Usluge komercijalnih banaka na Kosovu najskuplje u regionu

banka bankomat
FOTO: KosovaPress
Tekst preuzet sa KosovaPress

Komercijalne banke na Kosovu, uprkos velikoj dobiti – od oko 80 miliona evra godišnje, neprestano podižu cene bankarskih usluga, prenosi KosovaPress.

Zapravo, ove usluge su skuplje u odnosu na zemlje regiona i šire. U jedanaest banaka koje posluju na Kosovu, troškovi za kredit su oko 7 odsto, a za održavanje bankovnih računa plaća se od 1,5 do 5 evra.

Stručnjaci za finansijska pitanja procenjuju da Centralna Banka Kosova (CBK), koja ima ulogu regulatora, ne bi trebalo da dozvoljava da se povećavaju nepotrebne administrativne cene.

S druge strane, CBK i udruženje banaka kažu da je bankama dozvoljeno da određuju cenovnik proizvoda na osnovu politika i procedura.

Finansijski stručnjak, Kuštrim (Kushtrim) Ajvazi, kaže za KosovaPress da bankarska industrija na Kosovu ima visoke cene – kamatnih stopa i održavanja bankovnih računa.

„Ako uporedimo bankarsku industriju u celini, možemo reći da, iako se ona neprestano razvija, moraju postojati mnogo profitabilnije stope… Kosovo je skuplje od ostalih zemalja u regionu,“ kaže Ajvazi.

Predsednik Privredne Komore Kosova, Berat Rukići, naglasio je da je regulator kriv za skupe cene, u ovom slučaju CBK.

“Ovde je uloga CBK kao regulatora i vlade da se izbegnu nepotrebna administrativna opterećenja. Razgovaralo se tokom ovog vremena o polaganju centi ili nekim troškovima vezanim za bankarske kartice, održavanje, kao i o izdavanju specijalnih ponuda na prodajnim mestima koja se nalaze na malim tržištima. Postoje neka pitanja koja su mogla smanjiti troškove transakcija…Slažemo se da smo skuplji…Krivi su regulatori ili politike“, naglašava Rukići.

Portparol CBK, Kuštrim Ahmeti, kaže da Centralna Banka Republike Kosovo ne odobrava cenovnike banaka, ali da razvija relevantne propise u ovoj oblasti.

Ahmeti takođe kaže da usluge digitalnog bankarstva mogu povećati troškove usluga.

“Prema uredbi o efektivnoj stopi i zahtevima za objavljivanje, banke su dužne da svaku naknadu koju primene povežu sa odgovarajućim troškovima. Međutim, predviđajući trendove digitalnog bankarstva, njihova primena može imati troškove održavanja sistema, ali na kraju banke određuju cene proizvoda na osnovu internih politika i procedura. Na Kosovu postoji 11 komercijalnih banaka sa licencom, gde kupci mogu da izaberu najpovoljniju opciju za poslovanje“, naglašava Ahmeti u pisanom odgovoru KP.

U Kosovskom udruženju banaka kažu da u vezi sa ovim pitanjem sve banke na Kosovu objavljuju svoje cenovnike na svojim komunikacionim kanalima, kako je predviđeno propisima CBK.

“U pogledu upoređivanja troškova sa regionom i zemljama EU, mi kao KBA nismo sproveli takvo uporedno istraživanje“, kaže se u kratkom odgovoru ovog udruženja.

Prema ovom udruženju, profit banaka u 2019. godini bio je oko 80 miliona evra.

Nemaju sve komercijalne banke cenovnike objavljene na svojim veb-stranicima, piše KosovaPress.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.