritorijalno razgraničenje, kao ideju kojoj će se ključni akteri vratiti pošto pregovori u ovom formatu propadnu“, navodi Marinković.

Ujedno kaže da Priština i dalje odbija svaki ustupak u ovom procesu, ali i da se kod kosovskog premijera, Aljbina Kurtija mogu primetiti „znaci popuštanja i prilagođavanje narativa“.

„U svakom slučaju, može se očekivati da, kako se pregovori približavaju svom kraju, da ćemo sve više slušati obraćanja ovakvog tipa i iz Beograda i iz Prištine“, zaključio je na kraju Marinković.

Predsednik Srbije predstavio je juče u parlamentu izveštaje o radu Kancelarije za KiM, ali i procesu dijaloga, koji su na kraju i usvojeni od strane većinskog broja poslanika.

U više navrata je ponovio da je Srbija za nastavak dijaloga i pronalazak kompromisnog rešenja, ali je i kazao da i sam ne zna šta bi to bio kompromis. Podcrtao je još jednom da se protivi zamrznutom konfliktu, jer ne želi da „vraća nečiju decu u mrtvačkim sanducima“ ukoliko se on „odmrzne“.

Zamolio je sve da „ne teraju Srbiju da uradi ono što ne može“, već da joj pomognu da učini „ono što može“, ali i naznačio da je Beograd u teškoj situaciji, kao i Srbi sa KiM, kojih je, kako tvrdi predsednik, sve manje.

O jučerašnjem obraćanju predsednika Srbije, replikama, kao i izveštajima koji su usvojeni, čitajte u posebnim vestima:

Marinković o Vučićevom govoru u Skupštini: Iznenađuju tonovi defetizma ili možda realnosti?

Jeremić: Srbija nikad ne sme priznati Kosovo, a strane sile menjaju stavove

Usvojen izvešaj: Vučić u skupštini – na jednog Srbina 15 Albanaca na KiM, za naš narod samo ove godine dajemo 800 miliona evra

Vučić: Ne terajte Srbiju da uradi ono što ne može, pomozite joj da uradi ono što može

Kamberi: Srbija činila zločine na Kosovu; Vučić: „Nismo anđeli, ali nikad od Vas nisam čuo da ste činili zločine“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.