Jeremić: Srbija nikad ne sme priznati Kosovo, a strane sile menjaju stavove

Predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić, izjavio je juče da Srbija ne bi smela da prihvati zdravo za gotovo aktuelni stav zapadnih sila da one „nikada“ neće odustati od nezavisnosti samoproglašenog Kosova, jer „nikad“ u međunarodnim odnosima „često nema bukvalno značenje“.

„Srbija je jedina koja zaista nikada ne bi trebalo da pristane na promenu pozicije, odnosno na nezavisnost Kosova i Metohije, jer je ono već više od pola milenijuma temelj našeg nacionalnog indentiteta“, rekao je Jeremić televiziji N1.

„Kada strane sile kažu ’nikad’, to bi trebalo uzeti sa zrnom soli. Da je neko pitao sultane Bajazita ili Sulejmana Veličanstvenog kada će se Otomanska imperija povući sa Kosova, verovatno bi i oni rekli ‘nikada’, a ispostavilo se da je to trajalo ipak kraće od toga“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je jučerašnja izjava predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, u parlamentu da „velike sile nikada neće odustati od nezavisnosti Kosova“ zapravo pokriće za buduće ustupke, a da je „stolica Prištine u UN jedini veliki ustupak sa naše strane koji je ostao na stolu, što ne može biti postignuto bez saglasnosti Srbije“.

„Vučić je, osim toga, izgovarao opšta mesta i nije bilo novih informacija u njegovom govoru. Ni on, niti poslanici koji su govorili posle njega, nisu se osvrnuli na prethodnih osam godina dijaloga u Briselu i činjenice da je Srbija za to vreme predavala jedan po jedan atribut državnosti, pre svega na severu Kosova i Metohije, od policije preko sudstva i telefonskog pozivnog broja, a nedavno i elektroenergetskog sistema, a da nije dobila ni mršavo definisanu Zajednicu srpskih opština“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Srbija 11. juna glasala u UN da Albanija u naredne dve godine postane nestalna članica Saveta bezbednosti i time doprinela da Albanija stekne „značajan diplomatski kapacitet“ koji će vrlo verovatno iskoristi na štetu Srbije.

„Niko o tome nije pitao Vučića, ni u skupštini ni u njegovim razgovorima sa nazovi vanparlamentarnom opozicijom. Albanija bi svoj glas u Savetu bezbednosti UN za pitanja koja su važna nekim državama mogla da ’trampi’ za podršku tih zemalja članstvu samoproglašenog Kosova u Unesku. Prilikom glasanja za članstvo u organizaciji UNESCO nema veta Rusije i Kine, nego se članstvo stiče dvotrećinskom većinom glasova. Na prošlom glasanju za članstvo Prištine u UNESCO-u, 2015. godine, smo za dlaku izbegli poraz, a novog glasanja će biti uskoro“, rekao je Jeremić.

Povezane vesti:

Vučić: Ne terajte Srbiju da uradi ono što ne može, pomozite joj da uradi ono što može

Kamberi: Srbija umorna od Kosova; Dijalog put ka okončanju vekovnog neprijateljstva dva naroda

Vučić u skupštini: Na jednog Srbina 15 Albanaca na KiM, za naš narod samo ove godine dajemo 800 miliona evra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.