SB UN: „Kosovske vlasti prekršile međunarodne propise prilikom hapšenja pripadnika UNMIK-a“

Savet-Bezbednosti

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljao je danas o novom, četvoromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu. Hapšenje pripadnika UNMIK-a u nedavnoj akciji Kosovske policije, neophodnost prisustva UNMIK misije na Kosovu, bezbednosna situacija, dijalog Beograda i Prištine, samo su neke od tema o kojima su učesnici današnje sednice izneli suprotstavljene stavove.

U izveštaju za period od 16. januara do 15. maja 2019. godine, Gutereš je izrazio zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine i apelovao na obe strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle da izazovu nerede.

Gutereš je u izveštaju konstatovao da od februara nije održan nijedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem EU i zatražio da bez odlaganja budu uklonjene sve prepreke za nastavak dijaloga.

Naveo je da su kosovske takse na proizvode iz Srbije još na snazi i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramere ukoliko one ne budu ukinute.

Tanin u SB: Ni Beograd ni Priština nisu potpuno angažovani u rešavanju konflikta

Šef UNMIK-a Zahir Tanin rekao je pred Savetom bezbednosti UN da je situacija u dijalogu Beograda i Prištine, a i na samom Kosovu „krhka“ i da lako može da „sklizne unazad“ ako ne bude prikladnog angažovanja. Ocenio je i da su kosovske vlasti prekršile niz međunarodnih propisa prilikom hapšenja pripadnika UNMIK-a tokom akcije na severu Kosova.

„Lideri svih strana moraju da se ponašaju odgovorno i situaciju usmere dalje od eskalacije, da dovedu do uslova za nastavak dijaloga“, rekao je Tanin na sednici na kojoj se razmatra novi izveštaj o radu misije UN na Kosovu.

Ni Beograd ni Priština nisu potpuno angažovani u rešavanju konflikta, kaže. Tanin je ocenio da situacija na Kosovu, kao i između Beograda i Prištine, ne samo da može da ostane zamrznuta, već može i da se pogorša.

On je na sednici rekao da je dosta pažnje na dnevnom nivou usmereno na rasprave i provokacije, ali da probleme u dijalogu, koji je zamrznut od jeseni 2018, stvaraju i stopostotne takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije.

Govoreći o hapšenju pripadnika UNMIK-a tokom operacije ROSU 28. maja, Tanin je rekao da su kosovske vlasti prekršile niz međunarodnih propisa.

„Imunitet osoblja UN od hapšenja nije poštovan. Imovina UN je nepropisno zaplenjena i pretresana uprkos svim relevantnim međunarodnim zakonima i imunitetima“, naveo je šef UNMIK-a.

Podsekretar UN za pravna pitanja Miguel de Serpa Santos je objasnio da osoblje UN na Kosovu uživa imunitet od bilo kakvog hapšenja, a ako se to ipak dogodi, moraju odmah biti pušteni i predati misiji UN.

On je rekao da su pripadnici UNMIK-a uhapšeni protivno pravilima na osnovu kojih je uspostavljena misija UN na Kosovu.

Prema njegovim rečima, kosovske vlasti su iznosile informacije koje „ne odgovaraju stvarnosti“, a na kraju su pripadnika UNMIK-a proglasile personom non grata.

„Doktrina o nepoželjnim osobama se ne primenjuje na osoblje UN“, naveo je Tanin.

On je rekao i da UNMIK podržava želju kosovskih vlasti da se bore protiv organizovanog kriminala kao i da je misija UN na Kosovu i dalje fokusirana na ciljeve mira i stabilnosti na Kosovu i u regionu.

Tanin je pozvao sve strane da daju doprinos kako bi se postigla normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Dačić u UN: Prištinske vlasti spremaju napad na sever Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je na današnjoj sednici SB UN da, prema saznanjima Beograda, kosovske vlasti spremaju napad na sever Kosova i upitao da li će SB UN zaštiti Srbe ili ne, pozivajući zvaničnike UN da ozbiljno shvate njegovo upozorenje.

