Priština: Podignute optužnice protiv šest lica za terorizam

Kosovsko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv šest osoba zbog zavere i planiranja terorističkih napada, saopštila je ova institucija.

Uhapšeni su B.B. R.K. G.Š. A.A. L.M. i E.H. Troje od uhapšenih se terete za pripremu terorističkih i zločinačkih akata, B.B. se tereti za olakšavanje izvršenja terorističkog akta, dok se G.Š. tereti za regrutovanje za terorizam.

U međuvremenu, tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv optuženog E.H. za krivično delo pripremanje terorističkih akata ili zločina protiv ustavnog uređenja Kosova.

Takođe, protiv optuženih A.A. i L.M., podignuta je i optužnica za krivično delo neprijavljivanje zločina ili njihovih počinilaca, a protiv okrivljenog L.V. i zbog neovlašćenog vlasništva, kontrolu ili posedovanje oružja.

Nisu dati detalji o kakvim se terorističkim aktima radi.

Prema podacima kosovske vlade, od letos, pedeset i tri građana sa Kosova nalazi se na stranim ratištima. Do sada ih je poginulo 78, a oko 150 žena i dece su u žarištima rata u kampovima za izbeglice. Od stotinu i osmoro dece – 54 ih je sa porodicom otišlo u zone ratišta, a 54 su tamo rođena.

O slučajevima privođenja građana Kosova zbog terorizma i učestvovanja u terorističkim grupama čitajte na našoj tematskoj stranici „ISIS i Kosovo“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.