Dosije kosovskog tužilaštva: ISIS planirao napade na KFOR, pravoslavne crkve i kafiće u Mitrovici i Gračanici

Izvor: Lajmi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Više od šest meseci istrage Specijalnog Tužilaštva Kosova rasvetlilo je planove grupe za koju se smatra da je povezana sa ISIS-om kako bi izvršila terorističke napade na Kosovu, u Francuskoj i Belgiji. Istraga tužilaštva rasvetlila je da je grupa povezana sa visokim strukturama ISIS-a izradila planove za destabilizaciju Kosova i da ga dovede u stanje od 2004. Kako bi ovaj cilj postigli grupa je imala ideju da napad izvede na diskoteku u Gračanici, na Pravoslavnu Crkvu u Severnoj Mitrovici, pa sve do samoubilačkih napada nad KFOR-om.

Par dana nakon što je Specijalno Tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv 6 lica za krivična dela koja se povezuju sa terorizmom, Kallxo.com, donosi detalje o tvrdnjama Tužilaštva o načinu kako su se ova lica organizovala, planovima za terorističke napade, načinu na koji su odabrana mesta (za napad) i vremenu kada će se ona i napasti, te posledicama koje su nameravali da prouzrokuju, kao i načinu finansiranja ovih terorističkih aktivnosti.

Jedan o optuženih Bujar Behrami u svojoj odbrani datoj u policiji 12. septembra 2018. priznao je dela, otkrivajući i druge podatke u vezi sa načinom kako je došlo do ideje za napade, odakle je bilo predviđeno da stigne novac, kako su se regrutovala lica za napade, kakvo vatreno oružje i kakva druga eksplozivna sredstva bi se koristila u izvršenju ovog napada.

Finansiranje grupe

Tužilaštvo je uspelo da obezbedi dokaze da je iznos od oko 9 hiljada evra prebačen na Kosovo da bi se finansirala osumnjičena grupa. Njihova šema je bila da koriste fondove IS da bi grupu finansirali.

U svom svedočenju Behrami kaže da je finansiranje vršio Abu Ahmed preko lica A4 dok bi se novac slao iz bivših Sovjetskih zemalja kao što su Kirgistan, Rusija ili Uzbekistan. U novčanim transakcijama se ne pominje da je grupa uspela da kupi eksploziv ili opasan materijal koji bi mogli da se upotrebe za napade.

Plan za napad na reprezentaciju Izraela

Behrami je u svojoj izjavi rekao da je sve počelo septembra ili oktobra 2016. kada je preko mreže „Telegram“, sa njegovog naloga „Ebu Musab“, počeo da razgovara sa A1 (1) koji se u to vreme nalazio u Siriji.

„U to vreme smo razgovarali o napadima kalašnjikovim ili eksplozivom i još uvek nismo odabrali cilj, ali sam od A1 tražio da me poveže sa Ridvanom Haćifijem. Nakon što sam se sa Haćifijem i povezao, naši razgovori su se odnosili na to da smo se složili da bi dobro bilo da se napadnu Izraelci na utakmici koja je predviđena da se igra kasnije, te godine,“ opisuje se u optužnici.

Prema Behramiju, ovaj je napad na navijače Izraela na početku bio planiran da se izvrši dronom a da se zatim nastavi oružjem – kalašnjikovima.

„Ja sam ovu ideju dao Ridvanu Haćifiju i on mi je rekao da treba da se preko Ljavdrima vidi mogućnost za ljude koji su bili spremni da se regrutuju,“ opisuje se u optužnici Specijalnog Tužilaštva.

Behrami je pred tužiocem rekao da je ideju o realizaciji ovih planova dao i Ljavdrimu Muhadžeriju.

„U vezi sa obezbeđivanjem novca za realizaciju napada na navijače i igrače Izraela ja sam ideju dao Ljavdrimu, A1, kao i Ridvanu Aćifiju koji su i obezbedili novac od šefa obaveštajne službe ISIS-a – Abu Ahmeda,“ opisuje optužnica Specijalnog Tužilaštva.

Behrami je dalje u svojoj izjavi opisao i strukturu grupa koje su trebalo da izvrše napad.

„Napad je trebalo da izvrše tri grupe sa po tri ili četiri lica, a što se tiče lica koja su trebalo da izvrše napad, nisam bio deo te stvari, već sam im samo dao ideju, a Ridvan, Ljavdrim i A1 su obezbedili novac i ljude da izvrše napad,“ opisuje se u optužnici izjava Bujara Behramija.

Planovi za napade na pravoslavne crkve

Dokazi Tužilaštva govore o tome da nakon neuspeha ove grupe da napadne reprezentaciju Izraela, otkrili su nove ciljeve. Pravoslavne crkve postavljene su kao meta, i grupa se dala u potragu za jakim eksplozivima na albanskom tržištu. Sreli su se i sa jednim bivšim starešinom albanske vojske.

Komunikacija između Ljavdrima Muhadžerija i Ridvana Aćifija sa Behramijem se nastavila do njihovog ubistva 2017. a onda je komunikacija nastavljena sa licima A2 i A3 i takođe se se odvijala preko mreže Telegram.