Ceo govor ministra spoljnih poslova Srbije, Ivice Dačića, možete pročitati na sajtu MSP Srbije.

„Želim još jednom da pred najvišim telom svetske oragnizacije upozorim da, prema našim saznanjima, prištinske vlasti spremaju napad na sever KiM. Želim da toga svi ovde budete svesni i zaustavite prištinsku ratnu mašineriju pre nego što izazove novo krvoproliće“, rekao je Dačić.

On je podsetio da je zadatak KFOR zaštita mira i bezbednosti svih, pa i Srba, tražeći odgovor od SB UN: „hoćete li to da učinite ili ne“.

„Pošto sam siguran da možete, molim vas da veoma ozbiljno shvatite moje upozorenje“, naglasio je Dačić.

Ocenio je da Priština krši Rezoluciju 1244 SB UN i sugerisao da je nastavak mandata UNMIK, u istom obimu i mandatu, od ključnog značaja za sudbinu mnogih ljudi na Kosovu.

„U suprotnom, poslala bi se poruka Srbima da neće moći da ostanu i da žive na tlu svojih predaka, a raseljenima da tamo nisu dobrodošli, što bi predstavljalo ispunjenje ciljeva Prištine. U isto vreme, međunarodna zajednica, Ujedinjene nacije i Savet bezbednost priznali bi da nemaju snagu i mehanizme da sprovedu svoje odluke koje su usmerene ka očuvanju mira i stvaranju ambijenta za mirno rešavanje konflikta“, istakao je Dačić.

On je rekao da su se neke članice SB UN zalagale za smanjenje misije UNMIK i ređe održavanje sednice o Kosovu, ali da je sada svima jasno da je situacija daleko od stabilne i bezbedne.

„Trenutno stanje nam, na žalost, govori da je odluka o smanjenju broja sednica bila preuranjena, ali nadam se da smo proceduralna pitanja ostavili iza sebe i da ćemo sada moći da se posvetimo suštinskim temama i učinimo naše sastanke plodotvornim“, ocenio je Dačić.

„Srbi hapšeni i pretučeni, Albanci samo hapšeni“

On je rekao da je nedavna policijska akcija na severu Kosova služila za zastrašivanje preostalog srpskog stanovništva na Kosovu.

„ROSU je uhapsila više od 30 osoba. Srbija podržava borbu protiv organizovanog kriminala na celoj svojoj teritoriji, ali duge cevi i televizijski spektakl ukazuju da je cilj bio nešto drugo – zastrašivanje preostalog srpskog stanovništva“, rekao je Dačić i istakao da su tokom akcije Srbi prebijani, a Albanci hapšeni bez upotrebe sile.

Dačić je naveo da su među uhapšenima bila i dvojica pripadnika UNMIK i upitao: da li je sledeće što se može očekivati „proterivanje cele misije“.

„Rezolucija o genocidu igra međunarodnim pravom“

Dačić je govorio i o prištinskoj rezoluciji o genocidu Srbije na Kosovu i ocenio da takve mere predstavljaju igranje međunarodnim pravom, podižu tenzije i ne doprinose vraćanju poverenja i stvaranju klime za nastavak dijaloga.

„Za proteklih 20 godina, 311 gradova i sela u kojima su živeli Srbi postali su etnički čisti, to jest u njima sada žive samo Albanci. Šta je to nego etničko čišćenje? I to je najbolja potvrda laži o navodnom genocidu nad Albancima, jer kakav je to genocid ako Albanaca danas ima više nego što ih je bilo, dok je proterano više od 200.000 Srba i etnički očišćeno 311 od 427 naselja u kojima su oni živeli“, rekao je Dačić.

