Obeležavanje 17. Marta u Mitrovici, Gračanici i Beogradu

Vest je ažurirana

Sedamnaest godina od 17. Marta 2004. – najvećeg etničkog nasilja koje se dogodilo na KiM-u posle ulaska međunarodnih vojnih i civilnih snaga, danas se obeležava u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i u Beogradu sa organizovanijim planom aktivnosti nego prethodnih godina. Sedamnaesta godišnjica obeležava se i u Pećkoj Patrijaršiji, gde je pomen stradalima služio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

U severnom delu Mitrovice program pod zvaničnim nazivom „Dan kada je sve gorelo – da se ne zaboravi“ počeo je u 10 časova, parastosom i polaganjem venaca na spomeniku „Beli Anđeo“ na kojem se nalaze imena poginulih tokom bombardovanja 1999.

Na spomen pločama nedaleko od spomenika, na mestu gde su stradali se ujedno svakog 17. marta polažu venci poginulim Mitrovčanima toga dana – Jani Tučev i Borivoju Spasojeviću.

Jutrošnjem obeležavanju prisustvovalo je više desetina građana, a vence su položili predsednik SL Goran Rakić i predstavnici Kancelarije za KiM.

Rakić je kazao da je 17. Mart bio pokušaj „da se uništi sve što je srpsko i sve što je pravoslavno na prostoru KiM“.

„Svaki zločin ima dva imena, ime žrtve i ime počinioca, te nažalost do današnjeg dana, poznata su samo imena žrtava, a počinioci još uvek nisu otkriveni“.

Rakić je ovo etničko nasilje nazvao „genocidom“: „Verujemo da se ovakav genocid više nikada neće dogoditi, ubeđen sam i verujem da će ove zločince stići i Božja i ovozemaljska kazna“.

„Onima koji i danas pokušavaju da oskrnave i unište srpske svetinje na KiM“, Rakić je uputio poruku: „Ostajemo ovde, gradićemo budućnost za našu decu, za generacije koje dolaze, jer iza nas čvrsto stoje naša država Srbija i naš predsednik Aleksandar Vučić. Amin“.

Venac je položila i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Jelena Stojković, koja je poručila da Srbija danas sa velikom pažnjom, posvećenošću i patnjom odaje počast žrtvama i stradanjima na današnji dan pre 17 godina.

Upravo je završena i duhovna akademija u u sali „Mitrovičkog dvora“ u Kosovskoj Mitrovici.

Prikazan je desetominutni film, 17. marta 2004. godine. Izložene su fotografije zapaljenih svetinja i drugih objekata koji su se tada našli na meti napada.

„Gorelo je sve što je bilo srpsko“, poručio je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

Dodao je da Srbi, „bez obzira na sve nedaće koje im se dešavaju, nisu opredeljeni za sukobe, već za mir i stabilnost“.

„Želimo da obnavljamo i gradimo i nove crkve i obdaništa, škole i porodilišta. Mi se sećamo, pamtimo i ne zaboravljamo 17. Mart. Neka se više nikada i nikom ne dogodi ono što desilo i Kosovskoj Mitrovici i čitavom Kosmetu u periodu iza nas“, poruka je Aleksandra Spirića.

Pomen stradalima u martovskom pogromu, ali i svojim prethodnicama arhiepiskopima, služio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije u Pećkoj Patrijaršiji.

„Danas smo se, u ovoj svetoj Stavropigijalnoj lavri srpskih patrijaraha, gde počivaju moji sveti prethodnici, arhiepiskopi i patrijarsi srpski, svedoci ne samo postojanja nego i pokrovitelji i stvaraoci najviše evropske kulture kojom smo oplemenili kosovsko-metohijsku zemlju, pomolili za duše naše braće i naših sestara postradalih u Martovskom pogromu pre sedamnaest godina“, poruka je srpskog patrijarha.

Nakon eparhije raško-prizrenske, patrijarh je takođe izrazio zabrinutost zbog obijanja hramova i crkvenih objekata na teritoji KiM u poslednjim danima.