„Moja ideja je bila da se napadi izvrše na pravoslavne objekte, za njihov Božić. Na početku nije bilo ni finansijskih sredstava, niti ljudi da bi se nešto uradilo. Ja sam u vezi sa ovim istraživao na Internetu o tome gde se nalaze njihove crkve, a zatim sam vršio istraživanja o bojnim otrovima i eksplozivu,“ u optužnici Specijalnog Tužilaštva Kosova opisuje se Behramijeva izjava.

Istraživanja su prema Behramiju obavljena preko Wikipedia-e i Google-a gde su pronađene informacije o eksplozivima.

„Više istraživanja obavio sam preko Wikipedia-e i Google-a gde sam otkrića u vezi sa eksplozivima TNT, C4, RDX, TATP i otrovima kao Sarin, Tabun, Somat i Clorin, preneo A2 i A3. U vezi sa ovim A3 je otišao u Albaniju da bi našao eksploziv i otrovne materije,“ opisuje u izjavi Behrami.

Behrami navodi da je A2 koji je otišao u Albaniju, pronašao eksploziv koji je koštao do hiljadu evra po kilogramu, dok mu je teže bilo da pronađe otrove, iako se zbog toga sastao sa visokim vojnim zvaničnikom Albanije.

Osim materijala, Behrami je rekao da je od A2 zatražio da obezbedi lica koja su spremna da se žrtvuju, stavljajući na sebe samoubilačke prsluke. Da pronađe takva lica A2 je otišao u Mitrovicu, Gnjilane i Albaniju, ali pošto su imali poteškoće u pronalaženju ljudi, došli su na još jednu interesantnu ideju.

„U vezi sa izvršenjem napada, ja i A2 smo planirali da obuhvatimo lica koja su bila osuđivana i koja su čekala završetak izdržavanja kazne za terorizam. Plan za uskršnji praznik je bio sličan onom božićnom i napadi su bili predviđeni da se dese u Gračanici, Mitrovici, Peći i Prizrenu,“ opisuje se u optužnici Tužilaštva.

Kako je izgleda i ovaj plan propao zbog nedostatka ljudi, plan je potom odložen (da se realizuje) za neki drugi srpski praznik.

„Ideja za odlaganje napada za ’Vidovdan’ bila je moja, A2 i Abu Ahmeda. U međuvremenu sam počeo da se povlačim pošto je Abu Ahmed od mene tražio napade razmera sličnih martovskim nemirima 2004, dok sam ja tražio da napad bude manjih razmera,“ citira se Behramijeva izjava u optužnici.

Priština: Podignute optužnice protiv šest lica za terorizam

Dvojica sa Kosova priznali planiranje napada na izraelske fudbalere u Skadru

Policija Kosova: 19 uhapšeno za planirane terorističke napade na Kosovu i u regionu

Islamista sa Kosova planirao napad na izraelske fudbalere

O terorističkim pretnjama čitajte na našoj podstranici „ISIS i Kosovo“

Bujar Behrami, sa nadimkom Ebu Musab El-Albani, Resim Kastrati sa nadimkom Pc Habibi, Gramos Šabani, Aljbert Ademaj, Ljeotrim Musljiu i Edona Haliti deo su optužnice za terorizam.

Optužnica navodi da su Bujar Behrami i Rasim Kastrati, od decembra prošle godine pa sve do 29. juna ove, pripremali terorističke napade na Kosovu.

Dalje, prema optužnici, Bujar Behrami je pokušao da osnuje i grupu po imenu „Pomoćnici Islamske države u Zemlji Orlova“, te da bi ova grupa delovala na Kosovu, u Albaniji i Makedoniji, i pripremala terorističke napade.

Lokacije koje su odabrane za napade, prema optužnici, bile su diskoteka „Kambodža“ i „Insomnia“ u Gračanici, kao i Pravoslavna Crkva u blizini kafea „Moskva“ u severnom delu Mitrovice.

Za izvršenje ovih napada, zadatak da snabdeva oružjem, prema optužnici pripala je optuženom Resimu Kastratiju koji je trebalo da pronađe vatreno oružje i eksplozivni materijal ali i da pronađe lica za postavljanje prsluka sa eksplozivom.

Za realizaciju ovih planova Tužilaštvo navodi da je optuženi Bujar Behrami primio ukupno 9 hiljada evra od jednog lica iz Nemačke sa inicijalima M.M. a sa ciljem kupovine vatrenog oružja i eksploziva.

Za razliku od prva dva optužena, trećeoptuženi Gramos Šabani, prema optužnici, za cilj je imao Belgiju i Francusku gde je nameravao da izvrši terorističke napade i to na frekventnim mestima za građane. Šabani prema optužnici ima i belgijsko državljanstvo.

Postupajući po uputstvima optuženog Gramosa Šabanija, optužena Edona Haliti, prema optužnici, u toku maja meseca do 2. juna 2018. obuhvaćena je za dela pripremanja terorističkih napada na Kosovu, planirajući da izvrši i samoubilački napad eksplozivnim materijama u vozilu i to protiv pripadnika KFOR-a na Kosovu.

Poslednja dvojica optuženih, Aljbert Ademaj i Ljeotrim Musljiu optužuju se da su od decembra 2017. pa sve do 29. juna 2018., iako su imali saznanja i bili informisani da okrivljeni Bujar Behrami i Rasim Kastrati pripremaju terorističke napade na Kosovu, bili sa njima u stalnim kontaktima, nisu prijavili njihova dela.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.