Kamberi: Srbija činila zločine na Kosovu; Vučić: „Nismo anđeli, ali nikad od Vas nisam čuo da ste činili zločine“

Šaip Kamberi
Foto: Printscreen
Vest je ažurirana

„Srbija na Kosovu i o Kosovu mora da razgovara sa ljudima kojima je ubijala decu, a mnogima i cele porodice. Vi ćete gospodine predsedniče u nekoj od narednih rundi dijaloga sa druge strane stola imati Sarandu Bogujevci čiju porodicu su ubili srpski Škorpioni. Ljudskost u vama neće Vam dozvoliti da je mirno pogledate u oči“, kazao je Poslanik Ujedinjene doline – SDA Sandžaka, Šaip Kamberi, na sednici Skupštine na kojoj je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić predstavio izveštaj o dosadašnjim pregovorima sa prištinskom delegacijom.

 „Mi Srbi nismo uvek bili ni sveci ni anđeli, a ja od vas albanskih predstavnika nisam čuo nikada da ste vi činili neke zločine, a zar niste?“, odgovorio mu je predsednik Srbije. Tvrdi da je sreća da je Bogojevci živa, te može da priča o zločinima koji su počinjeni nad njom i njenom porodicom, ali je i Kamberija upitao – „zašto ne govorite o srpskim žrtvama?“.

Šta je predsednik Srbije rekao u Skupštini Srbije čitajte u posebnoj vesti.

Vučić u skupštini: Na jednog Srbina 15 Albanaca na KiM, za naš narod samo ove godine dajemo 800 miliona evra

Vučić je potom u više navrata govorio pred poslanicima. O delu drugom delu obraćanja čitajte u:

Vučić: Ne terajte Srbiju da uradi ono što ne može, pomozite joj da uradi ono što može

Dijalog – put ka okončanju vekovnog neprijateljstva dva naroda

U svom polusatnom izlaganju, Kamberi je kazao da je svestan da je dijalog u teškom stanju, ali i da čvrsto veruje da je on jedini put za rešavanje kosovskog pitanja, i tim ujedno „okončanje vekovnog neprijateljstva između dva naroda“.

„Kao pripadnik albanske nacionalne manjine koja živi u Srbiji, verujem da će normalizacija odnosa između Kosova i Srbije uticati na normalizaciju položaja mojih sunarodnika koji žive u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, ali i svih Albanaca koji žive unutar Republike Srbije“, dodao je ujedno Kamberi.

Kaže da je formula suživota balkanskih naroda tolerancija, strpljenje, međusobno razumevanje, „a svaka druga opcija vodila je u krvave sukobe“.

Jezik mržnje i recikliranje termina 80ih i 90ih godina nema mesta u ovom dijalogu

Osvrćući se na skoro desetogodišnji proces dijaloga u Briselu kaže da se prva dekada dočekuje bez suštinskog uspeha.

„Pre deset godina počela je prva runda dijaloga između Srbije i Kosova, početni entuzijazam prvih godina procesa u kojima je potpisano nekoliko dogovora, a i sporazum o normalizaciji odnosa iz aprila 2013.  zamenjen je, rekao bih, dugoročnom krizom – od blokiranja Srbije da Kosovo uđe u međunarodne organizacije, preko priče o razmeni teritorija, pa do potpisivanja sporazuma u Vašingtonu i imenovanja Miroslava Lajčaka kao specijalnog predstavnika EU“, podcrtao je Kamberi.

Ipak Kamberi je mišljenja da dijalog kojim posreduje EU, „bez obzira na to što današnji Brisel ne pruža jaku pokretačku moć“ – i dalje ostaje glavni mehanizam procesa normalizacije.

„Drugi mehanizmi koji obuhvataju nekoliko bilateralnih i multilateralnih aktivnosti, mogu biti dobrodošli, ali svakako nisu alternativa Briselskom dijalogu“, podcrtao je.

Podsetio je i na reči Miroslava Lajčaka – da dugoročni cilj Beograda i Prištine – integracija u EU, nije moguće ostvariti ukoliko nema normalizacije odnosa.

