NUNS: Osuda pretnji upućenih preko tabloida Ivanoviću i Kesiću

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) oglasilo se danas, poručivši da se nastavlja kampanja optuživanja novinara i javnih ličnosti za podrivanje zdravstvenog sistema u vreme pandemije virusa Covid-19. „Poslednji u nizu meta provladinih medija su Zoran Kesić i Ivan Ivanović, autori i voditelji popularnih televizijskih emisija na televiziji Nova S“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

„Nakon novinara televizije N1, dnevnika Danas i portala Nova.rs, koji su u medijima bliskim vlasti bezobzirno targetirani kao neprijatelji države i građana, jer navodno svojim izveštavanjem unose paniku i ruše propisane mere zaštite od virusa, Kesiću i Ivanoviću je javno zaprećeno smrću sa stranica tabloida Srpski telegraf“, navodi se u saopštenju.

„Otići ću kod debila Ivanovića i kretena Kesića da ih bacim kroz prozor sa desetog sprata ako mi se majci nešto desi jer ću ih lično smatrati odgovornim zato što pozivaju stare ljude da izađu na ulicu i da ne poštuju mere izolacije, koje ceo svet sledi – poručio je poznati pevač turbo-folk muzike, blizak vladajućoj stranci, Aleksandar Vuksanović – Aca Lukas, a preneo Srpski telegraf“

Na ovaj način je, kako navode iz NUNS-a, nastavljen „niz lažnih i krajnje opasnih tekstova i priloga u provladinim medijima, kojima se ozbiljno ugrožava bezbednost novinara i medijskih radnika“.

Ponovo skrećemo pažnju da je u pitanju samo razrada bezobzirne harange koju su započeli visoki državni funkcioneri svojim neodgovornim i neistinitim izjavama

„Fakti neumoljivo govore da su od prvih dana pandemije građani u velikoj meri dezinformisani i obmanjivani upravo od najviših funkcionera države i provladinih tabloida, dok su novinari redakcija koje su izloženi napadima od početka vanrednog stanja radili profesionalno i u interesu javnosti, i građanima pružali pravovremene i objektivne informacije“.

NUNS je najoštrije osudio pretnje upućene preko Srpskog telegrafa, pruživši podršku pozivu televizije Nova S za hitnu reakciju nadležnih državnih organa.

„Takođe, pružamo punu podršku u daljem radu Zoranu Kesiću i Ivanu Ivanoviću i njihovim ekipama“, dodaje se i saopštenju.

Reakcije NUNS-a od početka pandemije

NUNS poziva medije da se pridržavaju najviših novinarskih standarda

NUNS: Opasno targetiranje novinara od strane premijerke

NUNS: Novi neosnovani napadi na redakciju portala KoSSev

NUNS upozorio na narušavanje prava novinara na rad i protoka pravovremenih i tačnih informacija

NUNS zatražio od vlade hitno pojašnjenje odluke o načinu informisanja, podsetio i na zahtev za online prisutvo na KZN

NUNS poziva novinare da budu maksimalno profesionalni i da ne podležu glasinama

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.