CIK doneo odluku o zameni poslanika Srpske liste, devet iz ove stranke i jedan iz GI SPO

CIK Priština
FOTO: KoSSev

Centralna izborna komisija (CIK) izlistala je danas imena novih poslanika, koji bi u kosovskoj skupštini trebalo da zamene poslanike Srpske liste koji su nedavno ovoj instituciji vratili svoje mandate, odnosno podneli ostavke.

Centralna izborna komisija zasedala je danas u vezi sa razmatranjem i usvajanjem preporuke kosovske predsednice za zamenu poslanika Srpske liste.

Nakon završenog sastanka, a kako je prenela Koha, odlučeno je da deset poslanika Srpske liste koji su ovog ponedeljka zvanično skupštini u Prištini vratili mandate, zameni drugih devet poslanika iz ove stranke i jedan iz Građanske incijative Slobodna pravda opstanak.

Prema ovoj odluci bivšeg poslanika Slavka Simića, trebalo bi da zameni Milan Kostić iz Srpske liste, Igora Simića – Zoran Maksimović iz SL, Miljanu Nikolić – Olivera Zdravković iz SL, Zorana Mojsilovića – Milan Joksimović iz SL, Vericu Ćeranić – Ksenija Božović iz SL.

Poslanika Branislava Nikolića trebalo bi da zameni Radoš Mihajlović, Miloša Perovića – Nenad Radenković, Ljubinka Karadžića – Svetislav Jokić, Jasminu Dedić – Biljana Maksić.

Bivšu poslanicu Draganu Antonijević, prema ovoj odluci, zameniće Cvetko Veljković iz Građanske inicijative Sloboda, pravda, opstanak.

Ahmetaj: Radi se na izradi budžeta i plana za vanredne izbore

Na ovoj sednici, kako je javila Koha, govorilo se i o ostavkama zvaničnika izbornih komisija u četiri opštine na Severu Kosova.

Šef sekretarijata CIK-a, Burim Ahmetaj, rekao je da će sekretarijat preduzeti neophodne zakonske radnje za funkcionalizaciju kancelarija opštinskih izbornih komisija.

Ahmetaj je takođe najavio da nastavlja rad na izradi budžeta i operativnog plana za vanredne izbore u četiri opštine na Severu, prenela je Koha.

„Videćemo zakonsku mogućnost da popunimo ova mesta, ali moramo uzeti u obzir i okolnosti i situaciju jer možemo imati problem sa pristupom opštinskim administrativnim objektima”, dodao je Ahmetaj.

O mogućnosti održavanja izbora, ali samo na Severu Kosova, nakon podnošenja ostavki od strane gradonačelnika četiri opštine, ove nedelje govorio je i kosovski premijer, Aljbin Kurti. O tome čitajte u Kurti: Ostavke vode do izbora na Severu; Nemojte da napuštate institucije, odluka o tablicama ostaje

Podsetimo, deset poslanika Srpske liste, podnelo je ostavke na mandate u kosovskoj skupštini ovog ponedeljka, a na isti potez su se odlučili i predstavnici Srba i zaposleni u drugim kosovskim institucijama na Severu Kosova.

Centralna izborna komisija je potom, 8. novembra primila zahtev kosovske predsednice, Vjose Osmani, da preporuči imena koja će zameniti poslanike Srpske liste koji su podneli ostavke. CIK je svoju odluku doneo danas, a imao je pet radnih dana da odgovori na zahtev predsednice.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je trenutno kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.