OEBS: Napadi na imovinu povratnika izazivaju zabrinutost

U proteklom periodu zabeleženo je više desetina napada na imovinu povratnika i Srba koji žive u većinski albanskim sredinama na Kosovu. Misija OEBS-a oglasila se danas, izrazivši zabrinutost povodom nedavna tri incidenta koja su se dogodila u opštinama Istok i Klina.

„Misija OEBS-a na Kosovu izražava zabrinutost povodom tri nedavna incidenta koji su bili usmereni na imovinu kosovskih Srba u opštinama Istok i Klina“, navodi se u objavi ove misije na Fejsbuku.

Kako su naveli, takvi incidenti izazivaju zabrinutost, posebno zato što su njima pogođena povratnička sela i kuće koje su izgrađene u sklopu programa usmerenih na povratak i reintegraciju.

Podsećaju da je te programe finansirao Biro za stanovništvo, izbeglice i migracije Sjedinjenih Američkih Država, u saradnji sa kosovskim institucijama.

Smatraju da brza reakcija Kosovske policije povodom incidenta u selu Ljubožda koji se dogodio 28. jula, ne preciziravši tačno o kom incidentu je reč, jasno pokazuje da nadležne institucije mogu biti uspešne.

Izrazili su nadu da će i ostali slučajevi biti efikasno rešeni.

Pročitajte još:

Kancelarija: Ponovo napadi na povratnike, provala i grafiti „UČK“

Učestali napadi na povratnike i pljačka imovine u Klini i Istoku

Jevtić: Povećano prisustvo policije u Gojbulji

KP: Priveden muškarac zbog ispisivanja grafita „UČK“ na zgradi srpske škole u Vučitrnu

Kancelarija EU zabrinuta zbog incidenata nad Srbima

Kancelarija za KIM i MZP osudili paljenje kuće u Cernici

Obijeno deset kuća u povratničkom selu Novake kod Prizrena

Jevtić: Zapaljena kuća u selu Novake kod Prizrena

Jevtić osudio krađu u Babinom Mostu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.