Govoreći o navodima o silovanju Albanki tokom rata, Dačić je rekao da Srbija osuđuje svaki čin seksualnog nasilja, a da podaci iz Izveštaja o radu UNMIK koji se pozivaju na Komisiju za verifikaciju i priznavanje statusa žrtava seksualnog nasilja na Kosovu i Metohiji, govore o 982 prijave od kojih je 308 prihvaćeno. On je dodoa da, s druge strane, iz Prištine govore da je tokom rata silovano 20.000 Albanki.

Čitaku: UNMIK više nema posla na Kosovu

Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku poručila je danas da je Kosovo zahvalno UNMIK-u za sve što je učinilo, ali da sada ne vidi potrebu da on nastavi misiju na Kosovu.

“Mehanizmi bezbednosti i KFOR garantuju sigurnost našeg naroda. Može li neko u ovoj sali da mi kaže koji je posao UNMIK-a. Resursi ove misije mogu da budu iskorišćeni mnogo bolje negde druge“, kazala je Čitaku.

Dobar deo izlaganja kosovska ambasadorka je posvetila policijskoj operaciji na severu Kosova od 28. maja ove godine ističući da je zadatak operacije bila borba protiv kriminala i korupcije.

U ostvarivanju operacije koja je obuhvatila opštine Severnu i Južnu Mitrovicu, Zubin Potok, Zvečan, Leposavić, Srbicu i Glogovac, i do koje je došlo posle istrage od nekoliko meseci, uhapšeno je 19 pripadnika policije, svi građani Kosova, rekla je Čitaku i dodala da je policija samo prilikom operacije u Zubinom Potoku našla na oružano suprostavljanje i barikade.

Među uhapšenima je bio diplomata UN-a ruske nacionalnosti, Mihail Krasnoščenkov.

„On je koristio službeni automobil UN-a kako bi zaustavio akciju. Policija je tokom istrage u njegovom vozilu pronašla motornu testeru, kojom su sečena stabla za barikadu. On je odbio da sarađuje sa policijom Kosova, da pokaže identifikaciona dokumenta i priveden je u policijsku stanicu. Tamo mu je pružena i lekarska pomoć kada je konstatovano da nije bilo ničega ozbiljnog“, kaza je Čitaku.

Prema njoj i KFOR je potvrdio da je to bila policijska akcija koja je ostvarena jedino od strane PK.

„Bili smo užasnuti izjavama koje su izrečene u Beogradu u vezi sa ovom uspešnom operacijom čiji je cilj bila borba protiv kriminala. Jedini cilj operacije je bila sigurnost naroda Kosova i odbrane od kriminalnih bandi“, kazala je kosovska ambasadorka.

Zapitala se šta bi bilo sa ambasadorima učesnicima sednice kada bi kojim slučajem pokušali da ometaju policijske akcije zemljama u kojima su akreditovani.

„Ruski diplomata Mihail Krasnoščenkov je svojevoljno postao smetnja i štit kriminalnih bandi“, konstatovala je ona.

Čitaku je optužila Beograd da nije sproveo nijedan od sporazuma koji je potpisao u Briselu dok je oko neostvarivanja sporazuma o ZSO rekla da su smetnja pripadnici srpske zajednice koji su deo tima za izradu Statuta i koji su pod direktnim uticajem Beograda.

Ona je rekla da ostvarivanje zakonitosti uznemirava zvanični Beograd i istakla da nije nikakvo čudo da je glavni optuženi za ubistvo Olivera Ivanovića našao utočište u Srbiji.

„Želim da istaknem da Kosovo želi dijalog sa Srbijom, ali ne želi to putem uslovljavanja. Kosovo je takođe ostvarilo sve sporazume koji su postignuti u Briselu“, kazala je ona.

Čitaku je rekla da „propaganda iz Srbije predstavlja pretnju miru. Neprihvatljivi su napori Srbije da se Kosovo predstavi kao jedna divlja zemlja“.

„U 19 veku premijerka Srbije nas je predstavila kao divlje ljude sa repovima. Sada posle više od jednog veka pokušavaju da ponovo pišu istoriju“, rekla je ona aludirajući na izjavu premijerka Brnabić o ljudima iz šume.

