Pacoli: Prekinuli smo komunikaciju sa UNMIK-om, ostatak Miloševićevih tajnih službi pretnja po regionalnu bezbednost

Pacoli

Nakon što je u svom jučerašnjem govoru pred SB UN šef UNMIK-a Zahir Tanin ocenio da su kosovske vlasti prekršile niz međunarodnih propisa, te da nisu poštovale imunitet osoblja UN prilikom hapšenja dva pripadnika UNMIK-a u akciji koju su policijske jedinice sprovele 28. maja, a policijske snage koristile i prekomernu silu, reagovali su kosovski zvaničnici sa novom serijom oštrih kritika na račun UN. Takođe, negativno su reagovali i na govor Ivice Dačića.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli tvrdi da je UNMIK taj koji „krši međunarodno pravo“, da je Taninov govor „potpuno neprihvatljiv“ i da su kosovske vlasti navodno prekinule komunikaciju sa ovom organizacijom.

“Govor šefa UNMIK-a bio je potpuno neprihvatljiv. On nije izrazio žaljenje zbog neprihvatljivog ponašanja njegovog osoblja. Dobiće uvek isti odgovor onda kada se međunarodna misija koristi za stvaranje prepreka vladavini prava i državi Kosovo. Kosovo se ne žali, delovali smo kao država i to ćemo činiti uvek. Osoblje UNMIK-a krši međunarodno pravo i Povelju UN-a. Zvaničnik je opstruisao rad policije, a drugi zvaničnik je uhvaćen u krađi. Trebalo bi da se time UNMIK pozabavi, ne Kosovom. Prekinuli smo komunikaciju sa UNMIK-om i dokle god oni ne razjasne situaciju, nećemo ih smatrati prijateljima Kosova. Imidž UNMIK-a danas je za žaljenje”, naveo je Pacoli u objavi na Fejsbuku.

„Izjava UNMIK-a još jednom pokazuje na kako neozbiljan način se UN odnose prema ovom slučaju. Ne žale zbog ponašanja svog osoblja i nema razjašnjenja zašto nisu ukinule imunitet. Sa ovakvim ponašanjem, UN nanose štetu svojoj reputaciji na Kosovu. Mi nećemo prestati da postavljamo pitanja“, navodi Pacoli.

Pacoli i Vljora Čitaku su serijom poruka i preko tvitera reagovali negativno na nastup Zahira Tanina, UNMIK, kao i srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, zabeleživši čak i snimak rasprave Dačića sa Čitaku posle zvanične diskusije, sa porukama o nediplomatskom, nekulturnom ponašanju Dačića prema Vljori Čitaku.

Pacoli: Ostatak Miloševićevih tajnih služni pretnja po regionalnu bezbednost već decenijama

Pacoli je na sličan način komentarisao i govor srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

„Osuđujem falsifikovanje i sramotne laži Ivice Dačića“, naveo je dodajući da „Kosovo nikada nije nikog napalo“, već da je policijska akcija za cilj imala da „ojača vladavinu reda i zakona“.

„Kosovo nema mentalitet da ikoga napada. Kosovo neće nikada da igra ove igre,“ naveo je na Fejsbuku. Tvrdi da svako, sa druge strane, „mora da se plaši Miloševićevih ostataka u srpskoj tajnoj službi i bezbednosnim strukturama“.

One su opasnost za regionalnu stabiilnost već nekoliko decenija, tvrdi Pacoli.

UNMIK bez komentara zbog istrage

U odgovoru za KoSSev na Pacolijeve navode, portparolka UNMIK-a Sanam Dolatšahi (Sanam Dolatshahi), kaže: „Zbog činjenice da su Ujedinjene Nacije već uključene u ispitivanje o preciznim okolnostima u vezi sa hapšenjem i povređivanjem dva člana svog osoblja, Misija neće komentarisati“.

Srpsko ministarstvo spoljnih poslova se još uvek nije oglasilo povodom komentara koji stižu iz Prištine posle sednice SB UN.

Povezane vesti:

SB UN: „Kosovske vlasti prekršile međunarodne propise prilikom hapšenja pripadnika UNMIK-a“

Dačić: Priština planira da „osvoji“ Trepču i da „postavlja bombe“ na Severu Kosova; KFOR: Nemamo takve informacije

„#UNMIK RUSMIK“ grafiti osvanuli u Prištini

UNMIK: Tvrdnje Kosovske policije o našem osoblju suprotne onom što mi znamo, procedure i njihova prava prekršeni, prekomerna upotreba sile

 KP: Krasnoščekov pomagao demonstrantima; UNMIK: Uhapšen na dužnosti

Policijska akcija na Severu i jugu: Uhapšeni policajci Srbi, Bošnjaci i Albanci među njima i starešine, sumnjiče se kao deo organizovane kriminalne grupe

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.