„Malo je verovatno da će EU uneti još jedan zamrznuti sukob unutar sebe. Sa druge strane, i EU bi trebalo tokom pregovaračkog procesa da pruži izgled za članstvo Srbije i Kosova još kredibilnijim i vidljivijim, kroz veću političku i finansijsku podršku“, dodao je.

Podsetio je i na još jednu poruku iz EU – da bi strane trebalo da se uzdrže od izjava koje su kontraporoduktivne za normalizaciju odnosa, te da bi trebalo da rade na postizanju sveobuhvatnog sporazuma.

„Jezik mržnje i recikliranje termina 80ih i 90ih godina nema mesta u ovom dijalogu o poverenju koji bi istovremeno trebalo i da bude proces suočavanja sa prošlošću“.

Srbija mora da razgovara sa ljudima kojima je ubijala decu

Kamberi ujedno kaže da razume da se Beograd u procesu dijaloga zalaže za ostvarenje svojih interesa, međutim:

„Isto tako mislim da je upravo ovo trenutak da javnost u Srbiji bude upoznata da je danas Srbija na Kosovu, i o Kosovu mora da razgovara sa ljudima kojima je ubijala decu, a mnogima i cele porodice. Vi ćete gospodine predsedniče u nekoj od narednih rundi dijaloga sa druge strane stola imati Sarandu Bogujevci čiju porodicu su ubili srpski Škorpioni. Ljudskost u vama neće dozvoliti da je mirno pogledate u oči. Verujem da danas, srpski narod mora, kako je jednom davno rekao Bogdan Bogdanović, ‘tuđim očima pogledati sebe’, i konačno shvatiti da je sticanje prijatelja važnije od osvajanja teritorije“, ističe.

Kamberi je samoproglašenu nezavisnost Kosova definisao kao „logičnu posledicu raspada SFRJ“:

„Kao poštovanje prava na samoopredeljenje naroda koji je bio izložen aperthejdu tokom 90ih godina i nad kojim su tokom ’98 i ’99, u ime srpske države i naroda pričinjeni veliki zločini“.

Da ste rekli sve o Pandi danas bi vam lakše bilo

Ujedno dodaje da bi Srbija morala da se suoči, a ujedno, javnost u potpunosti obavesti o tome šta se na Kosovu dešavalo devedesetih godina.

„Bili ste dobro krenuli kada ste rekli da ćete obavestiti narod o detaljima slučaja Panda, ali ste onda zastali, ne znam zašto, da ste išli do kraja, danas bi Vam lakše bilo. Srpski narod mora znati da kosovski masakri označavaju seriju pokolja koje su počinile policijske i paravojne snage nad albanskim stanovništvom ’99 godine.

Kamberi o ratnim zločinima na Kosovu

U nastavku svog obraćanja poslanicima u Parlamentu Kamberi je izlistao zločine počinjene na Kosovu i svoje viđenje dešavanja 90-tih godina.

„Ubistva su vršena paralelno sa masovnim pogromima i deportacijom civilnog stanovništva. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je presudom ustanovio da su snage Srbije i SRJ tokom 90-tih godina sprovodile raširenu i organizovanu kampanju terora uključujući i masovna ubistva. Sudsko veće je konstatovalo da su zločini nad Albancima sprovedeni na organizovani način uz značajnu upotrebu državnih resursa i da su vojne i policijske snage vršile rasprostranjene i citiram, sistematske napade na kosovske Abance. Ustanovljeno je da su srpske snage krajem marta ’99 godine počinile na stotinu ubistva uključujući žene i decu, u Đakovici, Celinama, Maloj Kruši i Suvoj Reci, samo su neka mesta prema pravosnažnoj presudi navedenog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Vojska Jugoslavije i MUP Srbije su širom Kosova posle bombardovanja sistematski napadali mesta nastanjena albanskim stanovništvom, maltretirali i ubijali civile, naređujući im da idu u Albaniju, Crnu Goru ili Makedoniju, paleći njihove kuće i uništvajući imovinu. Snage Vojske jugoslavije i MUP-a Srbije su počinile brojne zločine tokom sprovođenja, kako kaže sud, zajedničkog zločinačkog poduhvata. Zločini su tada prikriveni tako što su leševi ubijenih civila tajno transportovani u unutrašnjost Srbije, u južnoj Srbiji nalazi se nekoliko masovnih grobnica. Batajnica, Petrovo selo, Perućac i Kiževak samo su neka od njih.

