Osuda govora mržnje Vulina prema Albancima

Vest je ažurirana

Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za Poglavlje 35 osudila je danas javne nastupe ministra unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandra Vulina u kojima Albance naziva „Šiptarima“. Pozvali su državno rukovodstvo da reaguje, osudi upotrebu govora mržnje i usprotivi se upotrebi ove reči.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, prošlog petka je u svom obraćanju medijima u više navrata upotrebio reč „Šiptar” referišući se na Albance, a njegova izjava objavljena je na zvaničnom sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Vulin je tada, komentarišući izjavu kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da svet treba da „obuzda predsednike Srbije i Rusije“, kazao da je Aleksandar Vučić predsednik svih Srba, a da „mali Kurti nije čak ni predsednik svih Šiptara na Kosovu“.

Šest dana kasnije oglasila se Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35.

Najoštrije osuđujemo javne istupe ministra Aleksandra Vulina u kojima kontinuirano naziva Albance “Šiptarima”, vređajući dostojanstvo albanske nacionalne manjine i albanskog naroda u celini, naveli su.

Poručuju da se ovakvim izjavama visokog funkcionera Srbije ruši dostojanstvo institucija, a pre svega Ministarstva unutrašnjih poslova na čijoj zvaničnoj stranici je objavljen govor Vulina.

„Uprkos zastoju dijaloga između Beograda i Prištine, neprimerenim porukama koje dolaze od aktuelne vlasti u Prištini, ali i korišćenju uvredljivih termina u političkom prostoru zemalja u regionu, to ni na koji način ne opravdava otvoreni diskriminatorni jezik kojim ministar Vulin kao predstavnik javne vlasti krši domaće i međunarodne prakse. Obaveza svih javnih poslenika, a posebno nosioca javnih funkcija je da poštuju zakone, norme, dostojanstvo svih, kako većinskog naroda tako i nacionalnih manjina, kao i da podstiču toleranciju, kulturu dijaloga i politike pomirenja“, ocenjuju iz Radne grupe.

Ujedno su pozvali predsednicu Vlade i predsednika Srbije, kao glavnog pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine da se izjasne o, navode, otvorenim oblicima diskriminacije i govora mržnje prema Albancima „koji trajno vulgarizuju i primitivizuju politički prostor u zemlji“, i osude isti.

„Neprimerenim izjavama ministra Vulina čini se nenadoknadiva šteta ne samo u domaćoj javnosti, već dijalogu Beograda i Prištine, srpsko-albanskim odnosima i regionalnoj i međunarodnoj reputaciji zemlje. Na kraju, šalje se poruka da ne postoji iskrena želja političke elite u Srbiji da dođe do pomirenja i trajnog kompromisnog rešenja u vezi sa statusom Kosova i Metohije“, naveli su.

Pokret socijalista odgovorio Nacionalnom konventu o EU nevladinoj organizaciji:

Pokret Socijalista: Pre nego što ponovo napadnete Vulina, pročitajte rečnik Matice srpske

Povodom navoda Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji reagovao je Pokret Socijalista koji je poručio da su „zgroženi neznanjem koje je pokazala“ ova organizacija. Ova stranka je takođe u svom saopštenju u više navrata upotrebila reč „Šiptar“.

„Razumemo da ovaj NVO ne poznaje srpski jezik i narod, ali je začuđujuće da ne poznaju ni šiptarski narod koji toliko brane, kao ni njihov jezik, jer da poznaju, znali bi da taj narod sam sebe zove Šiptarima. Da poseduju malo više znanja, a malo manje mržnje prema Srbiji i onima koji se bore za njene interese, ova nevladina organizacija ne bi napadala našeg lidera objašnjavajući kako Aleksandar Vulin koristeći reč ‘Šiptar’ vređa šiptarski narod“, poručuju Socijalisti.

Poručuju da bi Nacionalni konvent o EU „od gomile novca koje dobija od Soroša, Nemačke i Holandije“ trebalo da kupi „bar jedan rečnik srpskog jezika Matice Srpske“.

Tamo bi, navode Socijalisti, mogli da pročitaju „da je reč Šiptar sinonim za Albanca, a ne uvredljiva reč i govor mržnje“.

Komentarišući reakciju Naciionalnog konventa o EU u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine upitali su zašto nikada nisu reagovali i osudili ponašanje kosovskog premijera u vezi sa slanjem Specijalnih jedinica „da tuku i plaše srpski narod na severu KiM„.

„Je li to doprinosi dijalogu ili možda to kada šiptarska strana kaže da neće ništa sprovesti što je dogovoreno iz Briselskog sporazuma, jesu li laži i prevare vrednosti Evropske unije?“, pita Pokret Socijalista.

Ovo nije prvi put da je Aleksandar Vulin na meti kritika zbog upotrebe reči „Šiptar“.

Neretko je na to u prošlosti ukazivao poslanik „Ujedinjene doline“ u prethodnom sazivu srpskog parlamenta,Šaip Kamberi (Shaip).

Кomentarišući navode da je naziv „Šiptar“ uvredljiv, Vulin je još 2021. godine kazao da u tome „nema ni mržnje, ni uvrede“.

„Vi se zovete Šiptari, ja vas sa poštovanjem tako zovem. Ako budete u svojoj gramatici i književnosti promenili ime države, naroda i počeli da se međusobno oslovljavate engleskom verzijom imena vaše zemlje, verovatno će i Srbi vremenom početi tako da vas zovu, ali do tada nema uvrede u reči Šiptar, jer je Šiptar sinonim za Albance i prestanite da nas učite kako da govorimo i pišemo“, kazao je Vulin 2021. godine Kamberiju.

Inače, kroz nekoliko sudskih predmeta u Srbiji, upotreba termina „šiptar“ je dokazana kao govor mržnje. Viši sud u Beogradu je prvostepenom presudom od 19. septembra 2018. godine u parničnom postupku Anite Mitić, kao tužilje, protiv izdavača “Informera” i Dragana J. Vučićevića, utvrdio da je objavljivanjem informacija u izdanju ovog papira u tekstu “Fašisti napadaju” povređeno pravo na zabranu govora mržnje iz člana 75. Zakona o informisanju.

“Termin ’Šiptar’ smatra se politički nekorektnim i uvredljivim sadržajem u srpskom jeziku za pripadnike albanske nacionalnosti koji žive na Kosovu i Metohiji”, navodi se u presudi Apelacionog suda.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.