RTS: Krađa u Babinom Mostu

PEtrović krađa Babin Most
Porodica Petrović na mestu sa kojeg im je ukradena mehanizacija/FOTO: RTS

Slavku Petroviću u Babinom Mostu kod Obilića nepoznate osobe ukrale su deo poljoprivredne mehanizacije, vredne preko hiljadu evra. Petrović je krađu prijavio kosovskoj policiji koja je izvršila uviđaj i započela istragu, prenosi RTS.

Prema rečima Petrovića, lopovi su traktorsku frezu odneli oko 21 sat uveče, u vreme trajanja policijskog časa.

Juče je zabeležena teška krađa u Leposaviću, više o tome u: KP: Teška krađa u Leposaviću, kršenje epidemioloških mera u Zvečanu

Pre mesec dana Petrovićima je iz dvorišta ukraden rasni pas „srpski gonič“, koji je na više takmičenja osvajao priznanja.

Suočavaju se sa stalnim krađama i upadima na njihova imanja. Lopovi najčešće kradu poljoprivrednu mehanizaciju i stoku, tako da u selu retko ko danas u svom dvorištu ima kravu.

Pre koju godinu ovoj porodici, koja se bavi isključivo poljoprivredom, iz dvorišta je ukraden motokultivator sa prikolicom.

Sve slučajeve krađe Petrovići su prijavljivali policiji, ali ni jedan nije rešen, prenosi RTS.

Babin Most je jedno od malobrojnih sela između Kosovske Mitrovice i Prištine u kojima su Srbi ostali da žive i nakon sukoba ’99 godine.

Nekoliko puta obijana je i pravoslavna crkva Presvete Bogorodice.

U malo slučajeva je meštanima Babinog Mosta nadoknađena šteta koju su lopovi napravili.

RTS

KoSSev: Jevtić osudio krađu u Babinom Mostu

Na meti vandalskog pohoda lopova pod okriljem noći se nedavno našla imovina nekoliko srpskih porodica u Babinom Mostu. Slavko Petrović, povratnik iz Kruševca, koji sa oskudnim prihodima izdržava svoju petočlanu porodicu i živi od poljoprivrede, je i ovoga puta ostao bez poljoprivredne mehanizacije, oglasio se saopštenjem povodom krađe u Babinom Mostu ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić.

Dodaje da je slično iskustvo ova porodica imala i pre nekoliko godina, kada, prema rečima Petrovića, nadležni organi nisu pronašli počinioce.

„U trenucima kada svi ulažemo napore da se izborimo sa prisutnom pandemijom koja odnosi živote ljudi, pojedinci i njihova pohlepa su nezaustavljivi, a povratničke porodice i dalje na meti lopova. Najoštrije osuđujem napad nad imovinom povratničke porodice Petrović iz Babinog Mosta i javno izjavljujem da je krajnje vreme da nadležne institucije pronađu i osude počinioce ovog krivičnog dela, a da javnosti moraju biti saopštena imena i prezimena počinioca“, dodaje se u saopštenju Dalibora Jevtića.

Pozivajući se na navode meštana, poručuje da ovo nije prvi slučaje krađe, te da u selu u kome većina stanovnika živi od poljoprivrede gotovo da nema ni mehanizacije ni stoke – koje su najčešće na meti lopova.

Poručuju da je Ministarstvo za zajednice i povratak izgradilo kuću porodici Slavka Petrovića, dok je ukupan broj izgrađenih kuća u saradnji sa međunarodnim partnerima u ovom selu 58. 17 porodica je dobilo pomoć u građevinskom materijalu, opremljena je lokalna stomatološka ordinacija i pružena pomoć u rešavanju problema sa pijaćom vodom.

Jevtić navodi da krivična dela nad nevećinskim zajednicama na Kosovu imaju posebnu težinu i da zato predstavljaju „dodatnu obavezu za nadležne organe vlasti“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.