Kamberi je potom izlistao samo neke od, kako je rekao „pokolja“, koji su počinjeni na Kosovu.

„28. februara 1998. – masakr u Lipošanima.

28. februar i prvi mart 1998. godine – masakr u Ćirezu, Srbija je pogubila nekoliko članova porodice Sejdiu.

26. septembar 1998. – Masakr u Gornjem Mogrinu, jedinice specijalne policije su ubile preko 20 članova porodice Delie, uglavnom žene decu i starce.

15. januar 1999. – masakr u Račku, pripadnici policije su prilikom napada na selo ubili 45 meštana.

25. mart 1999. – masakr u Velikoj Kruši, specijalne jedinice su ubile preko 90 muških meštana zatvorenih u jednom ambaru, nakon čega su tela spaljena.

26. mart 1999. – masakr u Suvoj Reci, policija je je zaključala sve članove porodice Beriša unutar jedne picerije i poubijala ih bombama i automatskim oružjem. Ubijeno je 48 civila, među njima mnogo dece.

28. mart 1999. – masakr u Podujevu, pripadnici Škorpiona su ubili 19 osoba, uglavnom žene i decu.

22. maj 1999. – masakr u zatvoru Dubrava, zatvorske vlasti i specijalne jedinice su ubile 70 zatvorenika albanske nacionalnosti, nakon što je NATO bombardovao zatvor“.

Kaže da su ovi zločini naređeni, organizovani i sprovedeni od strane državnih struktura Republike Srbije. Tvrdi i da je upravo zbog toga Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju podigao optužnicu protiv Slobodana Miloševića i četvorice drugih visokih zvaničnika za ubistva, progon i proterivanja na Kosovu.

Ujedno dodaje i da je nakon rata mnogim srpskim političkim liderima suđeno za ubistva, deportacije i masovne grobnice civilnog stanovništva Kosova.

„Pomenuću samo neke od njih: Slobodan Milošević, Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević, Vlajko Stoijlković, Sreten Lukić i Nikola Šainović“, dodao je Kamberi.

Poslanik iz Preševa ujedno tvrdi da se mnogi policajci koji su „učestvovali u akcijama protiv Albanaca na Kosovu“ i dalje smatraju ratnim herojima.

Na zahtev Kurtija o potpisivanju akta o nenapadanju, vi ste odgovorili početkom vojne vežbe

Kamberi se potom ponovo vratio na temu dijaloga koji se vodi u Briselu.

„Trebalo bi da budemo svesni da ne možemo očekivati pozitivan ishod dijaloga zasnovan na stavovima koji su proizvod mitova iz srednjeg veka uz potpunu negaciju aktuelne realnosti“, tvrdi Kamberi.

Kaže i da je nephodno da se napravi jasna razlika između društvenih ambicija i nemudrog zavaravanja, te da bi Srbija u skladu sa tim trebalo da izrazi realističnu ravnotežu svojih ambicija i stvarnih mogućnosti.

Podsetio je na predlog koji je izneo kosovski premijer, Aljbin Kurti, na nedavnom sastanku u Briselu – da Beograd i Priština potpišu sporazum o zabrani napadanja.

„Poruke koje se šalju u ovom trenutku su važne i one bi trebalo biti miroljubive. Na zahtev premijera Kurtija o potpisivanju akta o nenapadanju, vi sti odgovorili početkom vojne vežbe sa preko deset hiljada stanovnika, neposredno pred početak dijaloga. Koja se poruka šalje na taj način?“, poručio je Vučiću Kamberi.

