Uhapšenom na Gazimestanu određen pritvor od 30 dana

Jovana Filipović
Foto: RTV Kim/Ilustracija

Dvadesetogodišnjem N. N. iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

N. N. je priveden pošto je napuštao spomen kompleks na Gazimestanu, a kako su naveli tada iz policije, mladić je bio optužen za raspirivanje mržnje i netrpeljivosti. Kako saznaje RTV Kim, njemu se pripisuje da je kazao „Ubij, ubij Šiptara“, a jedini svedok je policajac koji ga je priveo.

„Danas smo imali ročište za određivanje pritvora. Rešenje o određivanju pritvora u trajanju od 30 dana uručeno nam je danas dva minuta pre isteka zakonskog roka od 48 sati, koliko mu je bilo određeno policijsko zadržavanje. Ono što trenutno znamo je da će N. N. biti u pritvoru u Mitrovici. Što se tiče dokaza, tvrdim da nema dokaza i da sve ono što mu stavljaju na teret niko nije uzvikivao na Gazimestanu, pa ni on“, rekla je advokatica Jovana Filipović.

N. N. optužuju i da je posedovao zastavu, kojom se, kako veruju u policiji, šalju sporne poruke. Filipovićeva, međutim, kaže da ta zastava nije bila njegova. Njegovi roditelji tvrdi da je pomenutu zastavu mladić koristio samo da bi se fotografisao.

„Mi smo pokazali i snimke na kojima se vidi da je N. N. predao zastavu za koju tvrde da je bila njegova. Vidi se sve i na snimcima i koje su dostavili Tužilaštvo i mi danas. Nema nijednog materijalnog dokaza, osim izjave tog jednog policajca“, kaže ona.

Filipović je kazala da će uložiti žalbu. Rok za podnošenje žalbe je 24 sata. Filipovićeva veruje da će „Apelaciono veće imati više razumevanja i da će razmotriti sve dokaze koji su predočeni“.

Na izricanje sudskog rešenja N. N. je čekao više od četiri sata. Izlazeći iz suda majci je u prolazu kazao – „Idem malo da odmorim“, a potom su ga policajci u civilu uveli u automobil.

Njegovi roditelju i sestra doputovali su iz Beograda u nadi da će ga danas odvesti kući. Njegova majka kaže da je šokirana ovim rešenjem. „Strašno, strašno. Nepravda. Dete ni krivo, ni dužno. Nemam više nikakav komentar“, rekla je kratko.

N. N. je odveden u pritvor u Mitrovici. Inače, za Vidovdan je prvi put došao na Kosovo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.