FHP: Rezolucija o srpskom genocidu na Kosovu – neprimerena i bez pravnog efekta

Kosovski Fond za humanitarno pravo izrazio je nezadovoljstvo rezolucijom o „srpskom genocidu na Kosovu“ koja je usvojena juče u kosovskoj skupštini. Poručuju da bi Skupština Kosova iznad svega trebalo da bude pažljiva u pravnim kvalifikacijama, s obzirom na to da ni posle 20 godina od okončanja sukoba ne postoji nijedna presuda kojom se zločini na Kosovu kvalifikuju kao genocid. Pored toga, dodaju da nisu svi zločini navedeni u tekstu rezolucije zasnovani na dokazima i činjenicama i savetuju Skupštinu Kosova da bi pre donošenja ovakve rezolucije trebalo detaljno da proveri sve navode o zločinima navedenim u dokumentu. Poručuju da je ova ishitrena i nepromišljena inicijativa izazvala da poslanica, Fljora Brovina, u pokušaju da dobije što veću podršku za ovu rezoluciju, iskoristi vizualni prikaz koji nije primeren za izlaganje u javnosti, a za koji se pokazalo da nije dokaz zločina na Kosovu. Umesto što postavlja uslove Srbiji, Skupština Kosova treba, zajedno sa drugim institucijama, da traži uspostavljanje saradnje sa Srbijom, kako bi se krivično kaznila sva lica odgovorna za zločine počinjene na Kosovu, zaključuje se u saopštenju FHP-a. 

U nastavku prenosimo saopštenje u celosti:

„Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHPK), ne dovodeći u pitanje motive ishitrenih inicijativa Skupštine Kosova, izražava svoje nezadovoljstvo rezolucijom o srpskom genocidu na Kosovu, koja je usvojena juče, 16. maja 2019. godine, od strane 79 poslanika Skupštine Republike Kosovo.

Skupština Kosova, kao najviša zakonodavna institucija, iznad svega bi trebalo da bude veoma pažljiva u pravnim kvalifikacijama. Pošto čak ni 20 godina nakon okončanja oružanog sukoba na Kosovu još uvek nema nijedne presude bilo kojeg suda, međunarodnog ili lokalnog, kojom se zločini počinjeni na Kosovu kvalifikuju kao genocid, ovaj izraz ne bi trebalo koristiti u ovoj rezoluciji.

FHP Kosovo podseća da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u presudama protiv šestorice najviših srpskih zvaničnika za zločine počinjene na Kosovu konstatovao da su oni počinili zločine protiv čovečnosti i prekršili zakone i običaje ratovanja u obliku zajedničkog kriminalnog poduhvata, ali nigde ne konstatuje postojanje genocida.

S druge strane, nisu svi zločini navedeni u tekstu rezolucije zasnovani na dokazima i činjenicama. Pre donošenja ovakve rezolucije, Skupština Kosova bi trebalo detaljno da proveri sve navode o zločinima navedenim u dokumentu.

Ako rezolucija sadrži proizvoljne informacije, onda se diskredituje cela rezolucija.

Kao što je poznato, rezolucije nisu pravno obavezujući akti. Stoga ova rezolucija zapravo neće uticati na ostvarivanje prava žrtava na pravdu, reparaciju ili pronalaženje istine. Ovakva rezolucija može samo stvoriti privid kod građana da se prošlost obrađuje, što će se kasnije pretvoriti u razočarenje. Što je još gore, ova ishitrena i nepromišljena inicijativa izazvala je da poslanica, gospođa Flora Brovina, u pokušaju da dobije što veću podršku za ovu rezoluciju, iskoristi vizualni prikaz koji nije primeren za izlaganje u javnosti, a za koji se pokazalo da nije dokaz zločina na Kosovu. Upotreba vizuelnih prikaza za različite svrhe u Skupštini je neprihvatljiva.

Umesto da postavlja uslove za državu Srbiju, Skupština Kosova treba, zajedno sa drugim institucijama, da traži uspostavljanje saradnje sa Srbijom, kako bi se intenziviralo krivično gonjenje počinilaca zločina i konstatovale i potvrdile činjenice o ratnim zločinima, kao i zločinima protiv čovečnosti, koji su počinjeni na Kosovu.“

Pročitajte još:

Priština: „Rezolucija o genocidu“, fotografija i mediji

Mediji: Scena iz pornografskog filma; Brovina: Autentična fotografijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.