RHMZ: Narandžasti meteo alarm za područje KiM

Foto: KoSSev

Republički hidrometeorološki zavod izdao je meteorološko upozorenje za naredne dane zbog najavljenih visokih temperatura. Na području KiM i Srbije je na snazi narandžasti meteo alarm koji signalizira da je vremenska situacija veoma opasna, naročito kada traje nekoliko uzastopnih dana.

Narednih dana do petka, na području Srbije biće veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 38 stepeni, a u četvrtak lokalno i do 40 stepeni.

Ipak, osveženja se očekuju od subote do ponedeljka, kada će temperature biti niže za 5 do 8 stepeni, a zatim se očekuje ponovo veoma toplo, ističu iz RHMZ.

Ugroženi su hronični bolesnci, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ugrožene su i životinje, dok ovakvi vremenski uslovi pogoduju pojavi šumskih ili drugih požara.

Takođe, nepovoljni su uslovi za snabdevanje električnom energijom, a neretki su i problemi u saobraćaju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.