Istekao rok za učešće na izborima 23. aprila, Srpska lista se nije prijavila

Foto: info.ks. net

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

CIK je saopštila da je istekao rok od 14 dana za podnošenje zahteva za overu kandidata i političkih partija za učešće na izborima 23. aprila na Severu Kosova. Međutim, za ove izbore, Srpska liste se nije prijavila.

Ovo je za Gazeta Express potvrdio portparol CIK-a Valjmir Eljezi (Valmir Elezi).

„Centralna izborna komisija saopštava da je istekao rok za prijavu za overu političkih subjekata i kandidata koji žele da učestvuju na vanrednim izborima za gradonačelnike opština u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću koji će se održati 23. aprila 2023. godine“, rekao je Eljezi za Gazeta Express.

Međutim, od 9. do 13. marta politički subjekti i kandidati koji su sertifikovani u novembru i decembru 2022. godine, za učešće na izborima 18. i 25. decembra, potvrdili su prethodnu overu i od početka nisu morali da podnose prijavu.

Lista Srbija juče je u izjavi medijima saopštila da neće izaći na izbore 23. aprila na Severu, jer, prema njihovim rečima, nisu ispunjeni uslovi za koje su institucije izdale.

„Predstavnici Srpske liste jasno su poručili da naša stranka ostaje dosledna u stavu da neće učestvovati na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova i Metohije, sve dok se ne ispune zahtevi koji su nas naterali da izađemo iz kosovskih institucija, kao što su formiranje ZSO i povlačenje svih specijalnih jedinica sa severa Kosova i Metohije“, navodi se u njihovom saopštenju.

Podsetimo, 23. aprila se očekuju izbori za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kao i vanredni izbori za skupštine opštine Zvelan i Leposavić.

Izbori na severu trebalo je da budu održani 18. decembra, ali je kosovska predsednica Vjosa Osmani, zbog tamošnjih tenzija, odlučila da ih odloži za šest meseci.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.