Tači: Što pre krenuti u pravcu nastavka dijaloga

Tači
Foto: KoSSev

Kosovski predsednik, Hašim Tači, izrazio je danas zahvalnost zbog uklanjanja  „bilo kakvih izgovora koje je Srbija koristila kako bi izbegla dijalog“ i najavio „konkretne korake“ u pravcu nastavka dijaloga, javlja Koha.

Kosovo je jasno stavilo do znanja šta želimo da postignemo dijalogom. Iznad svega, Kosovo je u ovom procesu zajedno sa Sjedinjenim Državama i svim drugim saveznicima. Moramo što pre da krenemo u tom pravcu da bismo postali deo EU i NATO-a“, rekao je on na današnjoj konferenciji za štampu, prenosi Koha.

Istovremeno je pozvao i na jedinstvo pred Srbijom dodajući da je Kosovo imalo „pogrešnih povoda koji su „odložili državnost Kosova“.

Kosovo će sprovesti „Grenelove dogovore“

Osvrnuo se i na sporazume odnosno pismo o nameri za uspostavljanje avio linije Beograd-Priština, kao i železničke linije na istoj relaciji koji su postignuti uz posredovanje specijalnog posrednika predsednika SAD za mirovne pregovore Beograda i Prištine, Ričarda Grenela. Kaže da je Kosovo spremno da ih primeni.

Validnost ovih dogovora osporila je bivša vlada Aljbina Kurtija navodeći da zvaničnici Kosova nisu imali odobrenje njegove vlade da to urade, te da je sa ekonomskog aspekta isplativija železnička linija do Leška umesto preko Merdara. Kurti je potom tvrdio i da navedena pisma o namerama „još uvek nisu sporazumi“.

Povezani članci:

Kurti: Zvaničnici Kosova nisu imali odobrenje ove vlade da potpišu pismo o namerama

Kurti: Dokument potpisan o avio liniji Beograd-Priština još uvek nije sporazum

Tači je pozdravio i to što je „Korporacija milenijumskog izazova“ (Millennium Challenge Corporation) odblokirala sredstva namenjena Kosovu.

Američka fondacija obustavila je svoje programe ekonomskog razvoja na Kosovu još 13. marta nakon više upozorenja američkih zvaničnika upućenih tadašnjoj vladi Aljbina Kurtija da bezuslovno ukine ovu meru prema Srbiji, što je on odbio, donevši umesto takse odluku o reciprocitetu.

Sredstva u vrednosti od 50 miliona dolara iz ovog fonda američke vlade odblokirana su dan nakon što je nova vlada Avdulaha Hotija ukinula mere reciprociteta prema Srbiji.

Pročitajte još:

Potvrdila američka vladina agencija: Nema razvojnih programa dok se ne ukinu takse

Agencija vlade SAD ‘MCC’ odblokirao sredstva nakon ukidanja reciprociteta

„Sredstva MCC fonda su momentalno odblokirana. Školarine koje su obustavljene sada će biti vraćene. Skorašnje odluke koje su do ovoga dovele su pokazale da ne treba da kasnimo i da treba da donosimo važne odluke, kao i da su povodi poput razgraničenja i taksi bili populistički potezi koji su samo doveli do toga da Kosovo izgubi vreme i da institucije zemlje izgube ugled“, rekao je Tači prenosi Koha.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.