Petković o presudi: Slika i prilika pravosuđa u Prištini čija je funkcija pritisak na Srbe

FOTO: KoSSev

„Primer žestoke mržnje prema svemu srpskom i opsesivne želje Aljbina Kurtija da utamničenog drži mladića od 20 godina samo zato što nosi srpsko ime i prezime“, reakcija je direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića, povodom izricanja zatvorske kazne N. N. koji je uhapšen 28. juna na Gazimestanu.

N.N, mladić iz Beograda danas je osuđen na osam meseci zatvora zbog navodnog „izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti“.

Kako su u prethodnim mesecima izveštavali mediji koji su pratili ovaj slučaj, njemu se na teret stavlja da je navedenog datuma uzvikivao „Ubij, ubij Šiptara“, kao i da je posedovao srpsku zastavu, a što su bili iskazi svedoka.

Sa druge strane, njegova advokatica Jovana Filipović tvrdi da reči za koje ga optužuju on nije izgovorio i da to niko nije čuo, osim policajaca koji su u ovom slučaju uzeti kao svedoci, te da zastava koja se pominje nije bila njegova.

Filipović je po izricanju presude danas odmah najavila da će na nju uložiti žalbu i ponovila je da smatra da dokazi koje su izneli svedoci nisu relevantni.

U međuvremenu je usledila reakcija direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića, koji kaže da su iskaze davali lažni svedoci i da je N.N. osuđen bez ijednog jedinog materijalnog dokaza.

Tvrdi da je Priština pokušavala da natera mladića da, u zamenu za blažu kaznu, prizna krivicu, ali da on to nije želeo.

„Ni u jednom trenutku nije poklekao, jer se držao jedinog ispravnog stava – da to što se slikao sa svojom srpskom zastavom nikada ne može biti krivično delo, već naprotiv, pitanje je ponosa i rodoljublja“, kaže Petković.

Smatra da je njemu danas namerno izrečena kazna u trajanju od osam meseci zatvora, a kako bi ga, kako kaže, Priština držala u zatvoru sve do početka naredne godine.

Presudu je nazvao skandaloznom, dodajući da je to „slika i prilika pravosuđa u Prištini, čija je jedina funkcija pritisak i iživljavanje nad Srbima“.

Petković kaže da je i o ovom slučaju obavestio izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, uz zahtev da se Prištini pošalje poruka „da je ovakvo pravno iživljavanje nad jednim mladićem, studentom, humanitarcem, nedopustivo i da se Nikola odmah pusti na slobodu“.

Direktor Kancelarije je danas razgovarao sa porodicom mladića N.N.

Kaže da im je preneo da će ova institucija nastaviti da pruža pravnu pomoć mladiću:

„Kako N.N, tako i njima u svakom pogledu i da nećemo stati dok se on ne vrati bezbedno u njihov zagrljaj“.

Povezane vesti:

Mladić uhapšen na Gazimestanu osuđen na osam meseci zatvora, odbrana će uložiti žalbu

Mladiću uhapšenom na Gazimestanu produžen pritvor

Uhapšenom na Gazimestanu određen pritvor od 30 dana

Filipović: Uhapšenom na Gazimestanu se stavljaju na teret reči za koje tvrdi da nije izgovorio

KP o Vidovdanu: Jedno hapšenje, oduzete majice, desetorici zabranjen ulaz na KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.