Zakletva za pravdu: Odbijen zahtev Ivana Todosijevića za izuzeće Apelacionog veća

ivan t
Foto: Betimi për Drejtësi

Izvor: Zakletva za pravdu (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Zahtev bivšeg ministra administracije i lokalne uprave (MLU), trenutno poslanika Srpske liste u kosovskoj skupštini, Ivana Todosijevića, za izuzeće veća Apelacionog suda u njegovom slučaju gde je prvostepeno osuđen na dve godine zatvora, nakon što je proglašen krivim za izjave koje je dao „o Albancima i masakru u Račku“, odbijen je prenosi „Zakletva za pravde“.

Da je predmetni zahtev odbijen potvrdio je za „Zakletva za pravdu“, predsednik Apelacionog suda Hasan Šalja (Hasan Shala).

Ivan Todosijević je preko svog branioca, advokata Nebojše Vlajića, u aprilu ove godine zatražio izuzeće veća sudija Apelacionog suda, odnosno isključivanje svih albanskih sudija.

U tim okolnostima ročište koje je zakazano za 28. april ove godine odloženo je dok predsednik ovog suda ne odluči o predmetnom zahtevu, koji je već odbijen.

U vezi sa napredovanjem postupka do odbijanja ovog zahteva predsednika Apelacionog veća i ostalih zahteva odbrane Todosijevića, „Zakletvu za pravdu“ obavestio je i Vrhovni sud.

Portparolka ovog suda, Antigona Uka, saopštila je da je branilac okrivljenog zatražio izuzeća sudija.

„Pošto se po presudi usprotivio sa žalbom u kojoj je konstatovano da je optuženi oštetio osećanja celokupnog albanskog naroda, a pošto su svi Albanci u kolektivu, oštećene su i sudije, (prema zakonu je utvrđeno da kad je sudija oštećen, ne može da sudi slučaj)“ – bilo je navodno obrazloženje Todosojevićevog branioca.

Dalje, u ovom odgovoru se navodi da bi zbog zahteva za razrešenje sudija trebalo da odluči predsednik Apelacionog suda, koji je albanske nacionalnosti, branilac je takođe zatražio njegovo razrešenje i predsednika Vrhovnog suda, koji odlučuje o razrešenju predsednika Apelacionog suda.

“Dakle, u vezi sa zahtevom koji je dobio Vrhovni sud u vezi sa izuzećem predsednika Vrhovnog suda, veća kojim je predsedavao potpredsednik Vrhovnog suda, na sednici veća održanoj 2. juna 2021, odlukom PN.II.nr.8 / 2021 je odbio ovaj zahtev kao neprihvatljiv „, navodi se dalje u odgovoru.

Portparoloka Uka izjavila je da je nakon ove odluke predsednik Vrhovnog suda Enver Peci odlukom GJA.br.117 / 2021 odbacio kao neprihvatljiv zahtev branilaca okrivljenog, advokata Nebojše Vlajića, za izuzeće predsednika Apelacionog suda. Pretres u Apelacionom sudu za ovaj slučaj očekuje se 24. juna, izveštava „Zakletva pravde“.

Inače, Todosijević je prvostepeno osuđen 5. decembra 2019. godine za krivično delo „podsticanje mržnje, podela ili netrpeljivosti prema nacionalnoj, rasnoj, verskoj ili etničkoj pripadnosti“.

“Bio je ministar Ministarstva za administraciju lokalne uprave (MLU), u vladi Kosova, iz redova Srpske liste, koja je sarađivala sa PDK-om, AAK-om, Socijaldemokratskom inicijativom i AKR-om. Bivši premijer Ramuš Haradinaj, u aprilu 2019. godine, smenio ga je sa ove funkcije, nakon izjave koju je dao u vezi sa masakrom u Račku.

Prema optužnici podignutoj 28. juna 2019. godine, optuženi u svojstvu ministra uprave i lokalne samouprave Vlada je, zloupotrebljavajući svoj položaj ili autoritet, namerno i javno širio mržnju, podelu i netrpeljivost između nacionalnih, rasnih i etničkih grupa koje žive u Republici Kosovo.

Prema optužnici, 24. marta 2019. godine u ulici „Kralj Milutin“ u Zvečanu, u svojstvu učesnika i govornika građanskog skupa protiv NATO intervencije, 1999. godine na Kosovu, pod nazivom „u znak sećanja na žrtve NATO bombardovanja“, kazao je da je “povod za agresiju na našu zemlju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“. Ove akcije koje mogu poremetiti javni red i mir ili prouzrokovati druge ozbiljnije posledice u Republici Kosovo.

Vlajić: Todosijević osuđen na dve godine zatvora, sledi žalba

Počelo suđenje Todosijeviću zbog izjave o Račku

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.