Potom je ukazao na to da pojedini sporazumi zaključeni u Briselu i dalje nisu sprovedeni, te još jednom podcrtao da bi obe strane trebalo da ostanu posvećene razgovorima.

„Pitanje sprovođenja sporazuma o katastru i priznavanje diploma nije rešeno, kao ni elementi registarskih tablica na osnovu sporazuma o slobodi kretanja. Srbija nije rešila ni pitanje premeštenih srpskih administrativnih i carinskih struktura, Srbija treba da prestane sa izdavanjem dokumentacije ili stavljanjem markica sa denominacijom Kosova koje su u suprotnosti sa datim sporazumom. Kada je reč o IBM-u (Integrisanom upravljanju granicama) Srbija se nije konstruktivno angažovala u uspostavljanju ovih prelaza na srpskoj strani na Jarinju, Mučibabama i Končulju, što je dovelo do suspenzije fondova EU u julu 2018. godine“, kazao je Kamberi.

Međunarodni sud pravde dao konačan odgovor na pitanje nezavisnosti

Beograd ujedno optužuje za svakodnevnu „satanizaciju druge strane“ iznošenjem „negativnih konotacija na račun Albanaca i Kosova“, za šta kaže da to ne ide u prilog dijalogu.

„Da li je Kosovo nelegalno proglasilo nezavisnost, jedno je pitanje koje se svakodnevno čuje i ne može se sagledavati u čistom dnevno-političkom smislu. Ovo pravno pitanje posmatrano sa realistične strane dovodi nas do nepobitnog zaključka da je to pitanje na koje je Međunarodni sud pravde dao konačan odgovor“, upitao je.

Kamberi tvrdi da je MSP konstatovao u svojoj odluci o kosovskoj nezavisnosti da sud ne može da prihvati argument da Rezolucija 1244 sadrži zabranu proglašenja nezavisnosti.

„Konačni zaključak MSP-a je deklaracija o nezavisnosti 17. febuara 2008, nije prekršila opšte međunarodno pravo, Rezoluciju 1244 niti ustavni okvir, shodno tome nije prekršen nijedan primenjivi princip međunarodnog prava“, dodao je Kamberi.

Srbija je umorna od Kosova

Kazao je i da se Vučić distancirao od Vuka Jeremića koji je pitanje legalnosti kosovske nezavisnosti poslao Međunarodnom sudu pravde.

„U cilju doprinosa dijalogu mislim da je potrebno da se distancirate i od pripadnika Slobodana Miloševića i njegovih nedela na Kosovu. Kosovo predstavlja jedan od teških problema današnje Srbije ali nije njen jedini problem. Slabost institucija, moć nekontrolisanih činilaca, partijska država i nerešeno ključno pitanje, kuda dalje, jesu isto tako problemi današnje Srbije“, kazao je.

Kamberi ujedno konstatuje da osim sa Prištinom, Beograd ima problema i sa drugim susedima.

„Odnosi sa Crnom Gorom i Hrvatskom su se pogoršali, odnosi sa Albanijom će umnogome zavisiti od dijaloga sa Kosovom. Srbija je umorna od svoje zavade sa Evropom koju ne poznaje i ne razume, od svoje istočne opcije, minimesijanske slobodarske opsesije, umorna je od svojih svenarodnih Prometeja, od svoje politike i svake druge ortodoksije, rekao je jednom prilikom Bogdan Bogdanović, ja bih dodao da je danas Srbija umorna i od Kosova i zato treba naći i postići rešenje“.

Vučić: „Mi nismo anđeli, ali nikad od vas nisam čuo da ste činili zločine“

Predsednik Srbije replicirao je potom Kamberiju.

Komentarišući njegove navode – „da je Srbija činila zločine na Kosovu“, predsednik mu poručuje:

„Mi Srbi nismo uvek bili ni sveci ni anđeli, a ja od vas albanskih predstavnika nisam čuo nikada da ste vi činili neke zločine, a zar niste?“, upitao je predsednik.

