Kancelarija za KIM i MZP osudili paljenje kuće u Cernici

Cernica Kuća paljenje
FOTO: MZP

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, saopštili su i osudili današnje paljenje kuće porodice Cvetković u selu Cernica kod Gnjilana. Zatražili su od nadležnih organa da preduzmu mere u pronalasku i kažnjavanju počinioca.

„Današnje spaljivanje porodične kuće Cvetkovića u Cernici poslednji je u nizu napada na srpsku imovinu u južnoj pokrajini u poslednjih nekoliko dana, i zahtevamo od nadležnih organa da preduzmu najodlučnije mere kako bi zaustavili ovaj talas nasilja i kaznili počinioce“, poručili su iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi da je u poslednjim nedeljama bilo više „pozitivnih primera srpsko-albanske saradnje u borbi protiv koronavirusa“, te poručuju:

„Ne sme se dopustiti da nečoveštvo koje stoji iza ovog i svih prethodnih napada na srpsku imovinu postane nešto po čemu ćemo pamtiti ove teške dane. Još jednom najoštrije osuđujemo sve one koji ovo vreme izazova za celo čovečanstvo koriste da, posežući za nasiljem, zadovolje svoje šovinističke ili koristoljubive interese“, dodaje se u saopštenju.

Kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, takođe se oglasio povodom događaja u Cernici, navodeći da je u poslednje vreme evidentiran rastući trend nasilja nad imovinom nevećinskih zajednica.

”Novake kod Prizrena, Babin Most kod Obilića, Crkolez kod Istoka, Orahovac, a danas i Cernica kod Gnjilana našla se na meti ekstremista. Nasilje nad imovinom Srba i ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu mora prestati odmah”, izjavio je Jevtić.

„Svi dosadašnji napori da omogućimo bolju budućnost svima, u momentu bivaju obesmišljeni nakon saznanja da se pripadnicima nevećinskih zajednica na Kosovu pale kuće, skrnave groblja, neometano krade imovina”, izjavio je ministar Jevtić.

Jevtić dodaje da je današnji slučaj „opomena za sve da je krajnje vreme da se svi okrenemo budućnosti i na sasvim suprotan način od ovog današnjeg gradimo međusobno poverenje i suživot na Kosovu“.

Policija do sada nije potvrdila slučaj podmetanja požara u Cernici.

Pročitajte još:

Obijeno deset kuća u povratničkom selu Novake kod Prizrena

Jevtić: Zapaljena kuća u selu Novake kod Prizrena

Jevtić osudio krađu u Babinom Mostu

Cernica Kuća paljenje
FOTO: MZP


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.