Tači potvrdio da će Trampa odlikovati „najvišim priznanjem“

Tači
FOTO: Kbinet kosovskog predsednika

Kosovski predsednik Hašim Tači odlikovaće predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trampa, kako je predstavljano, „najvišivim priznanjem – Ordenom slobode“, u „znak zahvalnosti za njegov doprinos slobodi Kosova, jačanju mira i stabilnosti u regionu“. Tači će „predsedničkom medaljom“ odlikovati i specijalnog izaslanika za dijalog, Ričarda Grenela, i savetnika za bezbednost, Roberta O’Brajena, za njihove „posebne zasluge u postizanju istorijskog sporazuma“, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.

Potvrda kosovskog predsednika usledila je dan nakon što je agencija Rojters saopštila da će Kosovo dodeliti Trampu najviše priznanje, pozivajući se na pismo u koje su imali uvid.

Upravo se tom vešću odmah potom pohvalio i Ričard Grenel na Tviteru.

Tači se u pismu upućenom predsedniku Trampu još jednom zahvalio na „zalaganju u postizanju sporazuma o ekonomskoj normalizaciji“, potpisanog u Beloj kući 4. septembra, ističući da to ne bilo moguće bez njegovog „hrabrog vođstva“.

„Posle decenija blokada i stagnacije u pregovorima, zahvaljujući Vašem hrabrom vođstvu postigli smo ovaj istorijski sporazum“, napisao je Tači.

„Sporazum potpisan u Beloj kući ne bi bio moguć bez energije, jasnog cilja i direktne, nepokolebljive i lojalne posvećenosti vašeg savetnika za nacionalnu bezbednost, gospodina Roberta O’Brajana i vašeg specijalnog izaslanika, ambasadora gospodina Ričarda Grenela“, te će zbog toga Tači i njih odlikovati predsedničkim medaljama.

Podcrtao je da je narod Kosova večno zahvalan SAD, „našem spasitelju koji je bio uz nas u našim najmračnijim danima i traje do danas“.

Tači u pismu uverava američkog predsednika da Kosovo ostaje posvećeno trajnom miru i dugoročnom prosperitetu na Zapadnom Balkanu, i naglašava da će Kosovo ostati nepokolebljivo u nameri da postigne sporazum koji rešava sva otvorena pitanja i koji će doneti „uzajamno priznanje između Kosova i Srbije”.

„Jasnije je nego ikad da se to može postići samo pod snažnim vođstvom Sjedinjenih Američkih Država. Vaša uloga u ovom procesu je vitalna. Kosovo je zaista blagosloveno da uživa vašu nepokolebljivu podršku u ispunjavanju njegovih težnji“, dodao je.

Tači je ujedno pozvao Trampa da poseti Kosovo kako bi se uverio u napredak koji je on svojim zalaganjima omogućio.

„Bila bi mi velika čast ugostiti vas i upoznati vas sa narodom koji najviše voli Ameriku“, zaključio je Tači.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.