Petković o ponavljanju suđenja grupi za terorizam: Dok se Srbi bez dokaza osuđuju, Albanci se oslobađaju optužbi za terorizam

Foto: Petar Petković/Kancelarija za KiM

U Osnovnom sudu u Prištini optuženi Gramos Šabani (Shabani), Edona Haljiti (Haliti), Aljbert (Albert) Ademaj i Ljeotrim Musljiu (Leottim Musliu) oslobođeni su optužbi za pripremanje terorističkih napada na diskoteke, crkve i KFOR, radi ponavljanja suđenja. Tim povodom reagovao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručivši da je ova odluka „prava slika pravosuđa u Prištini“.

Petković je u objavi na Tviteru poručio da „dok se Srbi na KiM optužuju na višegodišnje drakonske kazne zatvora bez svedoka i dokaza, sud u Prištini oslobađa četvoro Albanaca optuženih za pripremanje terorističkog napada na KFOR, SPC i ugostiteljske objekte“.

Oslobađajuću presudu Šabaniju, Haljitijevoj, Ademaju i Musljiuu objavio je u sredu sudija Agim Kuči, a kako prenose mediji, oslobođeni su jer nije dokazano da su počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret, javila je Zakletva za pravdu.

Prema pisanju medija prethodnih godina, Šabani, Haljiti, Ademaj i Musljiu, bili su deo šestočlane grupe koja se dovodila u vezu sa ISIS-om i koja je planirala napade na diskoteku u Gračanici, Pravoslavnu crkvu u severnom delu Mitrovice i samoublički napad na KFOR planirala sa ciljem da „Kosovo dovedu u stanje od 2004“.

Međutim, u sredu su optužbi oslobođene četiri osobe, dok o preostale dve nema informacija.

Šta je objavljivano u prošlosti o ovom slučaju, podsetite se u:

Četvoro optuženih za pripremanje terorističkih napada na KFOR, crkve i diskoteke pušteni radi ponovljenog suđenja

Dosije kosovskog tužilaštva: ISIS planirao napade na KFOR, pravoslavne crkve i kafiće u Mitrovici i Gračanici

Priština: Podignute optužnice protiv šest lica za terorizam

Dvojica sa Kosova priznali planiranje napada na izraelske fudbalere u Skadru

Policija Kosova: 19 uhapšeno za planirane terorističke napade na Kosovu i u regionu

Islamista sa Kosova planirao napad na izraelske fudbalere

O terorističkim pretnjama čitajte na našoj podstranici „ISIS i Kosovo“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.