Ili su vaše ruke čiste a samo su srpske krvave, mi smo zločinci, a vi anđeli nebeski. Teško mi je da u to poverujem, ali me i činjenice u to uveravaju

Vučić je komentarisao izjavu Kamberija o tome da će na jednom od budućih sastanaka u Briselu, deo prištinske delegacije biti Saranda Bogujevci.

„Može da dođe, to je odluka albanske strane“, kazao je Vučić i obavestio poslanike da je Bogujevci „prošla kroz pakao života“.

„Ona je primljena u Beogradu 2013. godine i slobodno došla u Beograd i govorila o teškom zločinu koji je počinjen nad njenom porodicom“, dodao je Vučić.

Što ne pričate o srpskim žrtvama?

Potom se i obratio Kamberiju:

„Na onih 10 lokacija na kojima smo mi tražili da budu iskopane – to su Košare, Lapušnik, Dojnice, Javor, Lugovo, Budisavci, Baljevac, Livačko Jezero, Meja i Bunker, albanske vlasti iskopale su samo jednu – to je Bunker kod Đakovice“, kazao je Vučić.

Tvrdi da je sreća da je Bogojevci živa, te da može da priča o zločinima koji su počinjeni nad njom, ali je ujedno upitao Kamberija:

„Ko će da priča o zločinu, ili, ako neće drugi, što niste vi, nad porodicom Šutaković gde su troje dece manje od 18, 13 i 10 godina ubijeni zločinački i zajedno sa ocem i majkom pokopani, tako da nikada ne budu pronađeni. Oni ne mogu da dođu u Prištinu i da vam govore o tome kako su težak zločin preživeli, jer niko iz te porodice nije preživeo – ni Aleksandar, ni Đorđe, ni Radoman, ni njihovi roditelji, ali se njih niste setili“, kazao je Vučić.

Precizira da je razlika između njega i Kamberija u tome što se predsednik seti i albanskih i srpskih žrtava.

„Ponosan sam na Srbiju koja neće da krije zločince koji nose srpska prezimena. Ali ne mogu da razumem vas koji nam držite pridike, a sakrili biste svaki zločin, samo zato što ga je počinio neki Albanac i u tome je razlika između nas“, poručio je Vučić, nakon čega je usledio gromoglasni aplauz prisutnih poslanika.

Vučić je podsetio da su svi počinitelji zločina nad porodicom Bogujevci osuđeni pred srpskim sudovima na dugogodišnje kazne zatvora. Potom je postavio pitanje Kamberiju, ali i kosovskom premijeru.

„Gde su sada ubice, Aleksandra, Đorđa, Radomana, njihovog oca i majke. Osuđeni? Optuženi? Gde su? Naravno, nema pravde za srpske žrtve i neće je ni biti“, kaže srpski predsednik, rekavši da je reč o dvoličnosti, koja se ogleda i u Briselu.

„Kada im kažete za nestale osobe, oni kažu Veljko Odalović je i Gering i Gebels“, dodao je Vučić.

Kritikovao je Kamberija zbog toga što ne navodi kao izvršitelje zločina pojedince, već Srbiju, podsetivši da je tokom svog obraćanja kazao da je „Srbija ubijala decu“.

Komentarisao je i navode Kamberija da mu je Kurti u Briselu ponudio mirovni sporazum, a da je Vučić na to odgovorio vojnom vežbom.

Predsednik kaže da je vojna vežba bila zakazana mesec dana pre nastavka dijaloga, a za ponudu o deklaraciji mira tvrdi da ona nije ponuda o očuvanju mira i nenapadanju jer se, kako dodaje, takva deklaracija pravi samo između suverenih država.

Tvrdi da se „onaj koji mu (Kamberiju) je diktirao tekst“, ne zalaže za mir i da mu do toga nije stalo.

„Mir mu nije bio ni u podsvesti, jedino što mu je bilo je kako će da unizi Srbiju i proda trik međunarodnim predstavnicima kako bi mogao da ponavlja da je za mir, a da Srbija nije“, dodao je predsednik.

Vučić mu je poručio da je Srbija za mir, ali i da ne priznaje Kosovo, te da mora na to da se navikne.

