Mladić uhapšen na Gazimestanu osuđen na osam meseci zatvora, odbrana će uložiti žalbu

FOTO: RTS

Vest je ažurirana

N.N, mladić iz Beograda koji je uhapšen na Gazimestanu tokom obeležavanja Vidovdana 28. juna ove godine, osuđen je pred Osnovnim sudom u Prištini na kaznu zatvora od osam meseci za „izazivanje etničke mržnje i netrpeljivosti“.

Vreme koje je N.N. proveo u pritvoru biće uračunato u kaznu. Okrivljeni je dužan da plati 80 evra sudskih troškova i taksi. Na presudu je moguće uložiti žalbu.

Tužiteljka Elza Bajrami Kastrati tražila je da se N.N. proglasi krivim i „dobije kaznu u skladu sa zakonom“.

Izricanju presude prisustvovali su roditelji uhapšenog mladića.

Njegova majka je kazala da njen sin nije kriv i dodala da nije očekivala ovakvu „skandaloznu kaznu“.

„Ovako je mogao biti kažnjen svako ko je tog dana bio na Gazimestanu“, rekla je ona, prenosi Kim.

Danas je ispitivan i treći svedok, policajac koji je učestvovao u hapšenju ovog devetnaestogodišnjeg mladića. On je ponovio da je N.N. uzvikivao „Ubij Šiptara“ i „Kosovo je Srbija“.

Advokatica odbrane, Jovana Filipović, je ranije tokom dana kazala da dokazi koje su izneli svedoci, trojica policajaca, nisu relevantni i da je simptomatično da su pomenuta skandiranja čuli samo oni.

Filipović: Uložićemo žalbu

U međuvremenu, kako prenosi ovaj medij, advokatica Jovana Filipović najavila je da će uložiti žalbu na današnju presudu mladiću N.N.

„Žalba će biti uložena u zakonskom roku i samo možemo da se nadamo da će Apelacioni sud imati više razumevanja i da će doneti jednu zakonitu odluku, a to je da Nikola nije kriv. Delo koje se njemu stavlja na teret ne postoji, odnosno nije ga počinio Nikola, a ni bilo koje drugo lice. Nadamo se da će pravda biti ipak dostužna. Odluka je na sudu“, rekla je Filipovićeva nakon izricanja presude, prenosi Kim.

Filipovićeva ističe da se radi o nameštenom slučaju.

„To je pokušaj da se jedno nelegalno i protivzakonito hapšenje opravda, da se dovede u zabludu jedna šira narodna masa jer je sve to naravno bilo i medijski propraćeno i da se na taj način osudi lice samo na osnovu izjave tri svedoka koji su pripadnici Policije koji su rekli da su čuli Nikolu da je uzvikivao reči „Ubij Šiptara“ a da to u 21. veku nisu snimili niti telefonom, niti kamerama, a znamo svi dobro da je cela manifestacija Vidovdana snimana od početka do kraja. Nijedan video zapis ne postoji, niti bilo kakav snimak koji bi potvrdio tvrdnje tužilaštva, međutim, danas smo videli da je Nikola ipak osuđen i to na jednu visoku kaznu zatvora, od osam meseci“.

Dodaje da ovakva kazna pokazuje da na Kosovu može bilo ko da uperi prst u nekoga i da za izmišljene reči može da odgovara.

Majka N.N: Presuda skandalozna

Nezadovoljstvo zbog ovakve presude mladiću iz Beograda, izrazila je nakon izricanja i njegova majka.

Smatra da je njen sin osuđen bez ikakve krivice, da su na sud dovedeni lažni svedoci i da se zapravo radi o “ čisto političkom slučaju“.

„Ne vidim razlog da ga osudi samo zato što je držao zastavu. Tih zastava sam videla po Kosovu bezbroj. Da je on rekao ‘Ubij Šiptara’… Mi imamo prijatelje Albance kojima smo pomagali, koje je moj muž vozio, ne zna se koliko puta za ovih pet, šest godina svugde po Beogradu, po bolnicama. Pomagali smo detetu od dve godine, albanskom detetu, da se leči u Beogradu. Svake nedelje smo albanskim autobusom slali lekove za to dete i hvala Bogu da se izlečilo. Mi ne mrzimo Albance, nemamo ništa protiv albanskog naroda. Moraju da me razumeju sve majke, i albanske i naše, kako je meni, sada, u ovom trenutku. Moje dete ne mrzi nikoga. Došao je da obiđe manastire ovde na Kosovu i da pruži podršku našem narodu na Kosovu. Ne mrzi nikoga. Ovo je skandal. Čisto ispolitizovan slučaj. Svako njegovo ročište je bilo povezano sa pregovima u Briselu. Da li se na ovaj način svete svim Srbima, ne znam, ali moje dete ispašta za sve Srbe očigledno. Ne znam stvarno, stvarno je skandalozno“, kazala je majka, prenosi Kim.

Povezane vesti:

Mladiću uhapšenom na Gazimestanu produžen pritvor

Uhapšenom na Gazimestanu određen pritvor od 30 dana

Filipović: Uhapšenom na Gazimestanu se stavljaju na teret reči za koje tvrdi da nije izgovorioPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.