Osmani: Pitanje nestalih nezaustavljiva obaveza, počinioci monstruoznih zločina moraju biti kažnjeni

FOTO: Vjosa Osmani-Sadriu Fejsbuk stranica

„Samo je jedna istina o tome šta se desilo na Kosovu, a to je da je Srbija počinila ratne zločine protiv čovečnosti i genocid“, rekla je pre dva meseca Kristijani Amanpur, tadašnja v.d. kosovskog predsednika Vjosa Osmani-Sadriu. U sličnom tonu poruke šalje treći dan za redom od kada je stupila formalno na istu dužnost u nedelju i ističe da su nestali, „pali heroji i mučenici rata“ – „zavet “ i „trajno sećanje“. Pitanje nestalih i pravda za žrtve biće njena „nezaustavljiva obaveza“.

 

Peta, odnosno šesta predsednica Kosova danas je položila zakletvu. Sastala se sa šampionskim timom džudista i učenicima Instituta ATOM. Značajan deo dužnosti ticao se ponovnog obilaska grobova i obeležja iz rata ’99. 

I u prvim danima preuzimanja dužnosti, Vjosa Osmani-Sadriu akcenat u javnim obraćanjima stavlja na ono što ističe kao nacionalne vrednosti albanskog naroda na Kosovu, a sa druge, na ono što predstavlja simbol zla – „genocidni režim Srbije“.

Kako je u najnovijem obraćanju javnosti navela večeras, danas je odala počast sećanju na, kako je objasnila: „najznamenitije ličnosti koje stoje u temeljima naše države“.

„Na grobu arhitekte države Kosovo, predsednika Ibrahima Rugove, odala sam počast u znak sećanja na ovog državnika, koji je imao hrabrosti da sebi približi sve, kako bi omogućio misiju da postanemo država. Kosovo je stekao sa mnogim prijateljima. Danas jačamo državu i negujemo saveze, jer kako je rekao: kuća se čuva kod prijatelja! U Prekazu sam odala počast uspomeni na Baću Adema i porodicu Jašari, koji nas čine ponosnim svakog dana u našem životu, koji nas podsećaju na težak put do slobode i koji su istina naše nacionalne borbe za slobodu! On je kao komandant i mnogi borci OVK branio naše dostojanstvo kao narod otporom, nepokornošću, ratom i žrtvom. Ali je naša borba za slobodu imala svoje zasluge“.

Osmani je potom i ovom prilikom istakla da Kosovo „broji oko 20.000 žena koje je tokom rata silovao srpski genocidni režim“, te da je „svakoj od njih“, odala počast na spomen-obeležju „Heroine“.

„Dvadeset hiljada otvorenih rana, dvadeset hiljada heroina za koje pravda nikada nije zadovoljena. Počinioci monstruoznih zločina moraju biti kažnjeni, država Kosovo mora pružiti heroinama pravdu, podršku i dostojanstven život“.

Odala je počast, izlistala je dalje, i sećanju na nestale: „Postoji preko 1.600 ljudi o kojima se još ništa ne zna. Spomen-obeležje u čast nestalih Kosova u dvorištu Skupštine Republike Kosovo je naše sećanje i svakodnevna želja članova porodice za koje će sloboda imati smisao, onda kada će za njihove najdraže biti jedna adresa, a iznad svega kada bude pravde“.

Vjosa Osmani je u svom prvom govoru sa pozicije kosovskog predsednika u nedelju u kosovskoj skupštini poručila da će biti predsednica svima na Kosovu.

Istovremeno je govorila o „mučenicima i herojima rata“, a to je pored „hrabrosti komandanta Adema Jašarija“ i „svaki OVK vojnik“, kao i svi nestali.

Vučić: Izjave Osmani i Kurtija nisu ohrabrujuće

Petković upozorio na govor Osmani: Otvoren animozitet prema srpskom narodu

Poručila je da „pravda neće biti postignuta sve dok srpski zločinci ne budu izvedeni pred lice pravde“. Ujedno, kako kaže, „mir će biti postignut samo kada se Srbija pokaje“.

Istakla je i da se među poslanicima nalazi „preživela silovanja srpskih snaga“, da je zamenica predsednika skupštine preživela masakr nad porodicom Bogujevci, da su ministri u današnjoj kosovskoj vladi oni koji su bili svedoci „masakra iz Dubrave“, a da se „na čelu vlade nalazi premijer koji je zaista prepoznao lice agresora“.

Juče se takođe obratila javnosti na godišnjicu zločina u Rezalima, kada je i stigla vest da su identifikovani posmrtni ostaci u Kiževaku još dve osobe, koje su povezane sa ubijenima u ovom srbičkom selu 1999.

U ponedeljak je ponovila da se radi o snagama „genocidnog režima u Srbiji“ koje su „opkolile seoske kuće, odvojile 98 sinova i muškaraca od žena, majki i sestara, i nemilosrdno ih pogubile“.

Vjosa Osmani u svojim nastupima, redovno ističe „genocid“ uz Srbiju. U reakciji na pokretanje postupka podizanja optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija prošle godine, na svojoj Fejsbuk stranici, tada kao predsednica kosovske skupštine, poručila je da Srbija „još uvek nije odgovarala za stravične zločine nad nevinim civilima na Kosovu“.

„Srbija je genocidna država. I to moramo da kažemo danas i svakog dana na Kosovu, u Sjedinjenim Državama, Evropi i svuda u svetu“, poručila je tada. 

Ubrzo nakon toga reagovala je i na izjavu Ivice Dačića podelivši snimak sa Dačićevom izjavom na TV Happy kada je postavio retoričko pitanje „šta da radi sa Srbima koji ukazuju na lokacije masovnih grobnica Albanaca u Srbiji“, kazavši da Srbiju i dalje predvode „genocidni umovi“. Inače, Vjosa Osmani više puta je davala izjave o tome da je „Srbija genocidna država“

Osim što je nova kosovska predsednica, Vjosa Osmani-Sadriu već dva puta na izborima osvaja pojedinačno najveći broj glasova od svih političara. Na poslednjim izborima u februaru osvojila je preko 300.000 glasova. Istovremeno je i univerzitetski profesor međunarodnog prava.

Fond za humanitarno pravo Kosova je pre dve godine upozorio kosovsku skupštinu da bude pažljiva u pravnim kvalifikacijama, s obzirom na to da ni posle 20 godina od okončanja sukoba ne postoji nijedna presuda kojom se zločini na Kosovu kvalifikuju kao genocid.

Koalicija REKOM smatra da je „pitanje nestalih u vezi sa ratom na Kosovu ekstremno politizovano“, da „političari i lideri udruženja žrtava povećavaju broj nestalih iz svoje etničke zajednice, da provladini mediji pojačavaju uverenje da su samo jedni žrtve a drugi ‘zločinci’, i da je potpuno izgubljena civilizacijska perspektiva i humanitarna dimenzija problema nestalih osoba“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.