Donfrid: BG i PR da se okrenu dijalogu ka uzajamnom priznanju, status kvo čini uslugu Kremlju

Jedini način da se Rusiji ne ostavi prostor na Zapadnom Balkanu je privođenje kraju dijaloga Beograda i Prištine, ocenila je pomoćnica državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, Karen Donfrid. Po drugi put večeras iz Prištine poručuje da bi ovaj dijalog trebalo da se fokusira ka uzajamnom priznanju.

Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Karen Donfrid i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, doputovali su danas na Kosovo. Prvi susret imali su sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani. Nakon završenog sastanka Donfrid i Osmani su na zajedničkoj konferenciji za štampu poručili da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se fokusira na uzajamno priznanje.

O tome čitajte u:

Osmani i Donfrid jednoglasno: Sporazum o normalizaciji da se fokusira na uzajamno priznanje

U međuvremenu je usledio sastanak sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

Donfrid je nakon ovog sastanka kazala da mir ne bi trebalo da se uzima zdravo za gotovo, prenosi Gazeta Express.

„Ruski ničim izazvan brutalni rat protiv Ukrajine je poziv svima nama, uprkos velikom napretku Sjedinjenih Država, Kosova i država koje su ga postigle, da nikada ne treba da uzimamo mir ili naše demokratske institucije zdravo za gotovo“, rekla je zvaničnica SAD na konferenciji za novinare.

Ponovila je kao i prethodno na sastanku sa Osmani da bi Kosovo trebalo da postane deo evropskih i evroatlantskih institucija, ali i da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji vodi ka uzajamnom priznanju.

„U vezi sa ovim pitanjem mi dajemo veliki prioritet podršci dijalogu uz posredovanje EU kako bismo pomogli Kosovu da postigne normalizovane, stabilne odnose, uz obostrano priznanje sa Srbijom“, poručila je Donfrid.

Kaže da je status kvo nestabilan i da ne samo da „koči budućnost Kosova i Srbije prema Evropi, već čini uslugu Kremlju“.

„Rusija želi da uništi svako jedinstvo i demokratsku konsolidaciju u zemljama Zapadnog Balkana, da osigura da se vi i susedne zemlje ne integrišete u evropske i evroatlantske institucije. Rusija veruje da će jači Balkan sa stabilnijim demokratskim prosperitetom predstavljati pretnju njenom uticaju“, kazala je, prenosi Gazeta Express.

Ocenjuje da je lako suprotstaviti se ovakvom uticaju Kremlja.

„Kosovo i Srbija moraju da se udruže i hitno da se ponovo uključe u dijalog uz podršku EU, uz snažnu podršku SAD. Naš cilj je i vaš cilj, sporazum koji unapređuje vaš odnos, fokusiran na uzajamno priznanje. Želim da vas uverim da posvećenost Sjedinjenih Država i naših saveznika i partnera ostaje snažna. Kosovo ima NATO sa svojom misijom KFOR“, zaključila je Donfrid.

Kurti: Žalosno što Srbija nije uvela sankcije Rusiji

Na istoj konferenciji, kosovski premijer, Aljbin Kurti, kazao je da će Priština nastaviti snažno da stoji uz demokratski svet.

Kaže da je sa Donfrid posebno razgovarao o oblasti bezbednosti, te podsetivši na rat u Ukrajini, poručio da Kosovo treba da bude „svesno opasnosti koje bi očaj Kremlja zbog rata u Ukrajini mogao doneti regionu“.

Istakao je da je zabrinjavajuće to što na Zapadnom Balkanu postoje zemlje koje, kako tvrdi, nisu stale na stranu demokratskog sveta, pridruživši se sankcijama Rusiji.

„Žalosno je što imamo odbijanje Srbije da sankcioniše Rusiju i da se od nje distancira. Možda je to bio očekivani stav, ali nikako ne bi trebalo da bude razumljiv. Takvo odbijanje ukazuje na naše uverenje. Antidemokratska vrednost. Nezapadna orijentacija i savez autokrata“, tvrdi Kurti, prenosi Gazeta Express.

On je rekao i da je za očuvanje dugoročnog mira i bezbednosti neophodna integracija Zapadnog Balkana u EU i NATO, posebno zemalja koje „podržavaju demokratski svet“.

Zatražio je pomoć SAD za članstvo Kosova u Savetu Evrope i NATO.

Podsetimo, pomoćnica državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja danas je započela turneju na Zapadnom Balkanu gde se prvo sastala sa najvišim kosovskim zvaničnicima.

Kako je prethodno saopštio Stejt department, ona će od 25. do 29. aprila, boraviti i u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Prošle nedelje su takođe američki zvaničnici i to tri senatora – Džin Šahin, Kris Marfi i Tom Tiliso posetili region. Oni su se tada ujedno sastali sa kosovskim premijerom i predsednicom, a neposredno pre toga i sa najvišim zvaničnicima u Beogradu i Sarajevu.

Pročitajte još:

Senator: Razgovarali smo sa Kurtijem o Kosovu u NATO

Osmani sa senatorima: Srbija sa Rusijom nastavlja da igra destruktivnu ulogu u regionuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.