Policija Kosova: 19 uhapšeno za planirane terorističke napade na Kosovu i u regionu

Od 4. do 15. novembra na Kosovu je uhapšeno 19 osoba pod sumnjom da su povezani s Islamskom državom, saopštila je Kosovska policija. Oni su osumnjičeni i da su planirali izvođenje napada na Kosovu i u Albaniji. Osumnjičeni su bili u kontaktu sa pripadnikom Islamske države Lj. M., od kojeg su primili smernice i uputstva za napad. Agencija Reuters objavila je i da se radi o Ljavdrimu Mudžaheriju.

Direkcija za borbu protiv terorizma, u koordinaciji sa Kosovskom obaveštajnom službom i Specijalnom tužilaštvom, uspela je da spreči, kako tvrde u ovoj policiji, terorističke napade koji su "planirani i sinhronizovani" da se "dogode u isto vreme", "ne samo na Kosovu, već i u regionu", od kojih i, kako su konkretno naveli, teroristički napad na fudbalskoj utakmici Albanija – Izrael, a protiv izraelskih igrača.

"Oni su planirali izvođenje terorističkih napada na Kosovu i napade na izraelsku fudbalsku reprezentaciju i njene navijače tokom utakmice Albanija-Izrael," stoji u saopštenju.

Grupe su radile odvojeno, ali u saradnji sa Lj. M. i R. H., koji su, kako ih je opisala policija – "uz ISIL u Siriji, imali jasne ciljeve kada i ko je trebalo da se izvedu napadi".

Među uhapšenim je 19 kosovskih građana i jedan državljanin Makedonije i već im je određen 48-časovni pritvor.

Prilikom ovih policijskih akcija zaplenjeno je i – 281 gram eksploziva "TATP", koji se smatra jednim od najopasnijih eksploziva, oko 2,5 kg mešane supstance – eksploziv u kristalnom stanju, polu-automatska puška kalibra 7,62 mm, lovačka puška, plinski pištolj, 719 metaka različitog kalibara, dron, i ostali materjal uz versku literaturu sa ekstremističkim sadržajem.

Policijske akcije su izvedene u saradnji sa službama Albanije i Makedonije gde su se dogodila hapšenja.

U proteklim danima u štampi na Kosovu i u Makedoniji bilo je više napisa o sprečavanju terorističkih akcija.

O slučajevima hapšenja i podizanja optužnica zbog terorizma, tokom ove godine, 2015. i 2014, čitajte u našoj podstranici "ISIS i Kosovo"

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makednije je 10. novembra saopštilo da su sprečili teroristički napad, kada je i priveden jedan 24-godišnjak, dok su se za drugim licem izdale instrukcije za privođenje, a za koje je utvrđeno da se nalazilo na Kosovu.

Prošle nedelje su srpski mediji preneli pisanje izraelskih da je Ljavdrim Muhadžeri planirao napad na izraelske fudbalere u Albaniji tokom kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo.

Izraelski biro za kontraterorizam u prošli utorak je objavio upozorenje, pozivajući Izraelce da ne prisustvuju utakmici u albanskom gradu Elbasanu, pošto je uhapšeno četvoro osumnjičenih za povezanost sa Islamskom državom.

Tada su četvorica navodnih džihadista uhapšena u Skadru, gde je utakmica prvobitno bila planirana da se održi, pod optužbama da su planirali teroristički napad. Inače, kako su izraelski mediji tada javili, a preneli mediji u regionu, hapšenje je usledilo na osnovu dojave izraelskog Mosada.

Za samog Muhadžerija je izraelski obaveštajni analitičar, Ronen Solomon, rekao da je nakon povratka na Kosovo iz Sirije, kao komandir albanskih boraca ISIL-a, počeo da regrutuje ekstremiste.

Kosovsko tužilaštvo je prošle nedelje objavilo da je sedam osoba uhapšeno pod sumnjom da su planirali terorističke napade na Balkanu.

Agencija Reuters dodaje da je poslednjih godina na Kosovu najmanje 200 ljudi uhapšeno, ili bilo pod istragom zbog sumnje u povezanost s Islamskom državom, a da je ukupno 300 otišlo u Siriju da se bori na strani ISIL-a i više od 50 ih tamo i poginulo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.