Eparhija zabrinuta zbog 6 obijanja hramova i crkvenih objekata za 10 dana

Na teritoriji Eparhije raško-prizrenske, u proteklih nekoliko nedelja, desio se niz provala i pljački pravoslavnih objekata. Kako je registrovala raško-prizrenska eparhija, samo u poslednjih 10 dana, 6 hramova i crkvenih objekata su provaljeni i opljačkani.

Prema izveštajima koje su Eparhiji dostavili parohijski sveštenici, provale su se dogodile na sledećim lokacijama:

Crkva Sv. apostola Petra i Pavla u Кlokotu, 6. marta, na Zadušnice, nepoznati počinioci su provalili u hram, pri čemu su oštetili ulazna vrata, polomili prozor, tupim predmetom pokušali da sastružu zlatne listiće kojima je centralna ikona bila prekrivena (pri čemu su je uništili) i ukrali oko 200 evra.

Crkva Svete Trojice u Partešu, istog dana. U ranim jutarnjim časovima 6. marta, nepoznata lica provalila su pravoslavnu crkvu. Izvršena je premetačina i obijena kasa, u kojoj se nalazio novac od dnevnog prihoda ostvarenog od prodaje sveća povodom zadušnica. Nepoznato lice je iz hrama odnelo Plaštanicu sa Hristovog groba, ikonu Sv. Jovana Кrstitelja i novac iz kase u iznosu od 15.000,,00 dinara i 70 evra.

U selu Gornja Gušterica u opštini Gračanica, u noći između 15. i 16. marta obijena je i opljačkana crkva Svete Nedelje. Iz crkve je ukraden novac sa ikona u vrednosti od 5000 dinara (45 evra), ulazna vrata su provaljena i pričinjena je druga materijalna šteta, a provalu su primetili meštani ovog sela u jutarnjim časovima sa svojim sveštenikom o tome obavestili policiju koja je napravila uvid.

U opštini Štrpce, u selima Drajkovce i Donja Bitinja, 13. marta, nadležni sveštenik je prijavio provalu i pljačku u dve crkve u njegovoj parohiji: Prvo, u selu Drajkovce, u crkvi Svetih 40 mučenika Sevastijskih, nepoznate osobe su nasilno ušle i ukrale određenu količinu novca. Potom, u Donjoj Bitinji provaljena je crkva i crkveni zvonik hrama Svetog Dimitrija pri čemu su demolirana ulazna vrata, a iz crkve je odnešeno 3.000 dinara.

U opštini Peć, selu Vitomirici, sveštenik je 12. marta prijavio da je provaljen parohijski dom u izgradnji pored hrama sv. apostola Luke. U provali je ukraden građevinski materijal u vrednosti od oko 4000 evra.

Svi slučajevi su prijavljeni kosovskoj policiji, navela je eparhija.

„I ovom prilikom Eparhija Raško-prizrenska još jednom izražava duboku zabrinutost zbog učestalih slučajeva obijanja naših hramova na Кosovu i Metohiji. Ovoliko provala i krađa u kratkom vremenu izaziva uznemirenost među našim sveštenstvom i narodom, posebno u ove svete dane Velikog posta“, istakli su u saopštenju.

Eparhija apeluje na Кosovsku policiju, ali i međunarodne organizacije da učine maksimalan napor da se napadi na verske objekte spreče i da se odgovorni privedu pravdi. Učestale krađe i provale na našim hramovima takođe pokazuju da je neophodno da se preduzmu dodatne mere bezbednosti.

Obijena crkva u Gornjoj Gušterici

Štrpce: Obijene dve crkve, na jednoj demolirana vrata, iz druge odneto 3.000 dinara; Kancelarija za KiM osudila

U Vitomirici i Gnjilanu obijeni i pravoslavni i muslimanski verski objekat, ukradeni novac i stvari

Obijena crkva u Klokotu, odnet novac i mobilijar

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.