Otkaz kao „patriotska dužnost“: Slepo verovao da će mu država obezbediti posao

Zoran Kovačević
Foto: Printscreen, N1

Ima li patriotizam cenu? Zoran Kovačević iz Gnjilana zna tačno koliko je platio svoj. Već jedanaest godina praktično je bez posla, jer je slepo verovao obećanju da će mu država Srbija obezbediti posao koji mu je sugerisala da napusti. Kaže, najviše pritisaka trpi od kako je odlučio da svoj slučaj podeli sa medijima.

Godina je 2008. Kosovo je proglasilo nezavisnost. Vlada Srbije donosi odluku da srpski radnici zaposleni pri UNMIK-u iz protesta napuste svoja radna mesta i ekspresno donosi zaključak koji im garantuje da će biti zaposleni u državnim organima Republike Srbije. Za Zorana Kovačevića i njegove kolege, otkaz je bio patriotska dužnost.

„Mi smo to, naravno, uradili. Poslušali smo taj poziv vlade Republike Srbije i od tada smo ostali bez posla“, rekao je Kovačević, bivši radnik Poreske administracije UNMIK-a.

Država nije ispunila svoj deo dogovora. Narednih šest godina Kovačević i njegove kolege dobijali su privremene poslove, da bi 2014. i definitivno ostali na ulici. Pravdu su potražili na sudu, koji je pak, doneo odluku da im obećanje navedeno u zvaničnom dokumentu, donetom na sednici Vlade, nije dovoljna garancija, jer posao nisu dobili na konkursu.

„Iz celine izloženih razloga, naznačeni Zaključak Vlade Srbije ne može biti validan pravni osnov za zasnivanje radnog odnosa“, saopštio je sud.

Odluka suda zbunila je pravne stručnjake – Danilo Čurčić iz Inicijative „A11“ pita se kako je došlo do toga da bude presuđeno mimo odluke Vlade Srbije.

„Zaključak je forma u kojoj Vlada donosi odluke o određenim pitanjima koja nisu regulisana na drugi način. U tom smislu, zaključak bi u ovom slučaju trebalo da bude – makar po našem tumačenju – validan pravni osnov za odlučivanje o onome što propisano zaključkom, međutim, očigledno je da u postupku sud to nije utvrdio“, smatra Ćurčić.

Nakon toga, izigrani radnici izašli su u javnost, gde ih je u medijima predstavljao upravo Kovačević. Tvrdi da je dobijao pozive od Kancelarije za Kosovo i Metohiju u kojima mu je sugerisano da ne objavljuje ništa, a kada nije poslušao, desio se obrt. Devetoro njegovih kolega dobilo je poziv i zasnovalo ugovore o radu – svi osim Kovačevića. Kaže, u Kancelariji mu je rečeno su precrtavanje njegovog imena naredili šefovi.

„Osećam se da sam se sukobio sa vlastima. Ne bavim se politikom, nisam viđen na nijednom političkom skupu, a imam problem političke prirode. Ako je to moj jedini greh, što sam za devetoro mojih kolega uspeo da obezbedim makar privremenu egzistenciju, onda – neka bude tako“, rekao je Kovačević.

Da li je ovaj čovek žrtva diskriminacije zbog odluke da zastupa interese svojih kolega, nismo uspeli da saznamo, jer do emitovanja ovog priloga nismo dobili odgovor na naša pitanja upućena Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Video prilog N1 možete pogledati ovde.

Pročitajte još:

Pobeda i izdaja: Patriota kojeg je izdala država Srbija, ali i kolege za čiji posao se izborio

Bivši radnici UNMIK Poreske administracije bez posla od 2014: Naš opstanak na KiM ozbiljno ugrožen

Otvoreno pismo Đuriću: Odgovornost za bezbednost i egzistenciju moje porodice je Vaša. Tražim odgovor ko precrtava žive ljude?

Male velike priče – „Patriota“, pojedinac protiv sistema ili sistem protiv pojedincaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.