Osmani traži da kosovska vlada bojkotuje pregovore sa Srbijom u kojima učestvuje Dačić

Foto: Fejsbuk, Bled Strategic Forum, caption

Ne stišava se talas kritika na račun Ivice Dačića, koji je u emisiji „Ćirilica“ na TV „Happy“ prošle nedelje postavio retoričko pitanje šta da radi sa Srbima koji ukazuju na lokacije masovnih grobnica Albanaca u Srbiji. Vjosa Osmani je danas izjavila da kosovska vlada treba da bojkotuje pregovore sa Srbijom u kojima učestvuje Ivica Dačić, ali i da je reakcija ove vlade zakasnela. Haradinaj-Stubla je prethodno u otvorenom pismu optužila Kvintu da ćuti, dok iz Brisela danas stiže odgovor da bi lideri trebalo da se uzdrže od izjava koje štete pomirenju. I Dačić odgovara, da bi pre opomene Srbiji trebalo da se da odgovor na pitanje kada će se formirati ZSO.

„Ko skriva zločin, sam je počinio zločin. Ivica Dačić jednom je počinio zločin kada je bio Miloševićev portparol, a sada čini dvostruki zločin“, rekla je Osmani danas na konferenciji za medije, piše Gazeta Express.

Dačić pokušava da sakrije zločin koji je počinjen, tvrdi ova kosovska zvaničnica.

„Najmanje što bi vlada trebalo da učini je da nikada ne sedne za sto”, istakla je, dodavši da je vlada Avdulaha Hotija kasnila u svojoj reakciji na Dačićevu izjavu.

Osmani je reagovala i prošle nedelje. Na svom Tviter nalogu, podelivši snimak sa Dačićevom izjavom, navela je da Srbiju i dalje predvode „genocidni umovi“. Inače, Vjosa Osmani više puta je davala izjave o tome da je „Srbija genocidna država“

Međutim, i pre ovog zahteva, dogodilo se to da Dačić nije pregovarao sa kosovskom delegacijom tokom poslednjih rundi razgovora.

Ministar spoljnih poslova Srbije u prošlom sazivu vlade nije bio deo srpske delegacije u septembarskim razgovorima – ni u Vašingtonu, ni u Briselu odmah potom.

On je vašingtonske razgovore pratio i komentarisao iz studija TV Pink.

Njegova kosovska koleginica Meljiza Haradinaj-Stubla se prošle nedelje otvorenim pismom obratila Kvinti upravo zbog onog što je kazao na drugoj televiziji – isečka od 13 sekundi iz Ćirilice.

Ona je negodovala zbog, kako je navela, potpune ravnodušnosti međunarodnih predstavnika na „sramotni jezik“ srpske vlade prema žrtvama i porodicama žrtava poslednjeg rata na Kosovu, i „ksenofobno oslovljavanje“ Albanaca od strane Aleksandra Vulina, odnosno, „šovinističke i sramne činove srpske vlade“.

Iako Vjosa Osmani sada optužuje vladu da kasni u reakciji, a Haradinaj-Stubla da međunarodna zajednica takođe ćuti, već danima se na Kosovu nižu reakcije, među kojima i kosovskog premijera.

„Vlada Kosova izražava svoje duboko razočaranje usled izjava visokih srpskih zvaničnika koji otvoreno nastavljaju da pokazuju nedostatak poštovanja za žrtve nedavnog rata na Kosovu i njihove porodice koje očajnički traže svoje rođake otete od strane srpskih strana. Ove skandalozne izjave dodatno povređuju žrtve srpskih zločina, dokazuju svetu da sve ove godine je Beograd namerno prikrivao tragove zločina skrivajući lokacije masovnih grobnica u kojima je hiljade civila završilo“, bila je reakcija kosovskog premijera Avdulaha Hotija.

Stiže i prva reakcija iz Brisela.

Želeo bih da naglasim da bi svim predstavnicima zemalja koje teže da se pridruže EU trebalo da bude jasno da treba da ispune obavezu negovanja dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, jer su to vrednosti za koje se EU zalaže”, rekao je portaprol EU Peter Stano, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše neke izjave srpskih zvaničnika.

Na sve to još jednom reaguje Ivica Dačić, ovoga puta ne u televizijskom studiju, već za Tanjug, i odgovara Stanu.

„Pre opomene Srbiji potrebno je dati odgovor na pitanje kada će EU ispuniti potpisano obećanje da će biti formirana Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji i da li potpis EU nešto znači“.

Upravo je on iz želje za pomirenjem i saradnjom, zajedno s visokom predstavnicom Ketrin Ešton potpisao Briselski sporazum, koji ni posle sedam godina nije realizovan, i Stano bi trebao toga da se podseti, istakao je još.

Ko time ugrožava pomirenje i saradnju, Beograd ili Priština uz ćutanje EU“, postavio je pitanje Dačić i dodao da pri tom, Stano ni reč ne kaže o javno izrečenoj nameri pre nekoliko dana da se ukloni granica Albanije i Kosova.

Srbija je za mirno rešenje problema i za kompromis, ali licemerje nije način za pomirenje, naročito ako se i dalje ne zna šta je sa 570 nestalih Srba, nealbanaca i Albanaca koji su žrtve tzv. OVK i gde su njihova tela“, naglasio je Dačić.

I dok kosovska vlada ne odluči hoće li pregovarati sa Dačićem, broje se sitni sati do obelodanjivanja novog saziva vlade, odnosno ministara. U toku je sastanak predsedništva SNS, i očekuje se da će Srbija danas saznati ime mandatara za sastav nove vlade.

Povezani tekstovi:

Haradinaj Stubla pisala Kvinti: Osudite uvredljiv jezik Srbije

Antonijević: Dačić da se izvini žrtvama za čijim telima se traga, koje god da su nacije

Rama od Vučića očekuje objašnjenje Vulinove izjave, o mini-šengenu, OVK i „ubicama“

Rama o Vulinu: Vučiću, je li ovo mim?

Vulin na sajtu ministarstva odbrane: „Ono što date Šiptarima ne možete zabraniti Srbima“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.