Vučić: „Srbija neće da dozvoli proterivanje naroda i ne želi nikog da protera“

Srbija brine o svom narodu bez zveckanja oružjem. Bez huškanja. Ali to ne znači da će dozvoliti da se 17. mart ponovi, poruka je srpskog predsednika, Aleksandra Vučića sa obeležavanja 17 godina od 17. marta – najvećeg etničkog nasilja koje se dogodilo na KiM-u posle ulaska međunarodnih vojnih i civilnih snaga

17. godišnjica obeležena je u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici u manastirima i crkvama širom Srbije, ali i u Narodnom pozorištu u Beogradu, odakle se i obratio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

„Možda postoji vreme kada smo bili nemoćni da sprečimo nepravdu, ali ne sme da postoji vreme u kojim bismo propustili da se protiv nepravde pobunimo“, citirao je reči književnika, Amerikanca jevrejskog porekla iz Rumunije i dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji je preživeo Aušvic, Elija Vizela, na početku svog obraćanja.

Kaže da pogrom „prevazilazi sve ostale zločine jer je on ne samo čin, već i namera, politika, predoumišljaj da se neki kraj, neka zemlja, očisti nasilno od pripadnika druge nacije ili vere“.

Kako je dodao, upravo to se dogodilo 17. marta na Kosovu. „Nemamo pravo da to prećutimo“.

„Drugačije objašnjenje činjenica od toga da je u organizovanom nasilju pred očima međunarodne zajednice i njihovih oružanih snaga tog dana pobijeno više Srba, skoro hiljadu povređeno, više od 4.000 proterano, 930 domova i kuća spaljeno i uništeno, 35 crkava oskrnavljeno ili devastirano, niti postoji, niti je moguće“, dodao je predsednik.

Kaže da je u tom činu učestvovalo više od 60.000 Albanaca – „organizovanih i svesno upućenih na Srbe“ u Prištini, Mitrovici, Uroševcu, Čaglavici, Kosovu Polju, Lipljanu, Obiliću, Štimlju, Đakovici, Lapljem Selu, Vučinu, Vitini, Peći, Svinjaru, Podujevu.

„Bili su upućeni da reše srpsko pitanje na Kosovu, i to tako što će Srbe proterati

Te namere dokazuju paljenje kuća i crkava, precizirao je predsednik.

„Posle sedamnaestog marta Srba ne samo da ne bi trebalo da bude na Kosovu, nego nije trebalo da postoji bilo šta čemu bi mogli da se vrate. Ni kuća, ni crkva, a tim ni istorija, tradicija i kultura. Ognjenim mačem tako je trebalo 17. marta da se završi sa Srbima na KiM-u“, dodao je predsednik.

Zlatibor Trajković, šezdeset godina star, živ je zapaljen ispred škole u Kosovu Polju, da bude primer, opomena i znak da na Kosovu za Srbe postoji samo vatra i da se čuvena truba nikada više ne čuje

Kaže da Srbija nije spremna da zaboravi na zločine koji su počinjeni srpskom narodu, ali ni na zločine koje su Srbi počinili – „ni one koja je mogla da spreči, ali nije naša pogrešna politika“.

„Nismo i nikada više nećemo biti spremni da zaboravimo sve ono što se dešavalo nama, našem narodu, onima koji su bili krivi samo zato što su nosili srpsko ime i prezime“, dodao je predsednik.

Vučić je rekao da Srbija 2004. godine nije imala „ni snage ni mudrosti“, da spreči pogrom, ali i da na njega adekvatno odgovori.

„Ali zapamtili smo i naučili smo svaku lekciju u kojoj smo bili gubitnici, nemi na sopstvene žrtve i bili spremni da zaboravimo. I danas sa svim tim znanjem i Srbijom koja nije više slaba, niti zemlja gubitnika, sa Srbijom koja ne preti, ali i koja ne zaboravlja, Srbijom koja je spremna na razgovore, ali ne i poniženje, i koja hoće saradnju i kompromis, ali ne i konačna rešenja u kojima nema ni Srbije ni njenog naroda

Kaže da danas ništa više ne može da se desi bez „jasnog i ozbiljnog“ odgovora Srbije, koja „ima pravo da brine o svom narodu“.

Kako kaže, Srbija to radi bez „zveckanja oružjem“ i „maštanja o vojnama i pogibijama, ne huškajući na krv i bez ikakve želje da bilo kome bilo šta oduzme“.

Ali, kako dodaje, to ne znači da će Srbija dopustiti bilo kome da se 17. mart ponovi.

„Nije spremna Srbija na to, niti će ikada biti spremna“, dodao je predsednik.

Precizira da je pravo na život osnovno ljudsko pravo koje Srbija traži za svoj narod, ali i da ujedno ne želi nikom da ovo pravo ugrozi.

„Srbija neće da dozvoli proterivanje naroda i ne želi nikog da protera“, kaže predsednik, uz naznaku da ne vodi „ekspanzionističku politiku“.

„To nije nikakav san o nekavom srpskom svetu, nema to veze sa hegemonijom, niti mi želimo da upravljamo osim sobom i svojom državom. Nemamo aspiracije prema teritorijama, ne ugrožavamo i ne pretimo, jedino što tražimo jeste da nam svi dopuste da izvršimo svoju obavezu – da pamtimo i da ne dozvolimo da se zločini ponove“.

„Kosovo nije naše breme, već naš krst. A sa krsta se bolje nego ispod njega vidi vasrksnuće“, zaključio je predsednik.

Pročitajte još:

Obeležavanje 17. marta u KM: Položen venac na spomeniku „Beli Anđeo“, održava se akademija

17 godina od 17. Marta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.