Dačić: Priština planira da „osvoji“ Trepču i da „postavlja bombe“ na Severu Kosova; KFOR: Nemamo takve informacije

Vest je ažurirana

„Osvajanje Trepče i podmetanje raznih eksplozivnih naprava širom severa Kosova i Metohije“, sledeći su „ciljevi“ Prištine u „nameri izazivanja destabilizacije“ ovog prostora, izjavio je za Glas Amerike šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, pozivajući se na obaveštajna saznanja. Ovo je drugi put da praktično u toku istog dana u SAD Dačić upozorava da prema saznanjima Beograda, „prištinske vlasti spremaju napad na Sever“. S druge strane, u odgovoru za KoSSev, portparol KFOR-a Vinćenco Graso poručuje da KFOR nije upoznat sa tim navodima i da nikada nisu dobili takve informacije.

„Postoje obaveštajna saznanja da prištinska strana namerava da sprovede unilateralne akcije, koje bi mogle da izazovu destabilizaciju na severu Kosova. Jedna od tih akcija je bila i ova navodno policijska, u kojoj je upotrebljeno više od 70 borbenih vozila, primenjena sila prema onima koji su privođeni i slično“, rekao je Dačić za Glas Amerike posle sednice Saveta bezbednosti UN.

Dačić tvrdi da je sledeći cilj napad na Trepču odnosno, kako se izrazio, „osvajanje Trepče“.

„Jedan od ciljeva bi mogao da bude i podmetanje raznih eksplozivnih naprava širom severa Kosova i Metohije. Postoje takva saznanja i mi smo to podelili sa zapadnim partnerima i oni sve to znaju. To je veliki izazov i zato sam upozorio KFOR, jer im je zadatak da štite sve građane, bez obzira da li su Srbi ili Albanci, da spreči napad na sever Kosova. Ukoliko to KFOR ne uradi, dolazimo u veliki rizik za destabilizaciju čitavog regiona“, naveo je Dačić.

O „upozorenju“ srpskog ministra spoljnih poslova na jučerašnoj sednici Saveta Bezbednosti čitajte u:

SB UN: „Kosovske vlasti prekršile međunarodne propise prilikom hapšenja pripadnika UNMIK-a“

On je kazao da je cilj njegove izjave da upozori međunarodnu zajednicu da KFOR preduzme mere jer je za to nadležan i zato prisutan na Kosovu i Metohiji.

Ministar spoljnih poslova tvrdi da su „svi sa velikim interesovanjem i pažnjom“ primili takve vesti.

„Mi ne bismo voleli da dođemo u situaciju da KFOR ne želi da ispuni ono što mora, a da se onda postavlja pitanje da Srbija treba da smatra da rezolucija 1244 više nema smisla, jer oni neće da zaštite Srbe. Onda Srbija mora da zaštiti svoj narod. To nas vodi sve dalje i dalje u eskalaciju problema. Zato mislim i nadamo se da do toga uopšte neće doći i stalno upozoravamo da takve ambicije Prištine moraju da se kontrolišu i da se spreče ti planovi kako ne bi došlo do novog zaoštravanja u regionu. Nama ne odgovara zaoštravanje, mi želimo nastavak dijaloga i dolazak do rešenja“, rekao je Dačić.

Uprkos ovim alarmantnim najavama, Dačić tvrdi da postoji potreba da se sačuva mir i stabilnost u regionu i da se nastavi dijalog.

Da se ukinu takse 

Dačić je takođe rekao da je većina članica UN zastupala stav da se ukinu carinske dažbine od 100 odsto na proizvode iz Srbije.

„Dolazimo do tog centralnog pitanja… Očigledno da postoje neke indicije i želje da se stalno događaju neki jednostrani potezi i provokacije koje će nas odvlačiti dalje od dijaloga i dolaska do rešenja. Ja moram da ukažem na veliku promenu u odnosu na neka prošla vremena, da nisu u pitanju SAD“, ističe Dačić.


Ako sam pisao po novcu, nisam bacao bombe sa osiromašenim uranijumom

Povodom objavljivanja fotografije na kojoj je na novčanici od 100 dolara napisao „Kosovo je Srbija“, Dačić je rekao da veruje da se ne bi neki toliko bunili da je napisao da „Kosovo nije Srbija“.

„Neko mi je rekao da uništavam imovinu SAD, pa ja sam bar uradio na takav način da sam napisao na novčanici, koja ne pripada Amerikancu. Nisam za razliku od njih bacao bombe sa osiromašenim uranijumom“, rekao je Dačić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.