Islamista sa Kosova planirao napad na izraelske fudbalere

Izraelski mediji objavili su da je Ljavdrim Muhadžeri sa Kosova, za kojeg se veruje da je komandir terorista povezan sa Islamskom državom, planirao napad na izraelske fudbalere u Albaniji tokom kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo. Izraelski sajt "Ynet" navodi da je Muhadžeri poznat pod ratnim imenom Abu Abdulah al Kosovo, a u poslednjih nekoliko godina bio je aktivan u Siriji i Iraku u raznim terorističkim organizacijama.

Izraelski biro za kontraterorizam u utorak je objavio upozorenje, pozivajući Izraelce da ne prisustvuju utakmici u albanskom gradu Elbasanu, pošto je uhapšeno četvoro osumnjičenih za povezanost sa Islamskom državom.

Četvorica džihadista su uhapšena u Skadru, gde je prvobitno planirano da se održi utakmica, a osumnjičeni su za planiranje terorističkog napada za vreme utakmice. Hapšenje je usledilo na osnovu dojave izraelskog Mosada, navodi Ynet, pozivajući se na albanske bezbednosne izvore.

Izraelski obaveštajni analitičar, Ronen Solomon, rekao je da se Muhadžeri u Siriji pridružio Džabhat al Nusri, ogranku Al Kaide. Godinu kasnije vratio se na Kosovo gde je počeo da regrutuje ekstremiste. Napustio je Al Nusru i pridružio se Islamskoj državi, gde je prema procenama Solomona, komandir albanskih boraca.

Kosovsko tužilaštvo je objavilo ove nedelje da su bezbednosne snage uhapsile sedam osoba osumnjičenih za planiranje terorističkih napada na tlu Balkana po instrukcijama iz Sirije. Prema navodima tužilaštva, hapšenja su se desila u tri različita grada, a uhapšeni su imali veze sa Albanijom i Makedonijom.

N1/Beta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.