Osmani i Donfrid jednoglasno: Sporazum o normalizaciji da se fokusira na uzajamno priznanje

Osmani i Donfrid
FOTO: KoSSev

Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Karen Donfrid i specijani izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, doputovali su danas na Kosovo. Prvi susret imali su sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani. Nakon završenog sastanka Donfrid i Osmani su na zajedničkoj konferenciji za štampu poručili da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se fokusira na uzajamno priznanje.

Osmani je kazala da su razgovarali o hitnosti dijaloga sa Beogradom.

„Naravno da smo danas takođe razgovarali o hitnosti i potrebi napretka u procesu dijaloga, uvek fokusiranog na uzajamno priznavanje“, rekla je Osmani, prenosi Gazeta Express.

Dodala je i da je Priština posvećena procesu koji se odvija u Briselu.

„Ponovila sam da Kosovo jeste i nastavlja da bude strana u dijalogu i da ostajemo posvećeni ovom procesu koji se fokusira na uzajamno priznanje i od kojeg će građani na kraju imati koristi“, rekla je ona.

Sa druge strane, Osmani je izrazila razočarenje zbog toga što, kako kaže, Beograd nije sproveo mnoge sporazume na koje se obavezao u Briselu, „uključujući i to da ukine nelegalne strukture koje nastavljaju da zastrašuju kosovske Srbe“.

Ipak, kaže da na odnose Kosova sa SAD i drugim međunarodnim partnerima ne bi trebalo da utiče proces dijaloga.

U tom kontekstu kazala je da je potrebno intenziviranje saradnje.

„Zahvalni smo na tome što još jednom čujemo da Sjedinjene Države snažno podržavaju naše evroatlantske integracije i teritorijalni suverenitet Kosova. SAD nemaju većeg saveznika od Kosova. Možemo da budemo i mala zemlja, ali uz saradnju sa našim saveznicima možemo imati značajan uticaj“, rekla je ona.

Osmani se ujedno osvrnula na dešavanja na istoku te kazala da je Evropa danas na istorijskoj i političkoj prekretnici.

Uz podsećanje da je prošao 61 dan od početka rata u Ukrajini poručila je da je Kosovo „dokazalo svoje iskreno partnerstvo“.

Donfried: Sporazum o normalizaciji treba da se fokusira na uzajamno priznanje

Pomoćnica američkog sekretara Biroa za evropska i evroazijska pitanja, Karin Donfrid, kazala je na istoj konferenciji za štampu da Kosovo mora svakodnevno da se bori da izađe u susret svojim građanima i dobije mesto koje mu pripada u evropskim i evroatlantskim institucijama.

Donfrind je rekla da to uključuje intenziviranje napora u dijalogu Beograda i Prištine koji bi, tvrdi, trebalo da bude usmeren na uzajamno priznanje.

„Rat u Ukrajini je pokazao koliko je važno hitno raditi na tome da Kosovo i njegovi susedi nastave sa reformama neophodnim za demokratsku konsolidaciju i njihovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije. Kosovski mir i napredak, iako su zarađeni uz mnogo truda, ne treba uzimati zdravo za gotovo. Moramo se svakodnevno boriti da izađemo u susret građanima“, rekla je Donfrid, javlja Koha.

Konstatovala je da su su mnogi građani Kosova zabrinuti za bezbednost. Njima poručuje da posvećenost SAD i njenih saveznika ostaje snažna.

„KFOR, koji je najveći kontingent NATO-a je glavna i vidljiva manifestacija naše kontinuirane posvećenosti bezbednosti i stabilnosti Kosova. SAD su ponosne zbog toga što Kosovo možemo nazvati partnerom“, rekla je Donfrid, prenosi dalje Koha.

Govorila je i o bivšoj državnoj sekretarki SAD, Medlin Olbrajt, koja je nedavno preminula.

Kaže da su tada izgubili jednog od najvećih „zagovornika nezavisnosti i suvereniteta Kosova“.

„Bila je veoma posvećena Kosovu i budućnosti Kosova. Ona je uvidela mogućnost ove mlade i živahne zemlje, zemlje posvećene izgradnji održivih demokratskih institucija i jačanju ekonomije koja daje mogućnosti građanima“, poručila je.

Podsetimo, Donfrid je danas započela turneju na Zapadnom Balkanu. A u toku dana će se sastati i sa kosovskim premijerom.

Kako je prethodno saopštio Stejt department, ona će od 25. do 29. aprila, boraviti i u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Prošle nedelje su takođe američki zvaničnici i to tri senatora – Džin Šahin, Kris Marfi i Tom Tiliso posetili region. Oni su se tada ujedno sastali sa kosovskim premijerom i predsednicom, a neposredno pre toga i sa najvišim zvaničnicima u Beogradu i Sarajevu.

Pročitajte još:

Senator: Razgovarali smo sa Kurtijem o Kosovu u NATO

Osmani sa senatorima: Srbija sa Rusijom nastavlja da igra destruktivnu ulogu u regionuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.