Kurti pozdravlja interesovanje Nemačke i Francuske za dijalog, kosovske LK da se priznaju i na granicama Srbije sa drugim državama

FOTO: KoSSev

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, pozdravio je danas interesovanje Nemačke i Francuske da pomognu u procesu dijaloga za postizanje, kako on to vidi, sporazuma koji se zasniva na uzajamnom priznanju.

„Kosovo razume važnost evropskih integracija, u čijem središtu se nalaze Nemačka i Francuska, za Zapadni Balkan uopšte, a posebno za nas. Zato podržavamo činjenicu da će dve tako važne evropske države, koje su priznale našu republiku na početku, pomoći posredovanje Brisela za pravno obavezujući sporazum usredsređen na uzajamno priznavanje“, rekao je Kurti posle ceremonije posvećene 23. godišnjici postojanja Kosovske policije, prenosi prištinska Koha.

Kurti je danas govorio i o, kako je kazao, punom poštovanju sporazuma o dokumentima između Beograda i Prištine.

Podcrtao je da na prelazima „važi reciprocitet“, ali i kazao da sloboda kretanja mora biti potpuna, te da to podrazumeva priznavanje kosovskih dokumenata čak i na granicama Srbije sa drugim državama.

Kazao je da šef kosovskog pregovaračkog tima, Besnik Bisljimi, o tome razgovara sa posrednicima u dijalogu.

Podsetimo, srpski predsednik i kosovski premijer, saopštili su u nedelju da su im se zajedničkim pismima obratili predsednik Francuske, Emanuel Makron i nemački kancelar, Olaf Šolc.

U pismima gotovo identične sadržine lideri dveju zemalja EU saopštili su da su posvećeni dijalogu, ali su Kurtija i Vučića pozvali da „pokažu spremnost za donošenje teških odluka u nastavku dijaloga Beograda i Prištine“, istakavši da su zadužili i svoje savetnike Jensa Plotnera i Emanuela Bonea da „u tom procesu pomognu evropskom posredniku za dijalog Miroslavu Lajčaku“.

Ujedno, ovi zvaničnici su predložili da njih trojica zajedno posete Beograd i Prištinu.

U međuvremenu je potvrđeno iz EU da će Lajčak 9. septembra posetiti Prištinu i potom Beograd zajedno sa specijalnim savetnicima „s ciljem da se istraže mogućnosti za napredak u dijalogu“, prenela je Beta.

Najavljeni su sastanci sa Vučićem i Kurtijem.

Više o tome u posebnim vestima:

Lajčak i predstavnici Makrona i Šolca 9. septembra idu u Prištinu i Beograd

Iz najužeg kruga Šolca i Makrona stižu dva specijalca za krize: Ko su Pletner i Bon koji će se baviti pitanjem Kosova

Šolc i Makron pisali i Kurtiju, iste poruke i zahtevi – traže spremnost za teške odluke i predlažu slanje savetnika

Makron i Šolc pisali Vučiću: Angažovali smo savetnike da pomažu Lajčaku; Pokažite spremnost da donosite teške odlukePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.