Osmani očekuje da izbori na Severu budu održani 18. decembra, na sastanku o datumu i Jablanović i Rašić

Vjosa Osmani
FOTO: KoSSev

Vanredni lokalni izbori u četiri opštine na Severu Kosova najverovatnije će se održati 18. decembra, najavila je danas kosovska predsednica, Vjosa Osmani, a nakon konsultacija sa predstavnicima političkih partija.

Vjosa Osmani uputila je prošle nedelje poziv za sastanak političkim strankama, a s ciljem konsultacija, odnosno određivanja datuma vanrednih izbora za gradonačelnike četiri opštine na Severu.

Poziv je stigao nakon što su prošle nedelje Srbi sa Severa Kosova masovno napustili kosovske institucije uključujući policiju, sudstvo, opštine i vladu, i postavili dva uslova Prištini za povratak – ukidanje odluke o tablicama i formiranje ZSO.

Priština nije odgovorila na uslove bivših predstavnika Srba sa Severa, već je najavila lokalne izbore, a upravo zbog toga što su ostavke dali i gradonačelnici S. Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

Kako prenose prištinski mediji, današnjem sastanku sa kosovskom predsednicom prisustvovali su Aleksandar Jablanović iz Partije kosovskih Srba, Nenad Rašić, predsednik Progresivne demokratske stranke, Duda Balje iz SDU, Emilja Redžepi iz NDS, Eljbert Krasnići iz IRDK i Faton Peci iz Liste Guxo.

Pojedini prištinski mediji prenose da sastanku nisu prisustvovali predstavnici Srpske liste, kao i AAK Ramuša Haradinaja.

Nakon završenog sastanka, Osmani je kao mogući datum izbora označila 18. decembar.

Kazala je da je ovaj datum dogovoren i sa političkim subjektima koji su učestvovali na sastanku.

„Od svih partija koje su bile prisutne tražila sam mišljenje za 18. decembar, druga opcija je 11. decembar. Prema svemu sudeći, biće 18. decembra, čim dobijemo mišljenje za pripremu izbora. Na sastanku su iznete i druge zabrinutosti. Kao predsednica trudiću se da obezbedim sigurnost građanima“, izjavila je Osmani, prenosi prištinska Koha.

Kosovska predsednica je ujedno kazala da će odluka o raspisivanju izbora biti doneta večeras, odnosno do sutra ujutru, prenosi N1, te je ujedno zatražila međunarodnu podršku za praćenje i garantovanje slobodnih izbora na Severu.

„To nije odluka koja se može menjati jer pored Zakona o izborima postoji i odluka Ustavnog suda koja predviđa raspisivanje izbora u ovakvim situacijama. Naše bezbednosne institucije će preduzeti sve mere da se naši građani osećaju bezbedno“, rekla je ona.

Prema Zakonu, izbori se raspisuju najkasnije deset dana nakon raspuštanja skupština opština, a moraju se održati 30 dana, odnosno, najkasnije 45 dana od raspuštanja.

Kosovska predsednica prethodno je ove nedelje Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) zatražila imena osoba koje će popuniti upražnjena poslanička mesta u kosovskoj skupštini, nakon što su poslanici Srpske liste vratili mandate.

CIK je svoje predloge za nove poslanike potom i izlistao, a na istom sastanku šef sekretarijata CIK-a, Burim Ahmetaj, najavio je da se nastavlja i rad na izradi budžeta i operativnog plana za vanredne izbore u četiri opštine na Severu. 

Vanredne izbore na Kosovu je izazvala nova kriza sa tablicama, koja je kulminirala upravo izlaskom Srba iz kosovskih institucija.

Od dana kada se sa napuštanjem kosovskih institucija započelo, kosovski premijer Aljbin Kurti u više navrata apelovao je na srpsku zajednicu da se u njih vrate, premda još uvek odbijajući da ispuni njihove zahteve – povlačenje odluke o preregistraciji i formiranje Zajednice srpskih opština.

Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju.

Sa druge strane, međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, odmah započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije.

Nakon prošlonedeljnih sastanaka u Parizu sa najvišim evropskim zvaničnicima, iz Brisela je stigla potvrda da je visoki predstavnik EU predao predlog Vučiću i Kurtiju za rešavanje trenutne krize na Kosovu.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.