PKS: Roba nesmetano prolazi na prelazima, takse na brašno i građevinske blokove nisu ukinute

 

Takse Kosovo Srbija kamion
FOTO: N1

Roba proizvedena u centralnoj Srbiji namenjena kosovskom tržištu od jutros nesmetano prolazi na svim prelazima prema Kosovu jer su ukinute recipročne mere Prištine, rekao je rukovodilac Centra za regionalnu saradnju u Privrednoj komori Srbije (PKS) Aleksandar Radovanović, prenosi N1.

„Kamioni koji voze robu proizvedenu u centralnoj Srbiji od jutros prelaze na svim  prelazima prema Kosovu bez ikakvih barijera“, rekao je Radovanović za agenciju Beta.

Dodao je da „na žalost nisu ukinute i takse na brašno od 40 evra po toni i na gradjevinski blok od dva evrocenta po komadu, jer su one donete ranije i nisu deo odluke o recipročnim merama.

Nova prištinska vlada ukinula je 6. juna recipročne mere koje su uvedene 30. maja i prema kojima je sva roba koju firme iz centralne Srbije izvoze na to tržište morala na deklaracijama i propratnoj dokumentaciji biti označena da je namenjena „Republici Kosovu“ koje Srbija smatra delom svoje teritorije, a ne posebnom državom.

Za kamione koji su vozili tu robu bila je potrebna posebna dozvola prištinskih vlasti.

Komercijalni direktor Fabrike stočne hrane „Gebi“ u Čantaviru Deneš Kemiveš rekao je da je jutros na kosovsko tržište otišlo tri kamiona stočne hrane i da nije bilo nikakvih problema na prelazima.

„Ta roba je bila plaćena pre uvođenja recipročnih mera i čim su se stekli uslovi odmah smo je isporučili“, rekao je Kemiveš.

Istakao je da je fabrika pre uvođena recipročnih mera mesečno isporučivala robu u vrednosti od 150.000 evra.

Zbog takse na brašno direktor poslovnog Udruženja proizvodjača brašna i testenina „Žitounija“ Zdravko Šajatović rekao je da će uputiti pismo Kancelariji za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini sa zahtevom da traži njeno ukidanje.

„Taksa na brašno od 40 evra po toni ili 1.000 evra po kamionu uvedena je 2017. godine i to je podiglo cenu za 20 odsto zbog čega su smanjeni konkurentnost i tražnja tog proizvoda“, rekao je Šajatović.

Dodao je da je zbog tog nameta prosečna količina brašna koje se prodaje na kosovskom tržištu sa 2.700 tona mesečno, odnosno oko 30.000 tona godišnje, pala na svega 404 tone prošlog meseca.

Direktorka poslovnog Udruženja savremene industrije glinenih proizvoda (crep, građevinski blok, keramičke pločice) Srbije, Slavica Živković, rekla je da će se zbog takse pismom obratiti specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčaku.

„Naša roba je tražena na Kosovu iako smo taksu od dva evrocenta ugradili u cenu zbog čega je porasla za 12 odsto, ali ta mera je u suprotnosti sa CEFTA sporazumom“, rekla je Živković.

Taj finansijski namet je uticao da se vrednost izvoza glinenih proizvoda sa 11 miliona dolara 2016. godine smanji na osam miliona u 2017. godini i na pet miliona dolara u 2018. godini.

N1

Pročitajte još: 

Hotijeva vlada ukinula reciprocitet

Nove mere kosovske vlade: Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole, obavezno „Republika Kosovo“

Kosovo ponovo naplaćuje takse na brašno i građevinske blokove iz centralne Srbije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.