Nikom zbog toga neće predsednik da se izvinjava, a pogotovo ne prištinskoj delegaciji.

Srbija se nikada neće umoriti od Srba sa KiM

Vučić je ujedno komentarisao Kamberijevu konstataciju – „da se Srbija umorila od Kosova“.

Kaže da se to nikada neće dogoditi.

„Srbija može da bude umorna od pogrešnih dela, sopstvene nemoći, od udvoričke i podaničke politike, od bahate i osione politike, ali Srbija nikada neće biti umorna ni od svog naroda na KiM-u, ni od Kosova i Metohije“.

Tvrdi i da se samo Kamberiju učinilo „da smo umorni“.

„Ali to pokazuje da smo pogrešili, prvi ja, da nisam pokazao dovoljno energije i entuzijazma, videćete ga još mnogo više, u očuvanju naših interesa na KiM, i da živi Srbija i Kosovo i Metohija“, još jedan aplauz usledio je na kraju predsednikovog obraćanja.

Kamberi Vučiću: U vreme kada su počinjeni zločini vi ste bili ministar

Na Vučićevu repliku, Kamberi je odgovorio svojom.

Rekli ste da mi neko diktira govore – znači i vi imate stereotipnu predstavu o Albancima? Kažete da je Saranda Bugojevci bila slobodna u Beogradu. Šta je trebalo, da i nju neko ubije? Kažete da na Kosovu ima deset lokacija srpskih žrtava. Pa vi deset godina razgovarate sa vlastima na Kosovu. Kako mene ovde doživljavate, kao Albanca sa Kosova, kao predstavnika vlasti na Kosovu, ili kao narodnog poslanika u parlamentu Republike Srbije i kao predstavnika albanske nacionalne manjine koja živi u Bujanovcu, Preševu i Medveđi i kao predsednika jedne samostalne stranke?! Mislim da vam je ta adresa pogrešna ako ste je na mene lično uputili. Kažete da smo Srbe izbacili iz Bujanovca, pa sa tim procesom rušenja multietničnosti, koji je uveden 2002. godine, ste upravo vi, SNS, krenuli u Medveđi. 2018 ste potpuno izbacili Albance. Razlika između nas, gospodine predsedniče, je ta da ste vi u vreme kad su počinjeni ti zločini bili ministar. Ja nisam bio“, kazao je Kamberi.

„Bogujevci srpska vojska spasila život“

Vučić mu je potom i odgovorio. Kamberijeve reči Vučić tumači kao pokušaj da ga označi za zločinca.

„Znaju oni naravno da nisam počinio nikakav zločin, da nisam ni učestvovao u bilo kakvim događajima tog tipa na KiM. Na žalost, sreću, kako god okrenete. Ali vam to samo govori da će uvek prebacivati krivicu svakom Srbinu“, dodao je Vučić.

Tvrdi da Priština želi da ukaže da su Srbi „genocidaši“ i da će takav status imati i u narednih 30 ili 50 godina.

„Što niste rekli ko je spasio život Sarandi Bogujevci, teško vam je da to kažete, pa srpska vojska joj je spasila život, po zvaničnoj izjavi koju je dala. Sukobili su se sa ovim bandama naših ljudi koji su takođe učestvovali u pravljenju zla. I vi to uporedite sa slučajem porodice Šutaković. A kome da se javi Radoman, kome da se javi Aleksandar, gde da ode Đorđe, kome da ispričaju svoju priču?! Slučajno smo ih pronašli posle toliko instistiranja“, kazao je Vučić.

Optužio je još jednom Prištinu da ne želi da radi na pronalasku i suđenju Albanaca koji su počinili zločine nad Srbima.

Poslanici usvojili izveštaje

Sednica Skupštine Srbije završena je pošto su poslanici usvojili izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom od maja 2019. do 15. juna 2021. godine, kao i izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Video možete pogledati u nastavku na Jutjubu:

Peta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu 22.06.2021. (I)

Peta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu 22.06.2021. (II)

Peta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu 22.06.2021. (III)Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.