„Vidimo da ovih dana pljačkaju i obesvećuju naše hramove. Šta jedino može biti naš odgovor? Obesvećeno ćemo molitvom osveštati, spaljeno i porušeno ćemo ponovo izgraditi. I Bogu ćemo se moliti da podari snagu onima koji su ostali na Kosovu i Metohiji da istraju u ostanku i da u miru grade svoj život. Molićemo se, isto tako, da rušioci prestanu da ruše, palioci prestanu da pale, pljačkaši prestanu da pljačkaju, jer se mi u tim hramovima molimo i za njih i za njihove bližnje, za njihovu decu. Pomolimo se stoga i danas za mir među svim ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji bez obzira na njihovu veru i naciju“, poručio je patrijarh Porfirije.

Posle pomena u prisustvu igumanije Haritine i sestrinstva Pećke Patrijaršije, patrijarh se uputio u manastir Visoke Dečani.

Parastos je održan i u manastiru Gračanica. Služio ga je arhimandrit Ilarion, iguman manastira Draganac. Ilarion je ujedno potom i otvorio likovnu kolonija „Jesen u Prizrenu“ u Domu kulture Gračanica, a nakon što je položeno cveće instalaciji „Missing“ ispred Doma kulture.

U ovoj instituciji se ujedno održava Akademija posvećena martovskom pogromu kojoj prisustvuje i direktor Кancelarije za KiM, Petar Petković koji od juče boravi na Kosovu.

Godišnjica je obeležena i u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Kao i svake godine, tako se i za ovogodišnje obeležavanje 17. Marta nižu reakcije.

GI SDP: Srpski narod još uvek u strahu

Građanska inicijativa SDP poručila je da se već 17 godina „sa tugom sećaju crnih dana marta 2004. godine“.

Navode da srpski narod „još uvek živi u strahu“, podsećajući da ni za jedan od ovih zločina još uvek niko nije odgovarao.

„Srpski narod okrenut je prema svojoj državi, očekuje i veruje da se tako nešto nikada neće ponoviti“, poručili su.

MZZP: Opomena za sve koji su tog dana trebali da reaguju i zaštite narod

Današnji dan pre 17 godina bio je najtužniji dan za Srbe posle 1999. godine, poručio je u svom saopštenju kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

Obeležavanje godišnjice je „opomena za sve koji su tog dana trebali da reaguju i zaštite narod“, poručio je Jevtić, ujedno podsećajući međunarodne institucije da i posle skoro dve decenije ni danas nema potpune pravde.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nastradalih, ubijenih i poginulih lica na KiM: Gajimo sećanja na žrtve Martovskog pogroma

Koordinacija srpskih udruženja porodica nastradalih, ubijenih i poginulih lica na KiM, takođe podseća da 17 godina od martovskih dešavanja nema kažnjenih.

Iz ove organizacije na direktnu odgovornost za „nekažnjene zločince i nesprečeno uništavanje srpske baštine na KiM“, pozivaju UNMIK i KFOR, zbog toga što, kako kažu, nisu ispunili mandat na osnovu Rezolucije 1244.

Pokret Oslobođenje: Na godišnjicu Martovskog pogroma u Prizrenu

Predsednik Pokreta Oslobođenje, Mlađan Đorđević, godišnjicu je obeležio u Prizrenu.

Đorđević je upalio sveće u crkvi Bogorodice Ljeviške, koja je teško oštećena u Martovskim dešavanjima pre 17 godina.

„Albanski teroristi su divljali, a međunarodne misije su ćutale, a izdajnici u Beogradu i Nišu su pomogli cilju terorista paleći džamije. Taj događaj je pokazao slabost Srbije, dvoličnost međunarodne zajednice, ali i neverovatnu snagu kosovskih Srba“, poručio je Đorđević iz Prizrena.

Vučić: „Srbija neće da dozvoli proterivanje naroda i ne želi nikog da protera“

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvovao je obeležavanju godišnjice u Narodnom pozorištu u Beogradu, odakle je poručio da „Srbija brine o svom narodu bez zveckanja oružjem. Bez huškanja“, ali i da to ne znači da će dozvoliti da se 17. Mart ponovi.

Više o tome u posebnoj vesti.

Opširnije o tome šta se na današnji dan dogodilo čitajte u posebnoj vesti. 17 godina od 17. MartaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.