Petković upozorio na govor Osmani: Otvoren animozitet prema srpskom narodu

Prva oficijelna poruka iz Beograda nakon sinoćnog izbora Vjose Osmani-Sadriu za predsednicu Kosova stiže od direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

„Novi ciklus u političkim odnosima sa Beogradom, umesto porukama o dijalogu i zajedničkom rešavanju problema, Vjosa Osmani nastavila je kampanjom mržnje i neprijateljstva prema Beogradu“, naveo je Petković u pisanom saopštenju.

On je naveo da od dve izjave koje je za manje od 24 sata Osmani dala sa nove pozicije, „obe su bile uperene prema Beogradu i obojene otvorenim animozitetom prema srpskom narodu“.

„To veoma jasno govori da će prioriteti nove vlasti u Prištini, umesto dijaloga i traganja za kompromisom biti ogoljena mržnja prema Srbima“, naveo je Petković, podsećajući na to da ona nije usamljena u tome jer „zapaljivu antisrpsku retoriku nastavlja da podgreva i njen politički mentor Aljbin Кurti“.

„Umesto toga, Osmani i Кurti treba da smognu snage da prevaziđu antisrpsku opsesiju i okrenu se dijalogu, kompromisu, razgovoru, zajedničkom traganju za rešenjem i ispunjavanju međunarodno priznatih obaveza. Beograd je na tom putu punih osam godina i uprkos svim opstrukcijama Prištine, ucenama i pretnjama, istrajava u naporima da osigura stabilnu budućnost i mir za sve narode na ovim prostorima“, zaključio je Petković.

Vjosa Osmani je u svom prvom govoru sa pozicije kosovskog predsednika poručila da će biti predsednica svima na Kosovu. Istovremeno je govorila o „mučenicima i herojima rata“, a to je pored „hrabrosti komandanta Adema Jašarija“ i „svaki OVK vojnik“, kao i svi nestali.

Poručila je da „pravda neće biti postignuta sve dok srpski zločinci ne budu izvedeni pred lice pravde“. Ujedno, kako kaže „mir će biti postignut samo kada se Srbija pokaje“.

Istakla je i da se među poslanicima nalazi „preživela silovanja srpskih snaga“, da je zamenica predsednika skupštine preživela masakr nad porodicom Bogujevci, da su ministri u današnjoj kosovskoj vladi oni koji su bili svedoci „masakra iz Dubrave“, a da se „na čelu vlade nalazi premijer koji je zaista prepoznao lice agresora“.

Danas se takođe obratila javnosti na godišnjicu zločina u Rezalima, kada upravo i stiže vest da su identifikovani posmrtni ostaci u Kiževaku još dve osobe, koje su povezane sa ubijenima u ovom srbičkom selu 1999.

I danas je ponovila da se radi o snagama „genocidnog režima u Srbiji“ koje su „opkolile seoske kuće, odvojile 98 sinova i muškaraca od žena, majki i sestara, i nemilosrdno ih pogubile“.

Vjosa Osmani u svojim nastupima, redovno ističe „genocid“ uz Srbiju.

Osim što je nova kosovska predsednica, ona već dva puta na izborima osvaja pojedinačno najveći broj glasova od svih političara. Na poslednjim izborima u februaru osvojila je preko 300.000 glasova. Istovremeno je i univerzitetski profesor međunarodnog prava.

Inače Fond za humanitarno pravo Kosova je pre dve godine upozorio kosovsku skupštinu da bude pažljiva u pravnim kvalifikacijama, s obzirom na to da ni posle 20 godina od okončanja sukoba ne postoji nijedna presuda kojom se zločini na Kosovu kvalifikuju kao genocid.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.