Peter Stano: Bez veštačkih rokova za završetak dijaloga, ali ne treba ići u nedogled

Stano
Foto: Anadolu Agency

Evropska unija ne postavlja veštačke datume za finalizaciju dogovora između Beograda i Prištine, ali nije zainteresovana ni za beskonačno odugovlačenje ovog procesa, izjavio je danas portparol EU Peter Stano, prenosi Tanjug. Ovoj izjavi prethodili su navodi savetnika kosovskog premijera da su nemačka kancelarka i francuski predsednik poručili da dijalog Beograda i Prištine treba da se završi do kraja ove godine.

Brisel ne želi da komentariše „interpretacije prištinskih zvaničnika“ o tome šta su „rekli ili nisu rekli“ predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelarka Nemačke Angela Merkel kada je reč o trajanju dijaloga, poručio je na današnjoj konferenciji za štampu portparol EU.

On naglašava da je EU tu da olakša dogovor Beograda i Prištine, a ne da nameće rokove ili rešenja.

„Interes EU je da se pomogne obema stranama da dođu do zajedničkog rešavanja i pravnoobavezujućeg dogovora o normalizaciji, a vreme potrebno za to je u rukama Beograd i Prištine“, izjavio je portparol EU.

Na pitanje Tanjuga o metodologiji koja se očekuje kada je reč o primeni dogovorenih sporazuma u odnosu na očekivani finalni sporazum, Stano poručuje da je najbitnije dovesti dijalog do ”uspešnog kraja”.

”U procesu smo koji treba da uzmemo ‘korak po korak’ i bez objašnjavanja o procedurama i detaljima o tome šta ide prvo, a šta drugo. Na kraju krajeva bitno je da dođemo do uspešnog završetka, a to je sveobuhvatni pravnooobavezujući sporazum“, kaže Stano.

Ovaj predstavnik EU danas nije želeo da komentariše najave iz Prištine o tome da „nema primene pojedinačnih sporazuma“ sve dok ne dođe do ”finalnog priznanja Kosova od strane Srbije”.

Međutim, Stano je juče povodom najava koje stižu iz Prištine da će se sporazum o ZSO primeniti tek po postizanju finalnog sporazuma sa Beogradom, poručio da je u pitanju „međunarodna obaveza Prištine” koja čeka primenu od 2013. godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.