Nemačka, Francuska, Kina, Rusija, SAD i Velika Britanija

Velika Britanija, SAD i Nemačka založile su se za stratešku reviziju misije UNMIK, ali i ocenile da je ta misija do sada obavila važan posao od kada je uspostavljena.

Predstavnik SAD je izrazio zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine i rekao da obe strane treba da se vrate dijalogu, što bi značilo da Kosovo povuče takse, dok bi Beograd trebalo da ostane suzdržan od teških reči i sputavanja nezavisnosti Kosova.

Prema oceni SAD, operacija policije Kosova 28. maja na severu bila je „legalna“, a sprečavanje akcije policije barikadama je „zabrinjavajuće“.

Velika Britanija takođe se založila za reviziju mandata UNMIK-a. Predstavnik Velike Britanije rekao je da se pripadnici UNMIK moraju tretirati u skladu sa međunarodnim pravom, kao što ga se i pripadnici moraju pridržavati, a da će po tom pitanju hapšenja pripadnika UNMIK-a sačekati internu istragu koja se sprovodi.

Nemačka je ponovila da promene granica po etničkim linijama nisu dobre ideje, a Kosovo pozvala da povuče takse.

Govoreći o policijskoj akciji 28. maja, predstavnik Nemačke ocenio je kako Kosovo ima pravo da se bori protiv kriminala, ali i da imunitet UN predstavnika ne sme biti doveden u pitanje i da se mora poštovati i dodala da će svakako sačekati internu proveru u UNMIK-u.

Predstavnica Francuske rekla je na sednici da je UNMIK doprineo stabilnosti na Kosovu i da je Francuska svesna krhke stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Ona je ocenila da sadašnje stanje nije održiva situacija, kao i da je dijalog ključan za rešenje problema i da se treba uzdržati od akcija koje podižu tenzije.

Rusija: Očekujemo izvinjenje

Predstavnik Rusije rekao je kako nemaju na čemu da zahvale predstavnici Kosova Vljori Čitaku koju su pažljivo slušali i da očekuju izvinjenje zbog ponašanja prema ruskom predstavniku UNMIK tokom policijske akcije 28. maja u Zubinom Potoku.

Predstavnik Rusije rekao je da su pod plaštom borbe protiv kriminala specijalne snage Kosova upale u srpske sredine na severu Kosova i da su uhapšeni policajci srpske nacionalnnosti, kao i da je ruski predstavnik u UNMIK-u prebijen dok je obavljao svoju dužnost.

„Gospođa Čitaku je iznela verziju koja nema nikakvu logiku. Kažu da je on obarao drveće a onda sklonio testeru u kola i odbio da se legitimiše. Da li zaista verujete u to?“, naveo je ruski diplomata.

On je akciju ROSU nazvao pokušajem da se Sever Kosova preuzme na silu uprkos „džentlmenskom dogovoru“ tokom dijaloga da kosovska policija neće dolaziti na sever sa dugim cevima.

„Jedan neoprezan gest može da dovede do novog krvoprolića. Zašto se namerno izazvala takva situacija“, upitao je ruski predstavnik. Prema njegovim rečima, zapadne zemlje su zažmurile pred kosovskim akcijama.

„Američki kolega nije čak ni u par reči pomenuo potrebu zaštite imuniteta osoblja UN, Čitaku je rekla da kosovske vlasti nemaju nameru da poštuju taj imunitet. Ako sad budemo gledali na drugu stranu, osoblje UN u drugim delovima sveta će se naći u takvim situacijama, a tada će biti kasno da se poziva na norme“, naveo je diplomata.

On je rekao i da Kosovo ne može ruskog pripadnika UNMIK-a da proglasi personom non grata ne samo zato što se to ne može primeniti na pripadnike misija UN već i zato što Kosovo nije subjekt međunarodnog prava.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.