Senator: Razgovarali smo sa Kurtijem o Kosovu u NATO

FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Američki senator Kris Marfi, posle sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u četvrtak, rekao je da se razgovaralo o interesu Kosova za članstvo u NATO i Evropskoj uniji, posebno o hitnosti njegove odbrane u vreme kada je Rusija započela rat u Ukrajini.

Predstavljen kao komesar za spoljne poslove, na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Kurtijem, Marfi je dodao da će Vašington raditi na pronalaženju načina da zajedno sa Kosovom radi na postizanju članstva u vojnom savezu.

„Tokom sastanka razgovarali smo o zajedničkim interesima, interesima Kosova da se pridruži NATO-u i EU. Naravno sada je više nego ikada hitnije da obezbedimo da države koje su poput Kosova, periferije jedne Rusije stavljene pod uglom, da te države imaju zaštitu. Pokušaćemo da radimo u Vašingtonu na pronalaženju novih metoda i načina da radimo zajedno kako bismo to postigli“, rekao je on.

Marfi je dodao da je na sastanku bilo reči i o značaju napretka u dijalogu sa Srbijom kroz proces koji vodi Brisel.

„Ti razgovori su teški, ali važni“, rekao je on.

Ističući da SAD ulažu u bezbednost Evrope, a posebno Kosova kao dela Balkana, on je izrazio zahvalnost time što je Kurtijeva vlada snažno podržavala ovaj region „za uvođenje sankcija Rusiji“.

Premijer Aljbin Kurti je tokom obraćanja rekao da je pored zahteva za članstvo Kosova u NATO, razgovarano o značaju povećanja i produbljivanja saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti između Kosova i Sjedinjenih Država.

„Na našem zajedničkom sastanku sam naglasio da nikada nije bilo važnije nego sada da se sve demokratije zajedno suprotstave agresivnom ratu u Ukrajini. Ponovo potvrđujemo našu solidarnost sa narodom Ukrajine, njenim političkim rukovodstvom i borbom za stabilnost i oslobođenje koju oni vode. U ovom kontekstu, Kosovo je zadržalo istu stranu sa Sjedinjenim Državama, državama članicama NATO-a i Evropskom unijom“, dodao je on.

Marfi je deo delegacije troje američkih senatora u poseti Kosovu. On je zajedno sa senatorima Tomom Tilisom i Džinom Šahin pre posete Kosovu boravio u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Povezane vesti:

Nakon Beograda i Sarajeva, američki senatori stigli u PrištinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.