Kurti: Da li je Vučić Dr No ili Mr Njet? Pa, znamo da on nije doktor

Ilustracija/FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Iako je šef diplomatije EU, Žozep Borelj, juče kazao da su sporazum Evropske unije i aneks o implementaciji stupili na snagu zajedno sa njegovom izjavom nakon sastanka u Ohridu, te da potpisivanja nije bilo iz „pravnih“ razloga, kosovski premijer Aljbin Kurti i danas je, u dva navrata, kritikovao srpskog predsednika zbog odbijanja da isti potpiše.

„Očekujem da međunarodni faktori osude i kazne ponašanje Srbije koja na sastancima ništa ne potpisuje, a i između sastanaka kaže da ništa neće da sprovodi. Druga strana ne može ovako da govori protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, ne može da govori kao da nikada neće priznati Kosovo – jer je osnovni sporazum de fakto priznanje“, kazao je danas kosovski premijer medijima.

Osim Kurtija, Vučića je danas kritikovao i predsednik kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja (Blerim Vela), navodeći da je srpski predsednik napravio „prekršaj koji treba kazniti“.

Kaže da se Vučić obavezao da će da sprovede sve obaveze iz sporazuma, uključujući i članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji a da se sada „ponaša se s lošom namerom“.

On se potom večeras oglasio i na Tviteru, još jednom rekavši da je srpski predsednik odbio da potpiše sporazum 27. februara u Briselu, a potom i sada – 18. marta u Ohridu

On, štaviše, kaže i da je predsednik Srbije odbio da potpiše njegovu „velikodušnu“ ponudu – „samoupravljanje za kosovske Srbe“.

„Nakon što je odbio da potpiše Sporazum od 27. februara i pre nego što je ponovo odbio da ga potpiše uz Aneks 18. marta, predsednik Srbije je odbio moju velikodušnu ponudu samoupravljanja za kosovske Srbe u udruženju koje bih ja sastavio i predložio“, poručio je Kurti na Tviteru i dodao:

„Da li je on Dr No ili Mr Njet? Pa, znamo da on nije doktor“.

Podsetimo, kosovski premijer i srpski predsednik, usaglasili su se u subotu oko aneksa za implementaciju dogovorenog prvog dela Sporazuma za put normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, koji je pored specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, prisustvovao ovom sastanku, poručio je nakon sastanka da su se strane obavezale da će da poštuju sve članove i sprovedu obaveze ekspeditivno i u dobroj veri.

Evropska unija je iste večeri objavila ovaj, odnosno drugi deo sporazuma, nakon što je 27. februara objavila politički – sa 11 članova koji će se sprovoditi upravo prema Implementacionom aneksu, čiji je delić sada usaglašen. On će se, štaviše, formulisati u narednim mesecima za svaki član pojedinačno.

Kosovo se, između ostalog, obavezalo da odmah započne primenu člana 7 koji se odnosi na samoupravljanje za Srbe, a primena sporazuma se kao obaveza pojedinačno unosi i u pregovaračka poglavlja za pristup EU i Srbije i Kosova.

Slično kao i nakon 27. februara, odnosno kada su se Vučić i Kurti usaglasili oko teksta osnovnog sporazuma, kosovski premijer je i nakon sastanka 18. marta kazao da je Srbija izbegla potpisivanje aneksa za primenu sporazuma.

Iste večeri oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premda je sutradan, u obraćanju za javnost iz predsedništva bio konkretniji, rekavši da ništa nije hteo da potpiše zato što „Kosovo nije priznata država“, te ne želi da zaključuje međunarodne sporazume.

Iako je naznačio da je u „formalno-pravnom smislu teško pokazati da sporazum postoji bez potpisa“, ipak je citirao Bečku konvenciju – da verbalna saglasnost ima obaveznost za državu.

Da su se verbalno usaglasili, te da je sporazum obavezujući za obe strane juče je ponovio i šef diplomatije EU Žozep Borelj, nakon što je informisao ministre spoljnih poslova Evropske unije o prošlonedeljnim razgovorima u Ohridu, kao i sporazumu koji je tamo postignut.

On je ujedno izneo novu informaciju – da potpisivanja nije bilo iz „pravnih“ razloga, premda bez objašnjenja koji su to „pravni razlozi“.

O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.