Kvinta pozvala kosovsku vladu i skupštinu da se suprotstave podrivanju Specijalizovanih veća

Kvinta zastave
Foto: KoSSev

Ambasade zemalja Kvinte pozvale su danas kosovsku vladu i skupštinu da se suprotstave pokušajima diskreditovanja ili podrivanja Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva i ujedno osiguraju da ova tela izvrše svoje misije do kraja.

Ujedno su pohvalili potez predsednice kosovske skupštine, Vjose Osmani, koja je, kako su naveli, prosledila predlog ustavnih amandmana kosovskog predsednika Ustavnom sudu specijalizovanih veća u Hagu „zbog poštovanja ovlašćenja STK da istraži potencijalno nezakonito otkrivanje poverljivih dokumenata i informacija“.

Danas se, kako su preneli prištinski mediji, predsednica kosovske skupštine obratila predsednici Specijalizovanih veća Ekaterini Trendafilovoj u vezi sa amandmanom predsednika Hašima Tačija za produženje mandata Specijalnog suda sa zahtevom da se predloženi amandman prosledi Ustavnom sudu na razmatranje.

U međuvremenu, kako je javila RSE, sekcije na albanskom jeziku, iz Specijalnog suda u Hagu je potvrđeno da je Trendafilova primila zahtev Osmani i da će ga proslediti sudijama.

Podsetimo, kosovski predsednik, Hašim Tači, zatražio je 24. avgusta od poslanika Skupštine Kosova da produže mandat Specijalizovanom veću i Specijalizovanom tužilaštvu.

Odmah zatim, stigla je i poruka iz ovog suda da za tako nešto nema potrebe zbog toga što će mandat Specijalnog suda prestati kada Savet Evropske unije obavesti kosovske institucije da su svi postupci završeni. A sličnu izjavu u intervjuu za KoSSev dala je i portparolka Specijalizovanih veća, Angela Griep.

Poruka zemalja Kvinte stiže u nedelji u kojoj je, prema navodima predstavnika Udruženja veterana „OVK“, ovom udruženju dostavljena druga tura dokumenata koji su navodno procureli iz Specijalnog suda.

Iz ovog Udruženja je prošle nedelje potvrđeno da je u prvoj turi dostavljeno ukupno 4.000 dokumenata na kojima se nalaze i imena svedoka Specijalnog suda. Poručuju ujedno da su dokumenta preuzeta od strane predstavnika Specijalnog suda

Dok Specijalizovano tužilaštvo koje istražuje upravo navodne ratne zločine „OVK“ odbija da komentariše bilo šta u vezi sa slučajem navodnog curenja više hiljada dokumenata sa imenima svedoka, Specijalno tužilaštvo Kosova je u saopštenju za štampu ipak potvrdilo  da tužilaštvo iz Haga ipak istražuje slučaj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.