Izostalo Kosovo – glavna tema Samita na Jahorini

Samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi
FOTO: AP

Kosovskih predstavnika nije bilo na samitu Procesa saradnje jugoistočne Evrope na Jahorini, ali je Kosovo bilo glavna tema. Između ostalog i svađe na relaciji Beograd – Sofija na koje su premijeri dve zemlje, sudeći po zajedničkom nastupu pred medijima, stavili tačku.

Borisov: „Pozdravite Ivicu, mnogo ga volim i da izađe i kaže – izvini Bojko nisam pravilno razumeo“

„Devojka me pita zašto se svađam sa Srbima. Svađam li se ja sa Vama?“, upitao je premijer Bugarske, Bojko Borisov srpsku koleginicu, Anu Brnabić. A ona odgovara: „Ne. Šta je rekao dok ja nisam bila tu?“

Dok premijerka Srbije nije bila tu, njen bugarski kolega obraćao se srpskom šefu diplomatije, koji ga je tokom vikenda kritikovao zbog navodne izjave da će budući šef diplomatije Evropske unije u vezi sa Kosovom morati da zastupa stav Unije.

„Pozdravite Ivicu, mnogo ga volim i da izađe i kaže – izvini Bojko nisam pravilno razumeo. Eto to je pravo rešenje i da produžimo dalje. To kažite Ivici“, poručio je premijer Bugarske.

Na pitanje bugarske novinarke da li će pozvati Dačića da mu se izvini, Borisov odgovara: „Ostavi Ivicu Dačića“. A Brnabić dodaje: „Stavili smo tačku na to“.

U isto vreme, i Ivica Dačić pokušavao je da stavi tačku na, kako kaže, nerazumevanje sa Bugarima. On se sa šefiom bugarske diplomatije sastao u slovačkom gradu Visoke Tatre.

„Ustanovili smo danas analizirajući sve ono kako je preneto u pojedinim medijima, da je očigledno došlo do pogrešne interpretacije onoga što je rekao Borisov“, zaključio je Dačić.

Prvi čovek Bugarske Vlade iskoristio je priliku da pred liderima zemalja jugoistočne Evrope na Jahorini pojasni svoj stav.

„Ono što sam ja reako jeste da bi Srbija i Kosovo trebalo da sednu zajedno i da se dogovore o nekim stvarima“, rekao je Borisov.

Meta: Pravo vreme da BiH prepozna realnost da je Kosovo nezavisno; Brnabić: Meta da se uzdrži od provokacija

Predstavnici Kosova, međutim, odbili su da sednu za sto na Jahorini. Razlog je to što, kako je objasnio Hašim Tači, Kosovo nije tretirano kao druge države učensice. Zato je predsednik Albanije svoje izlaganje počeo Kosovom.

„Kako se možemo pretvarati da imamo uspešnu saradnju ako neki od učesnika u ovom forumu rade sve da bi isključili ljude. Ovo je pravo vreme sada da BiH ide dalje u prepoznavanju realnosti da je Republika Kosovo nezavisna i suverena, i treba se prema njoj odnositi sa poštovanjem“, poručio je predsednik Albanije Iljir Meta.

„Proces saradnje Jugoistične Evrope ne prepoznaje takozvanu Republiku Kosovo, kao ni naši domaćini. Predlažem da se držimo okvira koji je postavljen u okviru procesa saradnje i da zarad regionalne stabilnosti, saradnje i poštovanja jednih prema drugima ne koristimo provokacije kakve je u ovom trenutku koristio predsednik Meta“, kazala je Ana Brnabić.

Iako odsutni i povod „nerazumevanja“, Kosovo od Bosne i Herecegovine preuzima predsedavanje procesom saradnje Jugoistočne Evrope, koji je ustanovljen pre 23 godine u Sofiji sa namerom da stvori poverenje i dobrosusedske odnose u regionu.

N1

Pročitajte još:

RSE: Predsednik Albanije učestvuje na samitu u Sarajevu

Dačić: Šta bi bilo kad bi Srbija i RS potpisale sporazum kao Priština i Tirana

Tači ipak ne ide u Sarajevo, ovog puta zbog Dodikovog „ponižavajućeg“ poziva

Albanija otkazala učešče na Samitu u Sarajevu iz solidarnosti sa kosovskom delegacijom

Dodika „ne zanimaju“ Tačijeva „osećanja“: Pozvan u formatu predviđenom za sastanke

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.