Obijeno deset kuća u povratničkom selu Novake kod Prizrena

Obijena kuća u selu Novake
Foto: : Ministarstvo za povratak i zajednice

Vest je ažurirana

U selu Novake kod Prizrena obijeno je 10 povratničkih kuća od 67 koliko ih ukupno ima u ovom selu, saopštili su iz Ministarstva za povratak i zajednice.

Meštani Novaka primetili su ovo tokom jučerašnjeg dana, međutim, kako navode iz ovog ministarstva, oko 02 sati jutros, „grupa od nekoliko provalnika je ponovila isto krivično delo“. Za sada nije poznato kolika je materijalna šteta načinjena u obijenim kućama.

Kancelarija za KiM: Da se rasvetli slučaj

Povodom obijanja povratničkih kuća u selu Novake kod Prizrena oglasila se saopštenjem Kancelarija za KiM.

Pozvali su Kosovsku policiju da odgovorno i profesionalno radi svoj posao i rasvetli slučaj.

„Očekujemo da policija pronađe provalnike i da konačno uspostavi stalno i etnički proporcionalno prisustvo u selu Novake i drugim srpskim sredinama u Metohiji gde se napadi na srpsku imovinu učestalo događaju“.

„Činjenica da se pljačke ovih razmera dešavaju u atmosferi opšte ugroženosti zbog epidemije koronavirusa izaziva dodatnu zabrinutost, i zato apelujemo na sve građane na Kosovu i Metohiji, bez obzira na nacionalnost, da u ovim teškim danima budu jedni drugima na pomoći i usluzi, i da ne dozvole da se sramotni događaji poput ovog ponove“, dodaje se u saopštenju.

Predstavnik sela Novake, Spasa Andrijević, ocenjuje da se pored materijalne štete, ovakvim činom ugrožava dalji opstanak u selu Novake, a svima onima koji nameravaju da se vrate svojim kućama se šalje jasna poruka da ovde nisu dobrodošli.

”Od 2012. godine krađe su naša svakodnevica, a nadležni organi do danas nisu rasvetlili niti jedan jedini slučaj. Ministarstvo za zajednice i povratak nam je omogućilo povratak na svoja ognjišta i kakve takve uslove za život ovde. Međutim, kriminal kojem smo konstantno izloženi, nerasvetljavanje krađa i drugih krivičnih dela prosto ubijaju našu volju za daljim opstankom na ovim prostorima”, ističu malobrojni povratnici u selu Novake.

Ipak, kako se navodi u saopštenju ministarstva, meštani ovog sela naglašavaju da policijske patrole nisu redovne, a i kada ih ima, da se one svode na formalan obilazak sela, a ne na stvarnu nameru da se povratnicima obezbedi sigurnije okruženje.

Iz ambasade SAD u Prištini kažu da se ovakva dela koja su usmerena na povratnike u selu Novake ne smeju tolerisati ni u jednom trenutku.

„Kosovo je dom za sve. Dobre institucije preduzimaju korake da ih zaštite i obezbede da rade za sve“ poručili su iz ambasade SAD u Prištini na Tviteru.

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, povodom obijanja kuća u selu Novake  smatra da u ovim teškim vremenima i dalje postoji kriminal nad povratnicima.

„U ovim teškim vremenima kroz koje prolazimo usled pandemije koronavirusa, jedan drugi virus zvani kriminal nad povratnicima i dalje nesmetano egzistira i širi se Kosovom. Krajnje je vreme da ga u potpunosti iskorenimo i tako jasno pokažemo da svi imamo jednake šanse i uslove za život i rad na Kosovu”.

U selu Novake kod Prizrena trenutno živi 15 Srba i nakon jučerašnje prijave policiji da je 10 kuća u selu obijeno policija je izvršila uviđaj i pojačala svoje prisustvo u ovom selu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.