Kolašinski vatrogasci obratili se Vučiću: Jedina smo jedinica koja nije integrisana u prištinske institucije

Požar brdo Zvečan
FOTO: KoSSev

Sedam vatrogasaca iz Zubinog Potoka uputilo je direktno pismo predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću sa molbom da reši njihov problem sa kojim se, kako tvrde, bore već osam godina. U pismu se navodi da u okviru četiri srpske opštine na Severu Kosova, samo njihova vatrogasna jedinica nije integrisana u prištinske institucije. Jedino mesečno primanje koje imaju je mala penzija koja je nedovoljna za normalnu egzistenciju sedam porodica, poručuju.

Pismo prenosimo u celosti.

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE
Andrićev venac 1, 11000 Beograd, Srbija

Uvaženi predsedniče,

Obraćamo Vam se povodom problema čije rešenje bezuspešno tražimo već osam godina.
Naime, kada je došlo do potpisivanja Briselskog sporazuma između predstavnika Beograda i Prištine, sedmorica vatrogasaca (u daljem tekstu potpisnici zahteva) nisu integrisana u prištinske institucije.

Do 2013. godine bili smo angažovani u Ministarstvu unutrašnjih poslova, sektoru za vanredne situacije, nakon čega smo penzionisani.

Sektor za vanredne situacije (vatrogasna služba) je u prištinskim institucijama u nadležnosti opštine, koja jedina ima ingerencije da vrši integraciju.

Imamo sve potrebne kvalifikacije i završene obuke.

Više puta su nam iz vrha SO Zubin Potok (tadašnji gradonačelnik Stevan Vulović) stizala obećanja, čak smo, po uputima nadležnih, otvarali tekuće račune, ali ni tada nije došlo do konačnog rešenja.

Napominjemo da su predstavnici ostale tri opštine na severu Kosova i Metohije: Kosovske Mitrovice, Zvečana i Leposavića – završili proces integracije svojih zaposlenih.

Penzije koje dobijamo nisu dovoljne da podmire sve potrebe naših porodica, među nama ima onih koji izdržavaju i šestočlane porodice sa manje od 20.000 dinara.

Izvestan vremenski period smo radili, dobijajući minimalne penzije, a sve u nadi da će do integracije konačno doći.

Umorni od neispunjenih obećanja, u strahu za svoju egzistenciju, nije nam preostalo ništa drugo, nego da se obratimo lično Vama.

Napominjemo da smo spremni na svaki vid kompromisa, saradnje i razgovora u cilju što hitnijeg rešenja ovog problema.

S poštovanjem,

Ljubinko Vlašković,
Novica Radomirović,
Darko Radojević,
Radiša Rakić,
Jovica Utvić,
Dobrivoje Perović,
Njegoš ĐurovićNaglašavamo da autori tekstova preuzimaju isključivu odgovornost za istinitost svojih navoda, te da pisma naših čitalaca ne odražavaju nužno stav KoSSeva, niti je KoSSev autor informacija u ovoj rubrici. Da bi se informacija koju želite da podelite sa javnošću objavila na KoSSevu, u okviru rubrike „Građani pišu“, potrebno je da se potpišete punim imenom i prezimenom, uz osnovnu informaciju o sebi, a da redakciji potvrdite svoj identitet i potpišete izjavu ili potvrdite da se tekst objavljuje na osnovu vaše saglasnosti. Istovremeno skrećemo pažnju da informacije koje budete izneli moraju da budu potkrepljene argumentima, da jezik kojim budete pisali ne sme da sadrži govor mržnje, diskriminacije, omalovažavanje po bilo kojoj osnovi. Kao redakcija zadržavamo pravo da tekstove lektorišemo, da umesto punih imena, ukoliko se spominju u tekstu, možemo da objavimo inicijale istih, da tekst ne objavimo ukoliko utvrdimo da je neautentičan, propagandistički, zlonameran ili nije od javnog značaja. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.