Osmani: Bez pregovora o teritoriji, Tači da razjasni da li je odustao od svoje i Vučićeve ideje

Vjosa Osmani nakon glasanja za predsednika parlamenta
FOTO: KoSSev

Umesto da preuzima nadležnosti vlade, Tači bi trebalo već jednom da se odluči i garantuje građanima da je odustao od svoje i Vučićeve ideje o korekciji granica, poručila je danas predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani. Tvrdi da je Kosovo spremno za dijalog, ali ne i onaj koji obuhvata razgovore o „teritorijalnom integritetu Kosova“.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, rekao je danas da Kosovo ne bi trebalo da odlaže dijalog sa Srbijom, dodavši da se mora brzo krenuti u tom pravcu, kako bi Kosovo moglo da postane deo EU i NATO-a.

Nekoliko sati kasnije, predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani, poručila mu je da ne bi trebalo da se bavi onim što spada u nadležnost kosovske vlade.

Ujedno je zatražila pojašnjenje u vezi sa njegovom idejom o korekciji granica – „da li je od nje odustao“?

„Umesto što želi da preuzme ovlašćenja vlade, predsednik zemlje bi trebalo da se već jednom dobro opredeli za suštinske stvari, što garantuje građanima Kosova da je digao ruke od svoje i Vučićeve ideje za korekciju granica, jer smo zadnji put na veb stranici predsednika videli da još uvek ima svoj OP-ED u vezi sa tim da predsednici i premijeri mogu da se promene, ali da korekcija granica treba da se desi“, rekla je Osmani pred novinarima.

Osmani se danas ujedno sastala sa šeficom Kancelarije EU na Kosovu, Natalijom Apostolovom. Poručila joj je da skupština ne prihvata nijednu verziju dijaloga koja uključuje pregovore o teritorijalnom integritetu Kosova.

„Moramo biti oprezni u procesu dijaloga sa Srbijom. Mi ne prihvatamo nijednu verziju dijaloga koji uključuje pregovore o teritorijalnom integritetu Kosova“, rekla je Osmani.

Saopštila je da će skupština nadgledati dijalog između Beograda i Prištine, kada bude došlo do nastavka, i da će tražiti izveštaje o svakoj fazi razgovora.

„Skupština će imati strogu nadzornu ulogu i učinićemo sve da povećamo transparentnost u procesu dijaloga“, dodala je.

Osmani se potom sastala i sa italijanskim ambasadorom na Kosovu, Nikolom Orlandom, kojem je poručila da je potrebno stvoriti jasnu platformu za dijalog sa Beogradom.

„Dijalog je važan, ali želimo jasno definisanu platformu“, poručila je Osmani.

I dok Osmani traži od Tačija da da garanciju građanima da je odustao od ideje korekcije granica, Tači, sa druge strane, sve češće priča o ovoj ideji.

Korekciju granica zamišlja kao teritorijalne promene na štetu Srbije, gde bi se Kosovu pridružili Preševo, Bujanovac i Medveđa, a dok bi Kosovo, „zadržalo teritorijalni integritet“.

Predsednik Srbije, sa druge strane, koji je više puta javno izjavio da je za „razgraničenje sa Albancima“, i koji ujedno sve češće ponavlja da neće da pristane na dogovor „u kojem će Albanci dobiti sve, juče je, međutim, rekao da je zbog toga što međunarodna zajednica „gleda svoje ciljeve“, a ne to „šta misle Srbi i Albanci“, odustao sam od „nekih velikih inicijativa“, te da sada čeka da vidi koje će rešenje biti ponuđeno.

U iščekivanju nastavka dijaloga, do čega bi, prema nezvaničnim najavama, trebalo da dođe nakon izbora u Srbiji – 21. juna, postavlja se još jedno pitanje – ko će u Prištini upravljati dijalogom.

Pitanje je usledilo nakon što je u programu nove vlade naznačeno je da vlada pregovara u dijalogu, dok je uloga predsednika Kosova da „predstavlja zemlju u skladu sa Ustavom“, a što je prištinska Koha protumačila kao dozvolu vlade Avdulaha Hotija Hašimu Tačiju da pregovara sa Beogradom.

O tome više čitajte u nastavku:

Tači ili Hoti, pitanje je sad…

Tači: Neće biti razmene teritorija, zagovaram da se PMB pridruže Kosovu 

Tači: Sanjam da se PMB pripoje Kosovu… za stolom za kojim budem sedeo neće se razgovarati o razmeni teritorija…

Vučić: Nisam dobio ponudu o razmeni sela sa Severa za opštine na jugu Srbije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.