Kosovska skupština usvojila zakon o referendumu i službenim praznicima; zakazana vanredna sednica zbog povlačenja priznanja

Skupština Kosova

Skupština Kosova usvojila je juče u prvom čitanju Zakon o referendumu kao i nacrt zakona o zvaničnim praznicima. Takođe, u prvom čitanju su usvojeni i nacrt zakona o zagađenju vazduha, a izostao je kvorum za izglasavanje zakona o vozilima kojim se predviđa povećanje starosne granice za uvoz automobila na 15 godina, kojem se oštro protivi EU. Juče je zasedalo i predsedništvo ove skupštine koje je zakazalo vanrednu sednicu za 16. novembar a na kojoj će se diskutovati o radu Ministarstva spoljnih poslova – kako je u Beogradu protumačeno, u vezi sa povlačenjem priznanja.

Tri vrste referenduma

Nacrtom zakona o referendumu predviđaju se tri vrste referenduma. „Abrogirajući referendum“ kojim se javnost izjašnjava o ukidanju zakona u celini ili određenih odredbi zakona, zatim „Konsultativni referendum“ čiji ishod nije obavezujući za organe vlasti i zakonodavce – koji se organizuje o “značajnim pitanjima za narod Kosova” i „Ustavni referendum“ koji je obavezan pri svakoj izmeni Ustava Kosova.

Pre pokretanja „Ustavnog referenduma“ potrebno je da dupla većina, odnosno 2/3 svih poslanika i 2/3 poslanika koji predstavljaju nevećinske zajednice odobri amandman Ustava.

Konsultativni, odnosno neobavezujući referendum može da predloži i predsednik.

Zakon predviđa i da „Zakonodavstvo od vitalnog interesa“, odnosno lista zakona u Ustavu definisanih kao zakoni koji su od posebnog značaja za interes zajednica, ali i “teritorijalni integritet Republike Kosovo” ne mogu biti predmet referenduma.

Svaki referendum raspisuje Skupština Kosova, ali moguće je i da građani, sa 100.000 prikupljenih potpisa građana sa pravom glasa podnesu predlog za raspisivanje referenduma. Predlog za pokretanje referenduma može dati i premijer.

Nacrt zakona o referendumu predložila je, kako je predstavljeno, nezavisna poslanička grupa 6+, koju čine poslanici iz nevećinskih zajednica uz obrazloženje da je svrha zakona „popunjavanje zakonodavstva u vezi sa referendumom”.

U zakone od „vitalnog interesa“ spadaju zakoni kojima se menjaju opštinske granice, menjaju nadležnosti ili ukidaju opštine, zakon o upotrebi jezika, zakon o lokalnim izborima, zakon o zaštiti kulturnog nasleđa, zakon o obrazovanju i drugi zakoni.

Usvojen i sporni zakon o izmenama i dopunama zakona o službenim praznicima – Sretenje i Vidovdan službeni paznici

U prvom čitanju je u sredu usvojen i predlog za izmenu i dopune zakona o službenim praznicima koji je izazvao velike polemike u skupštinskim odborima. Ovaj zakon izradio je skupštinski Odbor za prava, interese zajednica i povratak “radi utvrđivanja službenih praznika nevećinskih zajednica Srba i Egipćana, kao što uživaju to pravo i druge nevećinske zajednice”.

Nacrtom ovog zakona predviđa se da se 15. februar (Sretenje), 28. jun (Vidovdan) i 24. jun (Dan Egipćana) uvrsti u listu zvaničnih praznika na Kosovu.

Bez kvoruma za izglasavanje zakona o vozilima

Koha je izvestila i da je usled napuštanja sednice od strane poslanika Socijaldemokratske partije, izostao kvorum za izglasavanje nacrta o izmenama zakona o vozilima kojim se ukida starosna granica za uvoz automobila, a koja je trenutno 10 godina.

Izglasavanju ovih izmena zakona ovih dana se oštro protivila Evropska unija čija je specijalna predstavnica, Natalija Apostolova pozivala poslanike da ne glasaju za ovaj predlog.

„Pozivam Skupštinu da ne glasa za predlog da se maksimalna starost automobila dozvoljenih za uvoz poveća na 15 godina. Ovaj predlog je u suprotnosti sa EU direktivama o emisiji COs. Imaće negativan uticaj na javno zdravlje. Prema poslednjem izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu o kvalitetu vazduha, Kosovo je među najzagađenijim mestima u Evropi. Želim da podstaknem Skupštinu da starosnu granicu za uvoz automobila drži do 10 godina.“

Predsedništvo zakazalo vanrednu sednicu o radu Ministarstva spoljnih poslova

Pre održavanja redovne plenarne sednice u sredu, zasedalo je i Predsedništvo skupštine na kom je određen datum još jedne vanredne sednice skupštine. Kosovska skupština će 16. novembra vanredno zasedati i raspravljati o radu Ministarstva spoljnih poslova Kosova i povlačenju priznanja nezavisnosti, javila je Beta.

Sednica je zakazana na zahtev LDK i Samoopredeljenja koji su negodovali zbog odbijanja ministra Bedžeta Pacolija da se odazove pozivima skupštinskih odbora da predstavi izveštaj o svom radu.

Skupštinska procedura

Kosovska Skupština sastavljena je od stalnih i funkcionalnih odbora, a zakoni se usvajaju iz najmanje dva čitanja. Pre prvog čitanja, u skladu sa oblašću javnog života koji određeni zakon treba da uredi, Predsedništvo određuje jedan funkcionalni odbor koji će biti i vodeći odbor odgovoran za proceduru usvajanja tog zakona. Vodeći odbor glasa o nacrtu zakona u načelu i ukoliko ga usvoji, prosleđuje ga Skupštini na prvo čitanje.

Ukoliko Skupština usvoji predlog zakona u prvom čitanju, on se ponovo vraća skupštinskim odborima. Ovoga puta, pre drugog čitanja na plenarnoj sednici, nacrt zakona mora proći kroz sva četiri glavna odbora i jedan ili više funkcionalnih odbora kosovske Skupštine.

Nakon odobrenja zakona od strane svih Odbora on se ponovo prosleđuje Skupštini na drugo čitanje. Ukoliko Skupština i u drugom čitanju usvoji zakon, preostaje samo da Predsednik ceremonijalno proglasi Zakon važećim.

Ukoliko zakon ne bude usvojen u drugom čitanju, on se prosleđuje nazad odborima na prepravke nakon čega je moguće zakon usvojiti u još jednom, trećem čitanju.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.