Kurti: Pohvaljujem odluku suda, ali da se ne uzbuđujemo već da radimo na suzbijanju pandemije

FOTO: Koha

Vlada je podržala zahtev poslanika za uvođenje privremene mere. Pohvaljujemo odluku Suda da odobri njihov zahtev za obustavu dekreta predsednika, jer su podnosioci predstavke podneli zahtev, koji je prihvaćen prima facie i koji suštinski opravdava tvrdnje o ustavnim odredbama navedenim u zahtevu – posle Hašima Tačija, Vjose Osmani, a nakon današnje odluke Ustavnog suda Kosova, reagovao je večeras i Aljbin Kurti.

„Zahtev Samoopredeljenja u vezi sa ustavnim odredbama bio je prihvatljiv i opravdan“, podsetio je vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti na to što je LVV odmah po Tačijevom jučerašnjem dekretu da LDK ima mandat za izbor nove vlade – podneo zahtev Ustavnom sudu Kosova.

Zatražili su ocenu ustavnosti Tačijevog dekreta, zatraživši istovremeno i donošenje privremene mere za obustavu primene dekreta.

Kako prenose mediji u Prištini, Kurti je naveo da kosovska vlada smatra da je izricanje privremene mere u javnom interesu i da služi pravdi.

Ipak, Kurti je istakao da suspenzija ne prejudicira konačnu odluku Suda.

„Zato je izuzetno važno da se ne uzbuđujemo, da ostanemo usredsređeni na naš cilj da bolje upravljamo situacijom sa pandemijom COVID-19“, rekao je Kurti, a prenose kosovski mediji.

LVV insistira na novim izborima po okončanju pandemije, dok istovremeno beleži novi skok rejtinga. Upravo to pokušavaju da izbegnu opozicione stranke zajedno sa bivšim koalicionim partnerom Samoopredeljenja – LDK, uz izuzetak nekoliko poslanika, uključujući i Vjosu Osmani. Oni insistiraju na što hitnijem formiranju nove vlade bez izbora.

Sednica Skupštine Kosova na kojoj je LDK trebalo da zatraži podršku za formiranje vlade sa AAK, AKR, NISMA, Srpskom listom i drugim manjinskim partijama, bila je zakazana za sutra u 13 časova, ali se ona neće održati.

Tako će Kurti u svojstvu v.d. premijera, posle najnovije odluke, ostati barem do 29. maja do kada bi Ustavni sud trebalo da se konačno izjasni.

Prethodno je odluku Ustavnog suda prihvatio i sam Hašim Tači.

Šta se događalo ranije danas, čitajte u:

Osmani o odluci Ustavnog suda: U skladu sa javnim interesom

Tači: Poštujem odluku Ustavnog suda i pozivam sve stranke i institucije da učine isto

Nikolas Ebot: Važnije nego ikad je poštovanje Ustava

Paluši: Ustavni sud može da suspenduje sutrašnju odluku Skupštine

Do 12 sati rok za podnošenje komentara Ustavnom sudu na zahtev LVV da se obustavi primena Tačijevog dekreta

Tači dodelio mandat Hotiju; LDK traži održavanje sednice; Samoopredeljenje se obraća Ustavnom suduPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.